Specker Balázs

Szuperszámítógéppel a kegyetlen kórok ellen

Dél-Afrikai tudósok a nyilvánosság elé tárták az ország legerőteljesebb fegyverét - legalábbis ami az AIDS, a malária és a TBC elleni küzdelmet illeti. A veszélyes kórokat kutató új szuperszámítógépet a héten adták át.

A Pretoriában hadrendbe állított gépet arra tervezték, hogy óriási mennyiségű komplex információt rendkívül nagy sebességgel dolgozzon fel. A helyi kutatók így díjmentesen tesztelhetik azon betegségek vakcináit és egyéb gyógymódjait, melyek Afrika-szerte emberek millióinak életét keserítik meg.

Winsto Hide, a Dél Afrikai országos bioinformatikai intézet vezetője elmondta, hogy a gép segítségével minden orvosi labornál gyorsabban és pontosabban állapíthatják meg a HIV vírus felépítését. "Olyan mintha fáklya helyett a létező legvilágosabb reflektort használnánk egy barlangban. Ugyanarra a problémára másfajta megközelítést kínál, nagymértékben felgyorsítva azt a munkát, amivel foglalkozunk" - nyilatkozta a szakember a CNet oldalán.

A körülbelül 1 millió dollárba kerülő, négy hűtőszekrény nagyságú berendezés belsejébe épített 64 processzoron két nagyteljesítményű rendszer osztozik. A csúcssebesség egy teraflopra tehető; ez ötbillió lebegőpontos műveletet jelent másodpercenként. A szuperszámítógépet az Intel ajánlotta fel a pretoriai CSIR (Council for Scientific and Industrial Research) kutatóközpont javára - értesült a Tectonic.

A számító-erőmű fényt deríthet arra, hogy az egyes betegségek miként terjednek át az egyik emberről a másikra, majd nyomon követhetik testen belüli terjedésük útvonalát is. Ezen kívül a gép képes arra is, hogy előre meghatározza, miként reagál majd a megbetegedett személy immunrendszere a különböző gyógyszerekre. A világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratoryban található Blue Gene/L - a maga 280,6 teraflopjával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    "egy teraflopra tehető"

    Na akkor újra elmondanám, hogy a mértékegység becsületes neve: flops (FLoating point Operations Per Second). Az az s ott nem az angol többes szám jele, hanem a secondé (másodperc). Ami nélkül a p is értelmetlen, lévén az a "per" rövidítése ott. Az autónkkal sem 180km-rel megyünk, hanem 180km/h-val. Az, hogy pl. az Indexen általában rosszul írják, nem ok arra, hogy egy számtech oldalon is rossul írják.
  • Commandante #5
    Ez mind szép és jó, mitöbb meglepöen mulatságos. Én meg, kis buta, azt hittem, hogy az "óvszer+oktatás/szúnyogírtó/TBC-oltás + pasztörizálás" is megteszi.

    Meg ugye ezek szerint a számitási kapacitás hiánya, és nem a "szüz lány gyógyítja az AIDS-et elv" az, ami miatt gyerekek ezrei születnek már HIV-fertözöttként.
  • AgentKis #4
    Az így megmentett afrikaiak milliói pedig nyugodtan leöldökölhetik egymást mindenféle vallási és etnikai okokból, vagy az élelemért. Viszont legalább vesznek fegyvereket, ezzel is hozzájárulva a világgazdaság növekedéséhez...
  • AgentKis #3
    egy terraflop = 5billió lebegőpontos művelet?
  • Molnibalage #2
    Nem most jutott eszükbe. Már 1,5-2 évvel ezelőtt is halottam egy olyan épülő szupergépről, ami kifejezetten arra készül hogy EGYETLEN sejt folyamatait szimulálja és egyéb igen összetett biológiai folyamatokat. Ez lenne az? Ha nem akkor az már lekészült?
  • Valentino #1
    Ez tök jó, csak azt nem értem hogy miért csak most jutott eszükbe hogy kéne erre is egy számítógép? És azt sem értem hogy miért nincs több ilyen felajánlás, mert hogy pénz az lenne rá, az biztos... legalábbis nyugaton.