Berta Sándor

Kritizálják az osztrák beteg-adatbázist

Betegképviselők és a Bécsi Orvosi Kamara tagjai is aggályosnak tartják az egészségügyi adatok elektronikus tárolását Ausztriában. Ahogy folyamatosan kerülnek nyilvánosságra a tervek, úgy nő az ellenállás az új rendszerrel szemben.

Az osztrák elektronikus egészségügyi stratégia több lábon áll majd. Az új rendszernek csak az egyik pillére lesz az elektronikus betegkártya (E-Card), 2008-tól ugyanis bevezetnék az elektronikus betegaktákat is. Míg előbbin elsősorban a személyes adatokat (név, cím, társadalombiztosítási azonosítószám stb.) tárolnák, utóbbira várhatóan ugyanezen adatok mellett felkerülnek majd az adott beteg kórismereti és más egészségügyi információi is.

A Bécsi Orvosi Kamara aggályosnak tartja az új elképzeléseket, mert a szakemberek szerint ezek a rendszerek egyre inkább beavatkoznak a betegek életébe és a jogaikba. Az ELGA-t, vagyis az elektronikus betegkártyát alig másfél hónapja, szeptember elsején vezette be hivatalosan is Maria Rauch-Kallat osztrák egészségügyi miniszter. Az emberek többsége azonban amellett hogy örül az új rendszernek, egyre komolyabban aggódik amiatt, hogy nem használja-e fel valaki az adataikat.


Az osztrák egészségügyi minisztérium sietett leszögezni, hogy különösen nagy hangsúlyt fektettek az adatvédelemre. "Ez a siker titka. Nemcsak az orvosi kamara, de mi is fontosnak tartjuk az adatok védelmét" - mondta Clemens-Martin Auer, Rauch Kallat kabinetfőnöke, aki ugyanakkor visszautasította a központi elektronikus adattárolás lehetőségét. A szakember elmondta, hogy a személyes és bizalmas adatok az orvosoknál, illetve az egészségügyi személyzet más tagjainál fognak maradni. Ezenkívül tisztázni akarják azt is, hogy ezekhez az információkhoz egyáltalán ki fér majd hozzá.

Johannes Steinhart, a Bécsi Orvosi Kamara alelnöke üdvözölte a fejlesztéseket, de szeretné, ha a kamarát, illetve más szervezeteket is bevonnák a tervezési folyamatokba. Az alelnök úgy vélte, ezenkívül jó lenne, hogyha a betegek maguk dönthetnék el, milyen adatok tárolásához járulnak hozzá és melyek tárolásához nem. A Bécsi Orvosi Kamara most kiadott egy dokumentumot, amelyben azokat a fontos kritériumokat írták le, amelyeknek véleményük szerint egy korszerű elektronikus egészségügyi stratégiának meg kell felelnie.

Egy augusztusi felmérés szerint egyébként az emberek 71 százaléka szeretné azt, hogy az adataikat továbbra is az orvosok kezeljék. Ebből kiviláglik, hogy az elektronikus egészségügyi ügyintézés előnyei mellett nem szabad megfeledkezni az adatvédelmi kérdésekről sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    "Ez a siker titka. Nemcsak az orvosi kamara, de mi is fontosnak tartjuk az adatok védelmét"
    múltkor mennyi idő alatt törtek fel egy ameriaki szavazó rendszert, vagy egy RFID-t? mostár elég csak a beteg kártyát ellopni, rajta van miylen betegségeid vannak, az adatbázisban a neved mellett ott lesz milyen gyógyszert szedsz, ebből statisztikákat csinálnak, a leggyakoribb gyógyszerek árát emelik, és ha el akarnak tenni láb alól csak megnézik hogy mire vagy allergiás vagy milyen bajod van. Teljesen titokban megoldhatnak mindent...