Gyurkity Péter

Szerb segítség internetfüggőknek

Kína után Szerbiában is központot hoznak létre az internetfüggők kezelésére. A Belgrádban megnyílt intézmény alapítói a függőség első jeleire figyelmeztetnek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

A kezdeményezésről az egyik fővárosi napilap, a Vecernje Novosti számolt be, miután interjút készített az egyik alapítóval. Ebből kiderül, hogy a tanácsadásra koncentrálnak, és a "betegeket" elsősorban a kapcsolattartás, a hagyományos kötődések előtérbe helyezésével gyógyítanák ki. Szerintük az első jeleket sem szabad elhanyagolni, és arra figyelmeztetnek, hogy a jelenség az internetpenetrációban és a hozzáférések minőségében észlelhető jelentős hátrány ellenére máris komoly problémát jelent.

A kezelést meglehetősen széles körben ajánlják, főként azoknak, akik szabadidejüket szívesebben töltik az interneten, mintsem más napi tevékenységgel. Milan Radovanovic, a központ társalapítója elmondta, hogy napi 4, azaz négy óra intenzív internetezés már figyelmeztető jelnek számít, ez lehet ugyanis az első lépés a hagyományos kapcsolatok leépítése felé vezető úton. Véleménye szerint aki ennyi időt tölt a világhálón, az egyre jobban elhanyagolja a valós világban folytatott kommunikációt, és inkább virtuális barátai felé fordul.

Érdekes, hogy számítanak az idősebb páciensek jelentkezésére is, annak ellenére, hogy a jelenséget általában elsősorban a fiatalok, a tizenévesek körében tartják tömegesnek. Mindez azonban egy nemrég készült felmérésen alapul, amely az ország jelenlegi állapotát volt hivatott felmérni a teljes lakosságra vetítve. A jelentésből kiderült, hogy a mintegy 7 millió lakosból mindössze 900 ezer (a felnőtt lakosság 24,2 százaléka) rendelkezik interneteléréssel, ennek túlnyomó része pedig hagyományos telefonvonalra épül. A rendszeres internetezők alig 2,5 százaléka használ szélessávú vonalat, ami tetemes hátrány jelent a kontinens nyugati, vagy akár középső részéhez viszonyítva.

A felmérés ugyanakkor rávilágított arra, hogy az idősebb korosztályok megőrizték első helyüket a felhasználók között. A többséget ugyanis még mindig a 30 és 50 év közötti szörfözők adják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • juniorjb #10
    A kommentek alapján mindenkinek megvan a saját véleménye, én meg így fogalmazom:
    - tegyük fel hogy átlagember vagy , nem VIP! :)
    - hetente 5-6 napot dolgozol, naponta 7-8 órát dolgozol (DOLGOZOL!, nem pléjbojra, meg stb-re re..kázol, -kicsit parajon fogalmazva.)
    - a munkába indulás, meg az út minimum 30-40 percet elvesz, ez igaz hazafelé is.
    - tehát a 24órából elveszünk durva 9et marad 15, ebből elveszünk 7-8 órát alvásra (attól függ hogy fizikai vagy pszihikai munkát végzel, de mind a2 tud kimerítő lenni, sőttT! -ja meg van ojan is aki sokat szeret aludni.)
    - tehát alvásra leveszek 7órát, marad 8 szabad órád,
    - namost ebből minden átlagos ember levesz még 1órát, mert ebéd meg vacsora (otthon, nem éttermi!), meg napi 1 tisztákodás (minimum, nem reggeli, hanem esti vagy munka utáni, -mert nem lehet minden átlageber aki internetezik irodista :) ), szal marad durva 7órád.
    - tegyük fel van családod, barátnőd akivel-akikkel azért "egy picit kell foglalkoznod" (átlagembereket, nem robotokat nézünk ), átlag mínusz 1-2óra.
    - tehát marad vagy napi 6(HAT!)óra, szabadidőd.
    - ebből eltöltesz MINDEN NAP 4órát internetezésre, a cikkben is ez áll!: "Milan Radovanovic, a központ társalapítója elmondta, hogy napi 4, azaz négy óra intenzív internetezés már figyelmeztető jelnek számít ..."
    Azt ne is számoljuk aki 6órát vagy még többet nezezik naponta.
    Mikor fog ő valamit is sportolni, vagy a szabad idejét nem számítógépezéssel tölteni, ne adj isten valamit barkácsolni, meg hasonlók. Valami maradandót alkotni.
    Én személy szerint jobban szeretek a barátaimall személyessen beszálgetni, mint MSN-t tolni, MSN-t csak akkor mikor kell!(pedig "informatikus" vagyok )
    Azt mindenki maga dönti el hogy függő-e, vagy sem. Én csak felvázoltam hogy a NAPI 4 óra mit jelent egy átlagember életében. De meggondolandó hogy mivel töltöd el a szabad idődet.
    Még mielőtt valaki a fejem venné, a számokért. Páldának egy átlagembert vettem, átlag számolásokkal, semmit konkrétan.

    U.I.: Az intézmény meg azért kell,(szinte minden országban egy már elkélhet) hogy akik észrevették hogy nem tudnak megszabadulni az internetezés vágyától, hogy SEGÍTSENEK rajtuk. Nem azért hogy egyesekek tudjanak negatív hozzászólásokat írni egy pozítív kezdeményezésről. (elnézést a sok hogyért)
  • Szebi #9
    Én epp Szerbiábol irok és ahogy olvasom a lemaradásunkat az már szörnyű.58%-nak nincs netje,még a Macedonok is jobbak,76,8%-a még mindig dial-upot használ.Ez nagy égés.Nem tudom magyaroknál ki használ még dialt.És pont nálunk hoznak létre ijen hülyeséget.Ami meg a napi 4 orat illeti szerintem sok,mert ha ugy vesszük az a szabad idődnek pont a fele,ha racionálisan nézzük.
  • Luminas #8
    Csak megjegyzésként, saját tapasztalat alapján, szerintem a legnehezebb része a "leszokásnak" ott van, h találj vmit, ami kitölti azt a tetemes időt, amit ezáltal felszabadítasz. Ha nincs mit csinálnod és csak bámulsz magad elé, akkor igazából semmit sem értél el azzal, h "leszoktál". Szerintem.
  • Enlight #7
    Egyetértek veled.

    Pluszban még hozzátenném, hogy akik állandóan ilyen szövegekkel jönnek, hogy "nem mindegy nekik, hogy mit és mikor csinálok....!?", nos...öhm...szóval a függőség tüneteihez tartozik az is, hogy mindenáron a saját igazunkat akarjuk bizonygatni a szenvedélyünk védelmében. Megpróbálják kimagyarázni magukat, vagy belemagyarázni a "hasznosságot" az adott dologba, vagy kizárólag a jó oldalát szem előtt tartani.. Pedig sokszor mindezek csupán a függő ember képzelgései. A függő ember sokszor nem éli meg problémaként magát a függőséget, némelyek még akkor sem, ha szociális kapcsolataik teljesen leépültek, anyagi és morális csőd szélére kerültek, ők maguk pedig fizikai ronccsá váltak. Szerintem ez a legnagyobb probléma...amíg erre nem döbbentik rá a függőt, addig az úgyis kimagyaráz magának mindent.

    Amúgy meg akinek olyan szenvedélye van, ami mellett szinte csak alvásra meg evésre hagy magának időt, szociálisan leépül és komoly elvonási tünetei vannak, ha az adott dolog éppen nincsen jelen, az bezony függő, bármit is állítson magáról. Napi 4-5 óra netezés....hmm nemtom, ez nálam a rendszeres kategóriába tartozik, de a függőség is innen indul.
  • Gerygrey #6
    "napi 4, azaz négy óra intenzív internetezés már figyelmeztető jelnek számít"

    Ez jó nagy baromság, ma például reggel 7 óta kisebb-nagyobb megszakítással fent vagyok, de heti átlagban jóval kevesebbet netezek az átlagosnál (na jó, melóhelyen ha pangás van akkor telóról felnézek, de ez mostanában nem olyan sűrű)

    MSN-en órákat tudok beszélni személyes ismerőseimmel...
    Erről van szó, sőt az MSN meg mondjuk egy webcam sokkal kevésbé virtuális, mint a hagyományos telefon. És még olcsóbb is.
  • Morden23 #5
    Ha valaki saját állítása szerint normális ember, akkor nem értem, hogy miért kell fellázadni az ellen, ha valaki(k) létrehoznak egy X függőségről való leszokást elősegítő csoportot/intézményt.

    Vannak emberek, akiknek segítség KELL, mert tudják magukról, hogy függők, de egyedül gyengék a szenvedély feladására. És vannak emberek, akik függők, de csak a környezetük (család, barátok) észleli ezt, és ők nem elegendőek.

    "Ennyi erővel hozzanak létre olvasó függőknek, tanuló függőknek stb."

    Tanulás-függőknek, teljesítmény- és munkamániásoknak van ilyen intézmény amúgy. Azért nem olvasás-függőknek hoznak létre ilyesmit, mert manapság az olvasásfüggés nem egy túl "trendi" szenvedély, ellentétben az internetmániásokkal. Ez ilyen egyszerű, nem pedig személyes támadás.

    "NEM AZT CSINÁL MINDENKI SZABADIEDJÉBEN, AMI NEKI JÓLESIK?"

    De, egészen addig, ameddig másoknak nem árt vele. És bármennyire vicces, az internetfüggőségnek is megvannak a maga áldozatai. Közvetett példa az az angol szülőpár, akik online játékok játszása folytán úgy elhanyagolták a 2 szem gyereküket, hogy az egyik maradandó károsodásokat is szenvedett, a pszichológiai és szociális traumáról nem is beszélve. Az ilyen embereknek kell (többek között) egy ilyen intézmény.

    "Inkább nézzek TV-t? Vagy menjek el piálni, aztán részegen jöjjek haza? Vagy lőjjem be magam? Inkább a net..."

    Senki nem mondta, hogy mit KELL csinálnod, hiszen nyugodt szívvel kiválaszthatod a neked tetsző elfoglaltságot. De azt azért hozzá kell tenni, hogy nem csak azok a dolgok léteznek a neten kívül, amiket felsoroltál, szóval aki azt mondja, hogy nincsen választási lehetősége, az nem nézett elég alaposan körül.
  • Reyes #4
    Én ha itthon vagyok, internetezek, játszok a gépen, de legalábbis az időm ngay részét a számítógépnél töltöm...
    Inkább nézzek TV-t? Vagy menjek el piálni, aztán részegen jöjjek haza? Vagy lőjjem be magam? Inkább a net...
  • zakika #3
    hat az mar sulyos fuggosek szerintem, ha mar az alvas es a sex rovasara megy
  • frederick01 #2
    "Véleménye szerint aki ennyi időt tölt a világhálón, az egyre jobban elhanyagolja a valós világban folytatott kommunikációt, és inkább virtuális barátai felé fordul."
    És mi van akkor, ha a virtuális barátaim a valós világban lévő barátaim egyben? :) MSN-en órákat tudok beszélni személyes ismerőseimmel... egyébként ez egy nagy f*szság. Ennyi erővel hozzanak létre olvasó függőknek, tanuló függőknek stb. is ilyet, és ha 4 óránál tovább tanulnak vagy olvasnak, akkor kezeljék őket. NEM AZT CSINÁL MINDENKI SZABADIEDJÉBEN, AMI NEKI JÓLESIK? Attól függök, amihez nekem kedvem van, ne mondják már meg nekem, h mi a normális. :| Nincs más dolguk, és ilyen hülyeségeket találnak ki. Menjenek a ...
  • PíszLávJuniti #1
    "hogy napi 4, azaz négy óra intenzív internetezés már figyelmeztető jelnek számít"
    lowl
    14 már imkább