Specker Balázs

Az IBM már készül a járványra

Tavaly a madárinfluenza Ázsiában és Európában egyaránt végigsöpört a szárnyas állományon. A kutatók attól tartanak, hogy nemsokára az emberre is átterjed majd, világméretű járványt okozva ezzel.

Egy ilyen járvány esetén, számolni kell a munkaerőkieséssel és az alapvető infrastruktúrát veszélyeztető szolgáltatás-kimaradással a közlekedés területén éppúgy, mint az állami szolgáltatásoknál. Az IBM olyan szolgáltatás bevezetését tervezi, amely segíthet kideríteni, vajon elég felkészültek vagyunk-e egy világméretű járványra. A Contingency Planning Assessment(CPA, Katasztrófa-elhárítási Felmérés) néven futó programot az IBM Global Services hozta létre, hogy segítse a vállalatokat és a kormányzati hivatalokat egy esetleges járvány elleni felkészülésben.

A CPA alapdíja 10 ezer dollárba (körülbelül 2 millió forint) kerül majd. Az összetettebb - elsősorban nagyobb vállaltokat és állami intézményeket megcélzó - szolgáltatások ára elérheti a 150 millió dollárt is - derül ki a cég sajtóközleményéből. Az AMR Research elemző cég felméréséből kiderült, hogy az 1 milliárd dollár feletti bevételt elkönyvelő cégek 68%-a nincs felkészülve ilyen jellegű eseményre, így egy esetleges influenzajárványra sem.

"A vásárlókat érdekli, hogy milyen kockázatokra, illetve veszélyekre számíthatnak a különböző - természeti és az ember által előidézett - katasztrófák során" - vélekedett Brent Woodworth, az IBM kríziscsoportjának vezetője a ZDNet oldalán. Az IBM az adott cég vagy kormányzati hivatal üzleti tevékenységét és technikai felépítését vizsgálná meg, majd ezt követően tenne ajánlásokat, hogy esetleges járvány kitörésekor mi lenne a teendő.

"Hogyan lehet üzemeltetni egy vállalkozást radikálisan csökkentett munkaerővel, és milyen hatások érhetik a beszállítókat? Hol és hogyan kell visszavágni a tevékenységből?" - Woodworth nyilatkozata szerint a Nagy Kék ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolásában segíthet a vállalati szférának. A szakember közölte, hogy elsősorban a pénzügyi és egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek köre lehet az új program fő célközönsége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #23
    Az lehet, hogy ázsiában tiszták az emberek de a zsebkendőt hírből sem ismerik. Kiverik a taknyukat, meg köpködnek mindenhol.Ezért tudott olyan gyorsan terjedni az atipusos tüdőgyulladás egy pár éve.
  • dez #22
    Szerinted más betegségben nincs szerepe az immunrendszer állapotának, kondiciónak, stb.?
  • dez #21
    Még annyit mondanék, hogy miközben a gyógyszeripar egyre kevésbé beváló, sőt szuperellenálló kórokozók kialakulásának kedvező, sok mellékhatást is okozó szintetikus antibiotikumokat gyárt, és nem tágítanak ezektől, mert szabadalmaztatott, jól profitáló szerek, addig az alternatív medicina sokkal hatékonyabb természetes anyagokat ismer, amikre eleve nem tudnak ellenállóvá válni a mikroorganizmusok. De azért sem mondom el, mik ezek, hiszen úgyis csalás az egész.
  • dez #20
    Oltásokhoz annyit, hogy itt Magyarországon több olyan csecsemőkori kötelező oltás van, ami az EU többi országában jó ideje nem az, mert felesleges kockázatnak gondolják. Mivel már eltűnt, és nagyon kicsi az esély, hogy újra elterjedjen, és elég lenne akkor oltani, mivel amúgy is csak 1-2 év a hatóidő. Akkor meg minek is?

    Természetesen vannak nagyon veszélyes kórok is, ezt senki sem vitatja.
  • dez #19
    Én meg majdnem az orvosok tudatlansága, az egykaptafára szabott protokollok, továbbá a nemtörődömség következtében haltam majdnem meg. És alternatív tudás és módszerek révén menekültem meg, és szereztem vissza elég jól az egészségem.

    A szokásos tévképzeleid vannak a természetgyógyászatról, és az alternatív medicináról. Szerinted mind kézrátétellel gyógyít? Ugyan.

    Mindegy, nyilvánvaló az elfogultságod, így nem fogok veled vitába szállni.
  • Morden23 #18
    Erről van szó.
  • Morden23 #17
    Dez, természetesen nem KIZÁRÓLAG a madárinfluenzára, hanem átfogóan a betegségek terjedésére céloztam.
  • bvalek2 #16
    Morden23: már a második bekezdésben odaírom, hogy ázsiában sem fenékig tejfel az élet, olvasd el mégegyszer. Kicsit elnagyoltad (mint én is), de szerintem amúgy igazad van.

    dez: az egészség nem olyan mint a véleményszabadság. Ha az ember hülyeségeket gondol a világról, addig nincs baj, amíg nem tesz semmit. Ami viszont a mikroorganizmusokat illeti, talán nem én vagyok az egyetlen itt, akinek a családját annak idején majdnem kiirtotta a diftériajárvány (Tessék nagyszülőket, dédszülőket ha még élnek megkérdezni, horrotörténeteket fognak mesélni). Minket azért nem fenyeget, mert leküzdötték a torokgyíkot okozó mikroorganizmust.

    Nehogy már visszamenjünk időben, és a miazmáktól féljünk! Hát hiába halt meg Semmelweis Ignác, az anyák megmentője? Biztosan a nagyipar érdekében áldozta fel magát... Az ilyen nevetséges honlapok becsapják a biológiaórán figyelmetlen embereket, és csak arra jók, hogy hülyére keressék magukat rajtunk.

    Természetgyógyászok, és hasonszőrű társaik nem képesek semmilyen objektív vizsgálaton sem bizonyítani, hogy hatásosak a módszereik, a placebóhatáson kívül semmilyen eszközük sincsen. A "gonosz" orvosok, akik egy évtizedig tanulták a szakmát, mire beteg közelébe engedték őket, naponta mentenek meg minket a haláltól, és elfelejtjük megköszönni nekik.

    A megszülető csecsemők nagy része meghaltna a felnőttkor elérése előtt oltások nélkül. Ami engem illet, biztosan tudom, hogy már én sem élnék orvosi segítség nélkül, mert már volt olyan heveny bakteriális eredetű fertőzésem, amit csak antibiotikummal lehetett leküzdeni. Ilyenkor sem a természetgyógyász, sem a sámán nem segít, csak az injekcióstű, és a tudomány...
  • dez #15
    "Más kérdés, hogy ha ez ennyire általános lenne, mint ahogyan leírtam, már rég kihaltunk volna."

    Valószínűleg nem. Mivel van egy immunrendszerünk is. Még a csirkéknek is csak egy része hullik el a kórtól.

    Valakinek jobban működik, másnak rosszabbul. De egy másik közhiedelemmel ellentétben ez nem csak a génektől függ. Hanem jóltápláltságtól (nem mennyiségre, hanem minőségre!), fizikai kondiciótól, idegi-lelki-érzelmi állapottól.

    Talán mindenki ismeri Pasteur nevét. (Pasztőrizálás, ill. védőoltások kifejlesztésében játszott szerepe.) Halálos ágyán így szólt kollégáihoz: "Uraim, tévedtem. Nem a mikroorganizmus, hanem a táptalaj, a táptalaj a minden!" (kicsit bővebben)
  • Morden23 #14
    Senki nem mondta, hogy ott mindenki koszos. Csak Európában sem fújja mindenki magát dezodorral, Távol-Keleten sem mindenki patyolat.

    A tisztaság és a különböző vírusos fertőzések nem feltétlenül vannak összefüggésben. Egy aeroszolizálódott vírusnál tökmindegy, mennyit mosod a kezed.
    Pluszban sajnos tény, hogy (és semmi általánosítás) kismillió nyomortelep van Ázsiában (Kína, India, ahol tetszik). Onnan valami bekerülhet egy átutazóba, de akár állat, növény, folyó, szél is továbbszállíthatja a vírust, ami bekerülhet az 5csillagos hotelbe, onnan meg a repülőn a business class-ra, és satöbbi.
    Más kérdés, hogy ha ez ennyire általános lenne, mint ahogyan leírtam, már rég kihaltunk volna.