SG.hu

Megáll az internet gyorsulása

A Deloitte tanulmánya szerint az internet idén elérheti kapacitásának csúcsát. Ennek oka egyrészt a növekvő mozgókép forgalom, másrészt az új kapacitásba történő befektetések hiánya.

A probléma várhatóan leginkább a kontinensek közötti adatátvitellel kapcsolatban lesz érzékelhető, emellett hasonló kapacitásbeli korlát alakulhat ki a belföldi telekommunikációs hálózatok esetében, amelyek az egyedi szélessávú internet-kapcsolatot biztosítják a felhasználóknak. Ennek eredményeként az egyes szolgáltatások minősége csökkenhet, a sebesség pedig lassulhat - összegez a Deloitte tanulmánya.

Ehhez kapcsolódóan 2007-ben fellángolhat az internet semlegessége körüli globális vita. Az internet semlegességét hirdetők szerint a forgalom rangsorolására tett bármilyen kísérlet aláássa az internethez kötődő alapvető szabadságot: azt, hogy bármely felhasználó a világ bármely pontján akármelyik szervert, tartalmat, platformot használhassa.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy üzleti modelljüket veszélyeztetik a nagy sávszélességet igénylő alkalmazások, különösen azok, amelyek jelentős videótartalommal rendelkeznek. A várható jövőbeli forgalomnövekedéshez pedig nagy infrastrukturális beruházásokra lesz szükség, amelynek megtérülése kétséges. Mivel szabályozások útján várhatóan nem oldódik meg a probléma 2007-ben, a két tábornak alternatív megoldásokat kell találnia a megegyezés érdekében.

Az internet-felhasználás növekedése vagy éppen annak visszaesése nagymértékben összefügg a személyi számítógépek használatával, amely általában az egyetlen, az internet hozzáféréshez felhasznált eszköz. A Deloitte előrejelzése alapján 2007-ben azonban egy sor szélessávú készülék jelenhet meg, amelyek a világ minden országában a lakosság egyre szélesebb köre számára tennék elérhetővé az internetet. Minden készülék speciális feladatot láthat el (pl. internetes rádió, videó-alapú biztonsági szolgáltatás). Minden készülék speciális felhasználói csatlakozási felülettel rendelkezhet, amely jobban megfelel az adott készülék céljának, mint az egér és a billentyűzet. A készülékek valószínűleg olcsóbbak lesznek, mint egy személyi számítógép, így az internet demokratikusabbá, mindenki számára elérhetővé válik.

2007-ben valószínűleg a világ számos helyén vezetik be az IPTV (internetes televízió) szolgáltatást. Sajnálatos módon azonban a legtöbb IPTV szolgáltatás csupán a hagyományos televízió-szolgáltatás másolata, és semmi újat vagy különlegeset nem nyújt a fogyasztóknak, illetve nem használja ki a hagyományos, egyirányú sugározástól eltérő kétirányú hálózatban rejlő lehetőségeket. Következésképpen 2007-ben a szolgáltatóknak el kell érniük azt, hogy az IPTV a mai szolgáltatások gyenge másolata helyett a televízió újrafelfedezését jelentse. A Deloitte tanulmánya szerint az IPTV szolgáltatást úgy kell kialakítani, hogy megfizethető legyen az összes tartalomszolgáltató számára, akik így az új média terméket egyre nagyobb piacra juttatnák el.

Az IPTV-hez kapcsolható a TriplePlay / Multiplay kérdéskör. 2007-ben az uralkodó szemlélet - különösen Európában, ahol stagnál a telekommunikációs termékek piaca - az, hogy a portfolió kiszélesítése az egyik legjobb megoldás a növekedés és a piaci zavarok kezelésére. Sok szolgáltató számára viszont a hármas vagy négyes szolgáltatási csomag piacravitele azzal jár, hogy elhagyják komfort-zónájukat, és ezzel nagy kockázatokat vállalnak. Ennek következtében sérülhet a márkaképük, és akár lényeges pénzügyi veszteség is érheti őket. 2007-ben a szolgáltatóknak figyelniük kell az ilyen problémákra utaló jelekre, és megoldást kell találniuk rájuk.

A 2007-es év nemcsak a szolgáltatóknak, hanem a kormányzatoknak is kihívást tartogat - hívja fel a figyelmet a Deloitte anyaga. Feltűnik egy új fogalom, a kapcsolódási szakadék, amely legalább olyan ismert és fontos lehet 2007-ben, mint a digitális szakadék volt. Kétféle kapcsolódási szakadék létezik. Az első arra utal, hogy valaki rendelkezik-e az általában a hangátvitelhez használt alapvető csatlakozással, ez 2007-ben csökken, hiszen a fejlődő országokban több millió új előfizető kapcsolódik a hálózatra. A második kapcsolódási szakadék azonban nőhet: ez a szakadék azt mutatja, hogy valaki rendelkezik-e megfelelő minőségű, az alkalmazások növekvő skáláját támogató szélessávú kapcsolattal.

A szabályozóknak ezekkel a kérdésekkel foglalkozniuk kell. A Deloitte által készített elemzés ezekre lehetséges válaszokat is nyújt. Elkerülendőek a gyors megoldások, például ingyenes WiFi szolgáltatás olyan régiókban, ahol túl drágák a személyi számítógépek. Egyszerű és hatékony megoldást jelenthet azonban az, ha egyszerűsített adózási struktúrát alkalmaznak a telefonokra és szolgáltatásokra, és támogatják a számítógépek részleges tulajdonlását. A távközlési piac liberalizációjának kiterjesztése hosszú távú célkitűzés lehet.

Karli Péter, a Deloitte Magyarország igazgatója szerint a magyar internetes piac az elmúlt évtizedek fejlődésének következtében az alkalmazott technológia szempontjából mára felzárkózott a nyugat-európai és észak-amerikai piacokhoz. Ugyanakkor az internet elterjedtségében még mindig jelentősebb a különbség. Ennek megfelelően a globális piacokon 2007-re várt új technológiák, alkalmazások várhatóan hazánkban is megjelennek, még ha kisebb volumenben is. Emellett a globális kapacitások szűkössége a magyar piacra is hatással lehet. A hazai piac fejlődése miatt ugyanakkor a szélessávú hozzáférésben tapasztalható szakadékok kezelése még égetőbb kérdés lehet, mint a magyarnál nagyobb internet-ellátottsággal rendelkező országokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #29
    Azér az már több mint 3-4 éve volt.
  • TeszteloPontHu #28
    Hogy a cikkhez is hozzászóljon valaki: :)
    Szóval 3-4 évvel ezelőtt, még a modemes korszakban olvastam egy újságban (talán Gamestar), hogy egyre több netelőfizető miatt be fog dugulni a net. Már akkor is jót röhögtem ezen (írtam is a cikk szerzőjének), és érdekes, azóta sem dugult el, pedig az előfizetői sávszélességek nagyságrenddel nőttek a telefonmodem óta. Most megint egy hasonló tanulmány...
  • Yv@n #27
    Nekem is lenne pár jelöltem. Csak őket nem kéne visszahozni...
  • Sanyix #26
    Én is budapesten lakom. Van ADSL, talán max 5,5 mbittel, mert jó távol vagyok a dslamtól ~3,5km, tvnet adsl3g nuku, pantel nuku, és van még ultrafos korlátos t-kábel, ami helyett ugye inkább tvnet sima adsl, van mer az legalább az elérhető legjobbat hozza, korlát nélkül, ócsón.
  • fflx #25
    AMD64, de irhatnam benokenek is. Ez akar hiszed akar nem egy korabban letezo csomagja volt a t onlinenak, de nem adsl, hanem kabel. tudjatok nincs midenkinek vezetekes telefonja es azert kabeles net eseten nem lehet csak ugy ugralni a szolgaltatok kozott.
    (persze most mar ilyet nem kapsz, de ha nem szolsz nekik, akkor maguktol a huseg lejarta utan nem fogjak felulvizsgalni az elofizetoi dijakat)
  • raingun #24
    és persze hol lakik
  • raingun #23
    Amúgy kinek emelték már fel a sávszélességét?
  • shabba #22
    Mutass olyan sok mindent amit Romániából van hostolva. Románia felé elég gyatrák a vonalak, ráadásul amiből kevés van az drága is ezért nem raknak szervereket keletre a nagy cégek.

    A nagy cégek szervereket a fő európai IX-ek közelébe raknak London, Amszterdam, Frankfurt, Párizs.

    A nagy Tier 1 szolgáltatóknak szinte csak nyugat európában vannak vonalai, főleg nagyobb kapacitással. Németország jellemzően a legkeletibb pontjuk, de max Bécsig jönnek utána számukra megszűnik a világ.
  • sathinel #21
    Hát lehet hogy nem a vonalakkal van tényleg itthon a gond. Romániában voltam és egy olyan faluban ahol 1 betonút van a többi földút, és még tehenek mászkálnak az úton:D ugyanazt nézik TV-n mint mi itthon és megy a net is. A másik hogy nézzetek szét a világhálón és már elég sok mindent romániából lehet letölteni. Sok cég letöltő portálokat helyez ki romániába míg magyarországra szarnak. Valami gáz van pedig sávszélesség itt is van.
  • AMD64 #20
    Pantelnél 6M / 512 k garantál sávszél de egyébként az elméleti legnagyobb sávszélt biztosítják 10690 Ft-ért.
    13999 forintos T-Comos internet meg szerintem nem is létezik.Ha meg igen akkor aki ezt használja az meg is érdemli.Van egy rakás szolgáltató igazán lehet találni megfelelőt.