Gyurkity Péter

Frissült a szuper­szá­mító­gé­pek rang­listája

Az elmúlt hónapokban, években jellemző trend folytatódott a szuperszámítógépek ranglistáján: az IBM elhódította a vezető helyet, az AMD Opteronok továbbra is törnek előre, míg az Itanium szép lassan szorul vissza.

A drezdai International Supercomputing Conference (ISC2006) rendezvényen ismertették a leggyorsabb szuperszámítógépeket érintő legújabb fejleményeket. A legtöbb rendszer az IBM üdvöskéje, míg a processzoroknál az asztali piacon is vezető AMD és Intel szállította a legtöbb összeállítást, igaz, utóbbi több eltérő megoldással folytatja a versengést.

A legfrissebb rangsor élén továbbra is a Blue Gene/L áll, amelynek vezető szerepet egyelőre megkérdőjelezhetetlen. Mellette még további 242 rendszer kapott helyet az 500 leggyorsabb között, vagyis minden második masina a Nagy Kéktől érkezik. A második legfontosabb szállító a Hewlett-Packard, 30,8 százalékos aránnyal, míg az összes többi versenyző részesedése 5 százalék alatt marad. A mezőnyből ugyanakkor az SGI, a Dell és a Cray is maradandót alkotott, hiszen fejlesztéseik bekerültek az első tízbe. Ott van még természetesen a NEC, mégpedig a jó öreg Earth Simulator révén, amely egykoron még uralta a mezőnyt.


Ami a processzorok megoszlását illeti, itt az Intel - egyébként igen jelentős - előnye tovább olvadt, az eddigi trendnek megfelelően. Legutóbb 333 rendszerben szerepeltek saját fejlesztésű chipjei, míg ezúttal 301-ben. Ebből 118-at a 64 bites Xeonok hajtanak meg, a többi az egyértelműen visszaszorulóban lévő Itaniumok felségterülete. Az AMD terjeszkedése látványos ütemben zajlik, hiszen míg egy évvel - 2 jelentéssel - ezelőtt 25, novemberben pedig 55 rendszerben kaptak helyet Opteronjai, most már 81 helyen szerepelnek, vagyis a szerverchipek ezen a területen is igen népszerűek.

A régiók között az USA vezet 298 rendszerrel, Ázsai és a Csendes-óceán térsége a második 93-mal, míg Európa a harmadik helyre szorult a maga 83 erőművével. Itt különösen Kína előretörése figyelemreméltó, amely 28 szuperszámítógépével csaknem behozta Japánt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Beyond silence #17
  Pár adat a teljesítámnyekről meg a felhasználásukról rényleg jó lett volna!
 • stanci #16
  Itt is van néhány gép leírásokkal képekkel
 • petko000 #15
  ezeket a cuccokat pontosan mikre használják?

  bocsi, teljesen vagyok a témában....
 • PíszLávJuniti #14
  A képen éppen Sunokból összeállított rendszer van, ami meg sincs említve a cikkben.. hmm
 • DanyyX #13
  Majd az lesz szép, ha nem csak kínában fogják cenzúrázni...
 • dez #12
  Itt van egy kép is, meg egy PDF, további képekkel, prociról is.
 • dez #11
  Power5 alapú. Lásd itt
 • Tiberius B #10
  akkor is meglepett, hogy pont csak egy pont ilyen kép van a cikkben
 • Cat #9
  két fő fajtája van a szuperszámítógépeknek, egyik a nagygépes, másik a kisgépekből összerakott verzió (ez van a cikkben lévő képen is). Utóbbi töredékébe kerül az igazi szuperszámítógépeknek, teljesítménye viszont hozzájuk mérhető, de vannak olyan feladatok, amikre felépítése miatt nem alkalmas (nagyságrendekkel lassabb a processzorok közötti kommunikáció).
 • Reyes #8