Napi Online

Tömegtermékké válik a szuperszámítógép

Néhány év múlva a nagyobb cégek csak szuperszámítógépek használatával maradhatnak versenyképesek. Szerencséjükre e gépek addigra tömegtermékké válnak.

Manapság a legnagyobb számítási teljesítmény az online pénzügyi tranzakciók kezeléséhez, a nagy adatbázisok használatához, illetve a webszerverekben alkalmazzák az üzleti vállalkozások. Ugyanakkor megjelentek már olyan egyéb igények is - kockázatelemzés, döntéstámogatás, tervezés és szimulációk -, amelyeket a piacon ma tömegesen rendelkezésre álló csúcsgépek nem tudnak kielégíteni. Az autóiparban például azt tervezik a gyártók, hogy életre szóló garanciát adnak az új autókra azok első tulajdonosainak.

Ahhoz azonban, hogy pontosan felmérjék ennek kockázatait és költségeit, az alkatrészek elhasználódását évtizedes időtávban megjósló, a tulajdonosok eltérő használati stílusának különböző autókoptató hatását is figyelembe vevő, rendkívüli számítási teljesítményt igénylő szimulációkat kell végezniük. A sebességváltók elhasználódását például csak 150 ezer kilométer virtuális megtételéig tudják kellő pontossággal utánozni.

Más ágazatból vett példa az egyik chipsgyártó esete. Egyszer csak azt vették észre, hogy sütés közben jelentős veszteségeket szenvednek el, ám e látszólag egyszerű probléma megoldása szuperkomputeres szimulációt igényelt, mivel megoldásához egy komplex termelési folyamat teljes dinamikáját kellett áttekinteni - idézi az esettanulmányokat a Financial Times.


A következő generációs szuperszámítógépek vásárlói azonban nem csupán a vállalatok lesznek, hanem az állami szervezetek is. A környezeti katasztrófák hatásainak elemzése, különösen az időjárással összefüggő helyzeteké ugyanis igencsak anyagi kérdés. Jack Dongarra, a Tennessee Egyetem számítástechnikai tudósa szerint például egy hurrikán vonulása miatt szükségessé váló kitelepítés költségei mérföldenként egymillió dollárra rúgnak. Ebből fakadóan pontosan tudnunk kell, merre tartanak a szélviharok, milyen gyorsan haladnak, milyen erősek stb. "Jobban kell modelleznünk az eddiginél a hurrikánok mozgását, ráadásul valós időben. Jelenleg nincs ehhez megfelelő számítógépünk, de hamarosan lesz."

Az International Data Corp. (IDC) informatikai piackutató egyik versenyképességi felmérésében arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok cégeinek 97 százaléka nem tudja megfelelő szinten folytatni tevékenységét úgynevezett technikai számítógépek nélkül (e jelző az olyan masinákat fedi, amelyekkel a leginkább számításigényes feladatokat oldják meg). Az IDC előrejelzése szerint miközben a hagyományos értelemben vett szuperkomputerek piaca a következő két évben 29 százalékkal zsugorodik, a "technikai" berendezéseké több mint 30-cal, 7,25 milliárd dollárra nőtt 2004-ben, további 15 százalékkal bővült 2005-ben és a következő öt évben 10 milliárd dollárra emelkedik az értéke.

Earl Joseph, az IDC kutatásokért felelős elnökhelyettese szerint pillanatnyilag a szakember-ellátottság és a megfelelő szoftverek megtalálása jelenti a legnagyobb problémát. Sokkal több informatikusra van szükség az ilyen rendszerek üzemeltetéséhez és olyan programokra, amelyek a teljes felfűzött hálózatokon működnek, nem csupán azok egyes részein. Véleménye összegzéseként még elmondta, hogy "bármely számottevő üzleti vállalkozás, amely nem vesz igénybe szuperkomputer-teljesítményt, valószínűleg le fog maradni a piaci versenyben". Ehhez azonban - némi túlzással - hozzájuthatnak a sarki számítógépboltban is. A Mare-Nostrum nevű gép például - amely jelenleg Európában a legnépszerűbb nagy teljesítményű komputer - és nem mellesleg a világ nyolcadik leggyorsabb szuperszámítógépe -, tömegtermelésben előállított részekből áll. Következő generációs utódaira ez még inkább igaz lesz - ígérik a fejlesztők.

J. J. Porta szuperkomputer-tervező a következőképpen jellemzi a fejlődést. "Először nagy mainframe-es rendszereink voltak, amelyeket felfűzött munkaállomások követtek a kilencvenes évek elején. Manapság PC-kből állítunk össze nagy teljesítményű clustereket, pedig néhány évvel ezelőtt senki se gondolta, hogy egyszerű asztali számítógépekből és más dobozban vásárolható eszközökből szuperszámítógépeket építhetünk. A következő lépés áttörést fog hozni: a következő generációs konzolok két teraflop teljesítményt tudnak majd, miközben 400 dolláros tömegtermékek lesznek."

A szuperszámítógép-piac hagyományos versenyzői japán és egyesült államokbeli gyártók, ám Kína ezen a téren is bejelentette igényét a trónra. Tíz cég közölte, hogy 2010-re petaflopos berendezést akar kifejleszteni, ám ezek közül csak három amerikai. Egy ilyen projekt költségeit 200-500 millió dollárra teszik a szakértők, de a világ leggyorsabb számítógépét adó országnak ez a cím rendkívüli reklámot jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #12
    Ez egy elég naív kijelentés volt. Mint András is írta, nem arra kell, hogy emberi döntéseket helyettesíts, hanem hogy az emberi döntéseket megkönnyítse. Tegyük fel, hogy egy cégnél el akarod dönteni, mint szakértő, hogy milyen alakja legyen a repülődnek. (jó, jó, tudom, hogy banális a példám) Ekkor az egyik lehetőség, hogy több ezer makettal elszarakodsz szélcsatornában, vagy egy szimulációval letesztelsz több modellt, amit nem is kell megépíteni. Tiszta haszon. Eleve erre valók a számítógépek. Modellezni :-)
  • BiroAndras #11
    "Pár év múlva csak azok a nagy cégek maradhatnak versenyképesek, amelyek nem a szuperszámítógépek által készített egyenmodellek alapján készítik az üzleti terveiket, hanem az emberi kreativitásra támaszkodva, az informatikát e téren kiiktatva a versenytársak számára kiszámíthatatlanul tudnak működni."

    Ha elolvasod a cikket, akkor rájössz, hogy nem erről van szó. Nem az igazgatótanácsot cserélik le számítógépre.
    Egyrészt a vállalat működésével kapcsolatos gigantikus adattömeg elemzésére lehet használni. Pl. a munkafolyamatok optimalizálására lehet jó. Meg készlet kezelés is rettentő fontos. Ha nincs miből dolgozni, az bevételkiesés. Ha túl sok alapanyag van a raktárban, az meg felesleges kiadás. Ha meg valahol szivárog a rendszer (pl. túl sok hulladék, vagy lopás) az is rossz. Az előző cégemnél (faipari cég) egy olyan készlet kezelő rendszert vezettek be, ami minden egyes fa útját végigköveti a cégen belül. Minden darabon egyedi vonalkód van, amit vonalkódolvasós PDA-val olvasnak le, és WLAN-on keresztül minden mozgás azonnal a központi SQL szeverbe kerül. Az előzetes számítások szerint 1-2 hónap alatt megtérül a rendszer ára (nem tudom hogy vált be a gyakorlatban, mert közben eljöttem onnan).
    A másik felhasználási terület, ahogy a cikk is írja a termékek tervezése, és tesztelése. Sokkal gyorsabb és olcsóbb szimulációkat futtatni, mint egy prototípust legyártani, és tesztelni. Sőt, néhány tesztet a valóságban nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen elvégezni. Pl. hogy egy több százmillió dolláros repülőgép hogyan törik össze.
  • Omegared #10
    Az amit BlackRose írt.
    Valúszínűleg MS-ék azt a kezelhetőséget akarják szuperszámítógép (nem szeretem ezt a szót :D) szinten megoldani, amit kedvelve utált oprendszerünknél megszoktunk.
    Magyarán könnyű kezelhetőséget, egyszerű konfigurálhatóságot, stb. ráadásul mindezt egy workstation-ről, vagy bárhonnan. Ebben nagy lehet.
  • Caro #9
    És miben egyszerűbb egy szuperszámítógépen windows használata?
    Az ilyen gépeken elindítanak valamit, és az órák-hónapok időtartamban fut!
  • Alfa Of NS #8
    SZVSZ ha van is megfelelo gep, szakember es szoftver, akkor is kell meg hozza megfelelo vallalati strategia, hogy az ebben rejlo elonyt kiaknazzak.
  • hypno #7
    Más alternatíva:

    Pár év múlva csak azok a nagy cégek maradhatnak versenyképesek, amelyek nem a szuperszámítógépek által készített egyenmodellek alapján készítik az üzleti terveiket, hanem az emberi kreativitásra támaszkodva, az informatikát e téren kiiktatva a versenytársak számára kiszámíthatatlanul tudnak működni.

    Hogy tetszik?
  • BiroAndras #6
    ""Windows Compute Cluster Edition" hát nem tudom szerintem nem tul sok szoftver irtak ilyemire eddig."

    Mégis mikor írtak volna rá bármit, amikor még csak most készült el?

    "aki Windows -nélkül nem tud mit kezdeni a géppel az megérdemli."

    Az is megérdemli, aki feleslegesen bonyolítja a saját munkáját csak azért, mert win-t használni nem trendi.
  • turul16 #5
    "Windows Compute Cluster Edition" hát nem tudom szerintem nem tul sok szoftver irtak ilyemire eddig. Unix-okra annál inkább. Az a cég aki olyan embert vesz fel egy ilyen felügyelésére.., aki Windows -nélkül nem tud mit kezdeni a géppel az megérdemli.
  • Cat #4
    kérdés hogy az egyetemek miért nem ismerik fel ezt a piaci rést, miért nem hoznak be egy-több ezzel foglalkozó tantárgyat.
  • Supremo #3
    "DC kutatásokért felelős elnökhelyettese szerint pillanatnyilag a szakember-ellátottság és a megfelelő szoftverek megtalálása jelenti a legnagyobb problémát"

    Ez sajnos így van. A felsőoktatási intézményeken nem tanítják a nagyvállalati szuper-számítógép környezetet, pláne nem a kezelésüket. Sok informatikus örül, ha egyátalán 1-2 perce láthat kívülről akár egy komolyabb géptermet. Esélye annak van, aki bekerül egy nagyvállalathoz, és vállalaton belül el tud lavírozni a számítóközpontokba dolgozni. De ez az informatikusoknak elég kicsiny százaléka. Én személy szerint egy ilyen "nagyvállalatnál" dolgozom, és üzemeltetünk ha nem is "szuperszámítógépeken" de az átlagos szervereknél jóval erősebb szervereken. A gond itt is az, hogy mi is csak egy részét fedjük le a rendszernek, tehát átfogó képünk nekünk sincs. Az aki meg az egészet tervezi és üzemelteti, az az egész cégnél 4-5 ember (a cég 500+ kollégával rendelkezik csak itt Magyarországon). Szóval én megértem a szakképzettség miatti problémát.