Berta Sándor

Hajléktalanok a világhálón

Az otthontalanná vált emberek életében nem igazán jellemző az internet használata, legyen szó akár magyar, akár külföldi hajléktalanokról. Azonban ez a folyamat kezd megfordulni.

Németországban és hazánkban egyre több oldal szól az otthontalanokhoz, az Egyesült Államokban pedig néhány hajléktalan már blogot üzemeltet. Ilyen napló például a View From the Sidewalk és a Homeless Man Speaks is.

Kevin Barbieux oldala stílusosan a thehomelessguy.blogspot.com címen érhető el. A férfi hajléktalan és mindennapi életét osztja meg a blogjába tévedő felhasználókkal. Tanácsokat ad, elmondja, mire van szüksége mindenképpen egy utcára kerülő embernek, de leírja gondolatait arról is, hogy az otthonául szolgáló Nashville központjában a hajléktalanokat az üzletek forgalmának ártó embereknek tartják. A The Homeless Guy egy digitális fényképezőgépet szeretett volna Karácsonyra, mert a régi készüléke tönkre ment. A férfinak azért volt szüksége a gépre, hogy lefotózhassa az általa készített origamikat, amiket az eBayen árul, ebből él. A kívánsága teljesült. Most egy munkahelyet szeretne... Barbieux egyike azoknak az otthon nélküli amerikaiknak, akik ha kell, betérnek egy internetkávézóba csak azért, hogy az interneten keresztül kommunikálhassanak a világgal.

A hajléktalanok online megjelenésének ötlete annyira népszerű lett, hogy már Németországban is felfigyeltek rá. A PennerVZ.de oldalon például arra bíztatják a látogatókat, hogy találják meg az utcájukban élő otthon nélküli embereket, vagy segítséget próbálnak nyújtani, hogy hol érdemes koldulni. Ugyan némelyik tanács, kérés vagy kérdés gúnyosnak, humorosnak vagy akár sértőnek tűnhet, azonban a portál üzemeltetői minden előzetes várakozásukat felülmúlva mindössze hat hét alatt egymillió látogatót regisztráltak. "Azt akartam, hogy a nyilvánosság felfigyeljen ezekre az emberekre" - mondta Andreas Jacob, az oldalt létrehozó 27 éves mannheimi hallgató.

Az ötlet idén októberben evés közben jutott az eszébe, amikor a társaival ebédelt a mannheimi egyetem menzáján és felfigyelt egy a maradékokat szorgosan elpakoló férfira. Úgy döntött, fel kell hívnia a társadalom figyelmét a hajléktalanokra, az életükre, az őket érő sértésekre, az emberek velük szembeni viselkedésére.

"Értelmetlen lenne, hogy ha valakinek nincs mit ennie, de internetezhet. Az viszont hasznos volna, hogy ha a rászorulók akár a világhálón is tájékozódhatnának például a szociális intézmények elérhetőségeiről, befogadóképességéről" - tette hozzá Andreas Jacob, aki éppen ezért már fel is vette a kapcsolatot két helyi internetkávézó vezetőivel. Amíg azonban az internetező hajléktalanok általános jelenséggé válnak, még nem kis időnek el kell telnie. Németországban például hamburgi, kölni, berlini és más német oldalakon is tájékozódhatnak különböző őket érintő kérdésekben az otthontalan emberek.

Bár hazánkban szintén még gyakorlatilag ismeretlen fogalom az internetező hajléktalan, de szerencsére vannak olyan oldalak, amik később az otthontalanok számára hasznosak lehetnek. Itthon például a Magyar Vöröskereszt és a Menhely Alapítvány honlapján, valamint a Hajléktalan.lap.hu oldalon számos információt megtalálnak a rászorulók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • assdf #16
    Ez nem igy van. Majd néz szét jogi témákban. Oké tételezzük fel a ház fele a férfiéő a másik fele a nőé. És azt mondja a biróság hogy a férfinak kell mennie. Eddig szép és jó majd azt mondja az asszony hogy ő nem tudja kifizetni a ház felét a volt férjének de eladni sem akarja. Ez esetben a házat el nem veszik fölüle mert pl nála van a gyerek. Ilyen esetben pereskedhetsz hosszú évekig eredmény nélkül, de sokra nem mész vele, addigra már rég csövesz leszel.
    Ez kb. ugyanolyan mintha meghal az egyik szülöd és igy te öröklöd a házatok feléd. Igen ám de amig él a másik szülöd, addig hiába csak a fél ház az övé, haszonélvezeti joga van rá, igy te nem tudod eladni a házat, és ha ő nem egyezik bele az eladásba akkor az a fél ház csak papiron a tiéd...
    Másik: ha a nő kéri akkor a biróság meg fogja itélni a gyerektartást, az független attól hogy elvetted-e a nőt vagy nem. Ha te meg nem szeretnéd fizetni, akkor a csaj kérhet apasági vizsgálatot, és ha bebizonyosodik hogy tényleg te vagy a vérszerinti apa, akkor kifizettetik veled a vizsgálat költségét is, meg rád háritják a tartásdijat.
    Ki van ez találva. Persze a félreértések elkerülése végett ez a nőnek sem jó, mert ha például hajléktalansorba kénszeriti a férjét, akkor az esetleges bosszún kivül ő sem kap túl sok tartásdiját...
    Épp ezek miatt házassági szerződés a legjobb módszer ennek kivédésére, csak épp tudod mi van... ha felveted a csaj előtt ötletet egyből kontráz rá hogy nem is szeretsz ha ilyet akarsz kötni... és hiába mondod hogyha tényleg szeretsz akkor ugysem lesz rá szükség... sajnos/nem sajnos a nők alapvetően érzelmi emberek igy a többségének nem tudod logika alapján megmagyarázni hogy ez sokszor nekik is jó, mert nem lehet tudni mit hoz a jövő.
  • Thomas Von #15
    Igen, a legjobb ennek elkerülésére a házassági szerződés, de aki megteheti az mielőtt nősül vegye meg a házat és a verdát saját nevére így nincs az a bíroság aki kihúzza azokat a segge alól, mivel a házasság előtt szerzett javak azé akié.Amúgy mikor először láttam a II. kerületi hivatal előtt hajléktalanokat honfoglalózni kissé elcsodálkoztam.Kíváncsi lettem volna, hogy ki nyerte a meccset.
  • Csaba #14
    Ha az a ház közös tulajdon, tehát fele-fele arányban van a férfi és a nő nevén, akkor nincs az a bíróság, aki a nőnek ítéli az egész házat. Valamelyiküknek ugye el kell mennie (általában tényleg a pasi húzza a rövidebbet), de aki marad, annak le kell perkálnia a ház felének értékét a távozó félnek, hiszen az a jogos jussa. Más kérdés, hogy az a pénz általában nem elég egy új lakásra, max. egy 25 éves banki kölcsön mellett, de ez már más tészta.
    Szóval manapság nem árt egy vagyonszerződés (amiben szépen leírják, mi kié stb.), ha már házasságról van szó...
    Eddig házasságról volt szó. De mi van akkor, ha házasság nélkül élek egy nővel, gyerek is van, de különválunk. Akkor a bíróság nem ítélhet semmit sem, mert nem vagyunk házasok? Vagy akkor is van gyerektartás, mert végülis a gyerek az enyém, nem?
  • Darth Sith #13
    és sajnos igazad van...
  • Tetsuo #12
    Senki nem akar hajléktalan lenni, viszont a merciben seftelő cigányok sokaknak példaképe. Vastag fuxokkal virítanak, de soha nem dolgoztak, a segélyekeért persze havonta elmennek.. legalábbis itt Győrben ez a helyzet.
    A hajléktalanság meg télleg egy ember tragédiája és Ő örülne legjobban ha dolgozhatna v vhogy beilleszkedhetne a társadalomba, de az többségüknél lehetetlen. Ez a fogyasztói társadalom Tajgetosza. Aki egy picit sem dörzsölt, kemény, gátlástalan, számító v előrelátó, az kihullik. Ez van.
  • davos80 #11
    Egyetem
  • assdf #10
    Azért a hajléktalant ne keverjük össze a munkanélkülivel. A kettő nem ugyanaz. Egyébként csak hogy tudj róla a legtöbb hajléktalan nem úgy lesz az hogy nem dolgozik hanem hogy például egyszerü kisember aki minimálbérért dolgozik, majd elváll tőle a felesége és a drágalátos biróság általában (90%ban) az asszonynak itéli a közös házat! meg a jövedelme felét mint gyerektartás. Innentől kezdve nem tud munkába járni mert nincs fedél felette, nem tud fürödni, hol aludni a munkahelyre ha be is jár előbb utóbb kivágják mert büdös,koszosz stb. De ha mégsem akkor is havi 20-30 ezerből nem igazán lehet egy albéreletet, rezsit meg kaját fizetni egy hónapra, és máris elkezd lecsúszni és végül ott köt ki a hid alatt. a többség innentől kezdve nem is tud visszakapaszkodni, hisz ahhoz kéne egy lakás először, de még ha vissza is kapaszkodna, akkor is a biróság rögtön elveszi a jövedelme felét...
  • Gerygrey #9
    Én ha csövinger lennék kukáznék valami telefont és az összekoldult pénzből befizetnék egy voda gprs netre és ha net van akkor már mibajom lehet :)
    amúgy én néha komolyan irigylem a hajlékonyokat. Minden reggel melóba jövet, meg este hazafelé azt látom hogy nyugodtan piázgatnak a határ úti aluljáróban, mi meg majd' megszakadunk a melóhelyen mert nincs elég munkaerő, folyamatosan létszámhiányban szenvedünk. Hol van ilyenkor az a 400-nemtomhányezer munkanélküli (amivel kampányoltak tavasszal) amikor szükség lenne rájuk? Jah, kérem ha büdös a munka, vagy nem megy a józan életmód akkor így jártunk, de akkor ne is tőlem tarháljanak cigit nap mint nap.
  • JimKirk #8
    Boldog Karacsonyt es meleg alvo helyekben gazdag telet kivanok minden utcara kenyszerult embernek!:(
  • lee56 #7
    Erről a témáról mindig a "bikini - a világ végén" jut az eszembe, jókis szám, szomorkás, mint maga a téma .