Berta Sándor

Leállítottak egy internetes éhezési versenyt

A XX. század utolsó évtizedeinek egyik nagy problémája volt, hogy a kialakult szépségideálok miatt az emberek egy része elégedetlen volt a külalakjával és már az egészségét, sőt az életét is veszélyeztető módon le akart fogyni. Nos, Spanyolországban igyekeznek keményen fellépni a hatóságok az egészségkárosító fogyások ellen.

Anorexia, bulémia - csak kettő a napjainkban is gyakran előforduló egészségügyi fogalmak közül. A fogyás természetes igény lehet, azonban néhányan már képesek akár az egészségüket, sőt akár az életüket is veszélyeztetni csak azért, hogy elérjék a kívánt eredményt. Spanyolországban a hatóságok most bezárattak két portált, az egyik az úgynevezett Ana-verseny hivatalos oldala volt, míg a másik a www.princesasdeporcelana.es.kz címen volt elérhető. A kiegészítő blogoldal viszont továbbra is működhet.

A hivatalos indoklás szerint a portálokon nem volt kitéve az életkorjelzés, amiből világosan kiderült volna, hogy kik látogathatják őket, ráadásul a fiatalok számára nagy veszélyt jelentettek az ott lévő tartalmak. A túlzott mértékű fogyás ugyanis egyre több áldozatot követel világszerte. Legutóbb például az elmúlt hétvégén halt meg Brazíliában egy 14 éves lány, mert modell akart lenni és abnormális mértékben lefogyott. A hivatalosan Anorexia nervosa, vagyis kóros lesoványodás nevű betegségben szenvedők Pro-Anának nevezik magukat, ami egyfajta önbecsapás is. A cél: megfelelni a társadalmi elvárásoknak, céltudatosnak lenni, megvalósítani önmagunkat. Csak nem mindegy, hogy milyen áron.

Ezért léptek a spanyol hatóságok is. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy egy kéthetes online éhezési verseny megtartására készülnek többen. A Nagy Ana-verseny szabályai szerint az kapta volna a legtöbb pontot, aki egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben vesz magához táplálékot. A részvételhez egy névre, a korra, a magasságra, az aktuális és az elérni kívánt súlyra volt csak szükség. Azt a három személyt díjazták volna, akik két hét alatt a legtöbb fogynak. Szerencsére egyre több az olyan portál is, ahol megpróbálják felhívni az emberek figyelmét a lehetséges veszélyekre.

A két oldal bezárása annak volt köszönhető, hogy a madridi tartományi egészségügyi hivatal kezdeményezte a helyi bíróságnál a verseny azonnali felfüggesztését. Az eset nem példátlan: 2001-ben a Yahoo kezdett hasonló akcióba, amikor számos Pro-Ana oldalt és közösségi portált távolított el a szervereiről. Azt megelőzően különböző egészségügyi szervezetek hat hónapon át bombázták leveleikkel a Yahoo vezetőit, kérve, hogy lépjenek már az ügyben. Ezután más keresőcégek is követték a Yahoo példáját. Már akkor csak az Egyesült Államokban hétmillió nőt és egymillió férfit tartottak nyilván, akik különböző táplálkozási betegségekben szenvedtek.

Szintén figyelmeztető példa a mindössze 14 éves Maiara Galvao Vieira esete, aki Rio de Janeiróban halt meg a hétvégén, ugyanis mindenképpen hasonlítani akart a példaképeire és modell szeretett volna lenni. Az 1,70 méter magas lány súlya végül már csak 38 kiló volt. Az elmúlt két hónapban ő az ötödik olyan áldozat csak Brazíliában, akiről tudják, hogy a kóros lesoványodásba halt bele. Köztük volt Ana Carolina Reston modell is. Ő 21 évesen halt meg, a súlya alig 40 kiló volt.

Németországban ötmillió nő és férfi szenved valamilyen táplálkozási betegségben. Közülük 3,7 millió személy veszélyesen alultáplált, 100 000 ember anorexiás és 600 000 szenved bulémiában. A betegek száma az elmúlt tíz évben a háromszorosára nőtt. A bulémia a Házipatika.com oldalon felelhető információk szerint olyan mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással nem csillapítható. A betegek gondolatai szinte kizárólag az evés körül forognak; ez jelenti életükben az egyetlen megnyugtató eseményt. A beteg gyakran hányással könnyít magán.

A kérdés világszerte egyre nagyobb problémákat okoz és minden szervezet más módon reagál rá. A Pasarela Cibeles madridi divathéten tavaly szeptemberben például a rendezők nem engedtek fellépni olyan modellt, akinek a testtömegindexe 18 alatt volt.

Olaszországban Giovanna Melandri ifjúsági és sportminiszter állapodott meg a divatcégek képviselőivel, hogy együtt lépnek fel a kóros lesoványodás ellen. Ezután Milánóban úgy döntöttek a helyi divatcégek, hogy a modelljeiknek a madridi követelményeknek kell megfelelniük. A februári Moda Donna rendezvényen nem alkalmazhatnak majd 16 évesnél fiatalabb és 18-asnál kisebb testtömegindexszel rendelkező modelleket. A Nemzetközi Síszövetség szintén lépett az ügyben, a síugróknál a minimális testtömegindex 18,5, felszereléssel együtt 20 lehet. Annak, aki még így sem felel meg a követelményeknek, köteles kisebb, rövidebb síléccel ugrani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HJPOWER #15
    Amúgy én nem igazán értem miért jó ez a modelleknek, meg az összes követőjüknek. Cérna vékony lányok, mell és mindenféle kellemes kis domborulat nélkül, akármilyen ruhában lehetnek, olyanok kb mint a harang és abban ők a harang nyelve... Engem taszít. sajnálom őket, mert nagy butaságot tesznek magukkal. Bár nekrofiloknak lehet, bejönnek az ilyen lányok ;)
    Jó gyógyulást!
  • Atomy #14
    Én nem osztom ezt a nézetet hogy aki hülye haljon meg, mert kicsit unatkoznék egyedüli túlélőként :)
    Egyébként szerintem ti nem értitek ezt a betegséget. Ezek az emberek nem tudatosan akarnak csontsoványra fogyni és belehalni, hanem valahogy félresiklott a gondolkodásuk és nem érzékelik a valóságot, beszámíthatatlanok vagymi. Nem az a betegség hogy nem eszik, hanem az hogy azt hiszi az jó. Egyedül nem képesek megküzdeni ezzel, ezért szükséges a gyógykezelésük, mint bármyilyen más betegségben szenvedőnek.
  • Gerygrey #13
    Aki hülye haljon meg - osztom. Természetesen nem azokról van szó akik valamilyen betegség folytán lesoványodnak és meghalnak, vagy nagy szegénységben élnek és alultápláltak, hanem akiknek lenne rá lehetőségük de nem esznek mert ezt a buzeráns modellideált követik. Én nem betiltanám az ilyen versenyeket, hanem csinálnék valami jó kis netes valóságsót belőle, ahol 499+áfás emeltdíjas SMS-en lehet fogadni hogy melyik purcan ki hamarabb. Mert ezek nem szerencsétlenek akiket sajnálni kell, hanem degenerált barmok, akiket nyugodtszívvel ki lehet röhögni.

    Amúgy pedig az átlagnál kicsit ducibb csaj sokkal izgatóbb tud lenni mint akinek kilátszódnak a bordái...
  • Darth Sith #12
    komolyan, aki szerint az normális hogy csontvázzá fogy, és még az sem elég, és mindent megtesz ezért, az nem betegség, hanem hülye. Aki szerint jó csontá fogyni, belehalni is akár, és szerinte ez jó, normális, az hülye. Aki hülye haljon meg.. erre nem lehet mit mondani.
  • Morden23 #11
    Az anorexia és bulémia kialakuló pszichológiai rendellenesség, nem pedig influenza, amit elkapsz a villamoson tüsszögő polgártárstól.

    Az "aki hülye, haljon meg" dolgot meg mondani sem kell, hiszen úgyis megoldják maguktól.
  • Inquisitor #10
    Nemrég volt egy azt hiszem angol dokumentum film a témáról a Spectrumon, el nem tudjátok képzelni hány Anorexia párti(!) oldal van, és milyen sok szerencsétlen látogatja őket és fogadja meg a fogyási tanácsaikat ... Ott éppen egy kiscsaj készült 41 kilóról 37,5-re fogyni. Meg volt benne egy másik, akit ilyen "elvonó" kurára rendeltek, hogy ne haljon bele.
  • Lack #9
    "Az evészavarok két alapvető típusa az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Jellegzetesen pszichoszomatikus zavarok, amelyek kialakulásában biológiai, pszichológiai (egyéni és családi), valamint (társadalmi-kulturális!!!) tényezők egyaránt helyet kapnak."
    Mindenki úgy jó, ahogy van, attól hogy valaki csontvázzá soványodik, nem lesz szép. Az ilyen embereknek tényleg betegek, nem csak testileg.
  • asdasd22 #8
    Pedig én is azt mondom, aki hülye, haljon meg... sőt még érezzek igy együtt velük, hogy milyen rossz, meg az adómból a kórházba ingyen ápolják, Hogyne!
    Antiszociálisvagyokigyvannemérdekel
  • nowayout #7
    Az anorexia és a bulémia betegség. Erre azt mondani, hogy "aki hülye, haljon meg", elég nagy taplóságra vall.
  • PíszLávJuniti #6
    néhány szomáliai vagy etióp gyerek biztos nem cserélne velük.