Berta Sándor

Rákot okozhat a számítógépgyártás

Megdöbbentő adatokra hívta fel a figyelmet egy amerikai szakember egy régóta készülő tanulmányban, amelyet az Environmental Health nevű folyóiratban publikált. A dokumentum nyilvánosságra hozatalát az IBM minden módon igyekezett megakadályozni, ám nem járt sikerrel.

Az amerikai vállalat még arra is hajlandó volt, hogy éveken át jogi úton próbálja meg megakadályozni a tanulmány nyilvánosságra hozatalát. Az alperes Richard Clapp, a bostoni egyetem környezet-egészségügyi professzora volt, akik éveken át gyűjtötte az adatokat szakvéleménye alátámasztására.

S hogy miért akarta elkerülni az IBM az információk kiszivárgását? Nos, Clapp összesen 32 000, a vállalatnak 1969 és 2001 között dolgozó de már meghalt ember egészségügyi leleteit vizsgálta meg. A 27 272 férfi dolgozó közül 7697, vagyis közel minden harmadik valamilyen rákban halt meg. Az érintetteknél az átlagosnál nagyobb mértékben alakult ki gyomor-, vese, agy- és bőrrák. A 4669 női munkatárs közül 1667-nél találtak valamilyen rákot. Ez a szám szintén magasabb az átlagos értékeknél. A nők esetében az átlagosnál többször állapították meg mell-, tüdő-, illetve alhasi (méh- stb.) rák kialakulását.

Clapp szerint ezek az adatok azt bizonyítják, hogy a hardvereszközöket gyártó alkalmazottaknál a korábban véltnél és elismertnél sokkal nagyobb mértékben alakul ki a rák. A legnagyobb veszélynek ilyen szempontból azok az emberek vannak kitéve, akik legalább 30 napot dolgoztak gyártási területen.

Az IBM az elmúlt években folyamatosan tagadta a professzor állításait, azokat nem ismerte el, mivel a cég szakértői szerint a vizsgálatok rossz metóduson és hiányos adatokon alapulnak. A vállalat megbízásából az alabamai egyetem kutatói is elvégeztek egy hasonló vizsgálatot és ők arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagosnál kevesebb a rákos megbetegedés az IBM üzemeiben. Clapp szerint azonban pont alabamai kollégái alkalmaztak rossz vizsgálati módszert, ugyanis ők az amerikai átlaglakosság értékeivel hasonlították össze az adatokat, míg ő a hasonló korú embereknél mért értékeket vette figyelembe és ezekkel hasonlította össze az adatokat.

A szakember eredményeit felhasználták 2004-ben, amikor egy egykori IBM-alkalmazott beperelte a céget kártérítést követelve, mert lánya fogyatékossággal született. Az IBM-nek azonban sikerült elérnie, hogy a bíróság a tanulmányt csak a nyilvánosság kizárása után vette figyelembe. Az eljárás végül peren kívüli megállapodással ért véget, azonban Clappnak éveket kellett várnia, amíg végre nyilvánosságra hozhatta a tanulmányt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mezcalero #29
    Tök igazad van!!! Bárcsak mindenki elgondolkodna rajta és belátná mennyire igaz amit írtál.
  • Mezcalero #28
    Kösz az ajánlást, én is ezzel kezdtem, és az irodalomjegyzékét átnézve több más munkát is elolvastam, többek közt a magyarul is megjelent A világ rák nélkül című művet is. Ajánlom Neked is ne állj meg, olvass még többet, és ismertess meg még több embert is Dr Lenkei munkájával. Nemrég megjelen a Cenzurázatlan egészség című könyve is, nagyon figyelemre méltó munka. Ezeket kéne kötelező olvasmánnyá tenni, nem a csinovnyik halálát!!
  • Mezcalero #27
    Szerinted miért csak az IBM-nél vizsgálódott?? Talán azért mert a többi gyártó cég biztos sokkal egészségkímélőbb technológiát használ és csak a nagy kék olyan geci hogy a dolgozóit direkt kinyírja?? Nem gondolod hogy a háttérben pl egy konkurens cég mesterkedése is lehet?? Ez még az enyhébb módszerek közé tartozik a vetélytársunk lejáratására. Szerintem bármikor találni olyan "szakértőt" akinek kitömött zsebbel piszok jól mennek a vizsgálatok és az erdménye is garantált. Sajnos ilyen világot élünk. Persze nem állítom hogy ez van a háttérben, de akár ez is lehet. Olvasd el a #10-ben ajánlott könyvet, valamint a #15-ben Indigo által ajánlott könyvet, talán kinyitja a csippád! Dr Lenkei könyvének végén az irodalomjegyzékben még találsz bőven erről a témáról szóló irodalmat.
  • Mezcalero #26
    A vizsgálatok lehetnek jók ha jól végzik el, de a cikk alapján az ürge azt akarta bizonyítani amit a végén be is bizonyított. Ha egy kutató úgy fog bele egy vizsgálatba hogy nincs előre kigondolt eredménye, akkor meglepő dolgok is kiderülhetnek ha elég nyitott az eredmények értékelésekor. Legtöbbször ha nem az az eredmény jön ki a végén amire számolt akkor ráfogja a vizsgálat és a statisztika hibáira. Ez a fazon az IBM-re akarta ráhúzni a vizes lepedőt és meg is tette. De félre ne értsd nem védem a cégeket, amelyik megérdemli megkapja a magáét, de például a fazon vizsgálhatta volna a gyógyszerek mellékhatásai miatti halálozásokat és mellékhatásokat, szerintem az sokkal nagyobb horderejű és világméretü ügy. (az egész emberiséget átbasszák a gyógyszergyárak, amik nem gyógyszereket, hanem tablettákat gyártanak és a kettő nem ugyanaz!!!) Bár valszeg a prof már nem lenne életben, ezért szerencsésebb ha egy olyan céget baszogat amelyik "csak" beperli.
  • dez #25
    (Ja, lehet persze kapni kézi használatra is ólommentes forrasztóónt, de lassan fog elterjedni, mert jóval nehezebb vele dolgozni, és drágább is. Továbbá hamarabb tönkremennek a pákahegyek, mert jobban korrodálják őket az új ötvözetek, és jóval magasabb hőmérsékleten kell hajtani őket.)
  • dez #24
    Ő is a másik könyből idéz részleteket. :)
  • dez #23
    Olvastam a könyvet, és tényleg megdöbbentő, de attól még az olyan vizsgálatok lehetnek jók, hogy mi mennyire okoz rákot.
  • dez #22
    Én úgy vettem ki, már meghalt emberek halálozási okait nézték meg. Tehát eléggé rákosak voltak. :)
  • dez #21
    Miért kellett volna feltűnnie? Nem cáfolja, éppenhogy megerősíti az állítást.
  • dez #20
    Az oldószerek még egy nagy csoportja az egészségre erősen ártalmas anyagoknak.