Berta Sándor

Leszokássegítő szoftver alkoholistáknak

Új megoldást fejlesztettek ki walesi tudósok. A kísérleti program során még a súlyos alkoholista betegek is képesek voltak mérsékelni szeszesital-fogyasztásukat.

A Walesi Egyetem kutatói több év alatt fejlesztették ki és tökéletesítették az Alcohol Attention-Control Training Program nevű eljárást, amelynek célja az alkoholról való leszokás elősegítése. A szakemberek első tesztjei meglehetősen sikeresnek bizonyultak, hiszen a kísérleti alanyoknak jelentkező betegeknél már három hónap után jelentős csökkenés állt be az elfogyasztott alkohol tekintetében. A projekt alapját olyan számítógépes szoftverek képezik, amelyek arra próbálják meg rávezetni az alkoholistákat, hogy álljanak ellen a szeszesital csábításának.

Az egyik kísérletben például egy alkoholtartalmú és egy alkoholmentes italt mutattak meg a betegeknek. A súlyos alkoholizmusban szenvedő emberek sokkal inkább az alkoholtartalmúra koncentráltak, és jóval lassabban döntöttek a kettő között. Azonban, ahogy haladtak előre a tesztekben, ez az idő fokozatosan egyre csökkent és egyre kevésbé éreztek késztetést a borok, röviditalok vagy a sörök után.

A kísérletek során azonban nem csak a késztetés, hanem ezzel párhuzamosan a valós alkoholfogyasztás is jelentős mértékben lecsökkent. A szakemberek a kezdeti sikereken felbuzdulva most azt tervezik, hogy a használt szoftvereket ingyenesen letölthetővé teszik. Ezáltal jelentősen megnőne annak az esélye, hogy egyre többen tegyék le a szeszesitalos poharukat.

A kísérleti programban 220 enyhe fokú és idült alkoholista vett részt és az alkoholfogyasztás elsősorban az utóbbiak körében esett vissza jelentősen. Azonban a kutatók figyelmeztettek arra is, miszerint a kifejlesztett programok arra nem képesek, hogy megakadályozzák, hogy valakiből alkoholista legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sirGalahad #6
    nikotin elvonó szoftver még nem jelent meg???
    mert jól jönne...
  • Shadow_THH #5
    elképzelem sanyibát ahogy a fröccsök után nyulva hirtelen felcsatlakozik alaptopján a netre hogy végre antialkoholista lehessen
  • Rednek #4
    Én le nem töltöm!!!
    Még ha véletelenül is feltelepülne gépem, rögötn formáznám!
  • Morden23 #3
    "A szakemberek a kezdeti sikereken felbuzdulva most azt tervezik, hogy a használt szoftvereket ingyenesen letölthetővé teszik. Ezáltal jelentősen megnőne annak az esélye, hogy egyre többen tegyék le a szeszesitalos poharukat."

    Na ja, nem árt eldönteni, hogy üzlet, vagy szociális segítségnyújtás.
  • RoliSoft #2
    "Warning: Ha még egyszer részegen ülsz a számítógép elé, 12.000x fog lefagyni a rendszer, letörlök mindent, overclockingolom a processort úgy, hogy az füstölni is kezd. Ha ezután is részeg leszel, lásd következő Blue Screen üzenetben a következményeket."
  • metaljesus #1
    pfff... ez mind szép és jó, csak pont arról nem szól a cikk hogy mégis hogyan éri el a software hogy valaki ne igyon annyit.