Gyurkity Péter

A környezetvédelem akadályozhatja a PC-gyártókat

Világszerte több szigorú környezetvédelmi előírás lépett életbe a közelmúltban, illetve lép az utolsó előkészítési fázisba, amely akadályozhatja a számítógépgyártást. A Gartnert szerint a gyártóknak is alkalmazkodnia kell, ellenkező esetben súlyos gondok állhatnak elő.

A piackutató cég véleménye szerint egyetlen megoldás kínálkozik a PC-gyártók előtt, amellyel még elejét vehetik az ellátási és jogi problémák kialakulásának. Ez pedig nem más, mint a legszigorúbb előírások alkalmazása saját házuk táján, és ezen szabályok betartása, amelynek révén megfelelhetnek bármely ország által életbe léptetett követelményeknek. Amennyiben ezt elmulasztják, számos államban kitilthatják a nem megfelelő komponenseket, illetve bíróság elé citálhatják a változtatásokat elmulasztó cégeket.

Az Európai Unió már idén júliusban lépett és bevezette a Restriction of Hazardous Substances (RoHS) elnevezésű direktívát, amely rendelkezik az elektronikai alkatrészekben felhasználható anyagokról, pontosabban azok leszűkítéséről. A gyártási folyamatból összesen hat veszélyes anyagot (ólom, kadmium, higany és más nehézfémek) száműztek, a több tagországban jövőre életbe lépő Waste of Electrical and Electronic Equipment (WEEE) direktíva révén pedig a gyártók feladatául szabják az életciklusuk végére érkezett készülékek feldolgozásának finanszírozását. A várakozások szerint évente egy lakosra számítva 4 kg elektronikai hulladékot gyűjthetnek be, itthon pedig növelhetik az évente keletkező 100-120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék feldolgozásának arányát.

Nemcsak Európában állítják azonban kihívás elé a gyártókat, hiszen Japán már hat éve alkalmaz hasonló előírásokat, a szakértők szerint Kína rendelete még szigorúbb. A távol-keleti óriás, Dél-Korea, Ausztrália és Kalifornia állam a közeljövőben még ennél is keményebb követelményeket támaszt, így valóban veszélybe kerülhet a globális ellátás és utánpótlás, amennyiben a gyártók elmulasztják a hasonló lépések végrehajtását. 2007 ebből a szempontból is fontos év lehet, jövőre ugyanis végleg száműzni kell az ólmot az Unióban értékesített elektronikai termékekből, és a többi országban életbe lépő rendelkezések hamarosan minden PC-gyártót érinteni fognak.

Jövőre tehát a Gartner kisebb-nagyobb fennakadásokat, hosszabb várakozási időt, illetve az előírásoknak nem megfelelő termékek árainak emelkedését várja. Ez az időszak két éven át elhúzódhat, ennyi remélhetőleg elegendő lesz a legtöbb vállalatnak az átállásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #16
    Mennyire jó. :) Sokat szoktam törni a fejem, hogyon is lehet az emberekkel ennyire alhitetni, hogy a szomszédban minden tökéletessen műxik, pont olyan ideálíssan ahogyan irja a papíron. Szóval áruld el nekem ezt a titkot?

    Néhány napja azt halottam, hogy álítólag az utakon a sebesség korlátozva van, aztán meg a híradóban volt, hogy sok a baleset gyorshajtás miatt, sőt komoly politikusok és közügyi személyek (pl. polgármesterek) is nyakukat törték, mert a rendszer tökéletes működése miatt az előírások szerint viselkedtek... na ne legyünk már ennyire káprázatossan naívak.

    Minden törvényt és előjrást ki lehet kerülni, mert nincs meg a megfelelő ellenörző struktúra. És ha megvan akkor meg esetenként lehet törvénymódósítást elfogadni amely szerint valakivel nem alkalmazható az előirás... tudod a törvények nem mindenkire egyformán alkalmazhatók, mindég van bennük héhány bekezdés amely értelmezése kiutat jelent valaki számára, persze egy kiscég nehezen fizetheti meg a sokmilliós jogi tanácsadást amely ezeket a kiutakat feltárná neki... na de mindegy, az EU-ban úgyis minden rohadtul tökéletessen műxik, ha a politikusokat és a médiát kérdezed, sőt állítólag a törvények és előírások saját magukat hajtják végre méghozzá tökéletesen.
  • BiroAndras #15
    "Szerintem is inkább a még jól működő gépek kidobása az alapvető kiváltó probléma."

    Nem tudom máshol hogy van, de magyarországon elég hosszú élettartama van a számítógépeknek. Akik gyakran cserélgetik az alkatrészeket, azok sem kidobálják a régit, hanem eladják, odaadják egy rokonnak/ismerősnek. Pl. nemrég az 5 évvel ezelőtti gépemet sikerült eladnom némi zsebpénzért.
    Persze van ellenpélda is. Egy kb. 5 percet használt VIA chipset-es Abit alaplap porosodik a polcomon, mert ez a párosítás egyszerűen senkinek sem kell. Aki ingyen elvinné, annak meg proci is kell bele ingyen, azt meg nem tudok adni.

    "Nem kellene ennyire gyakran teljesen új (a régebbi szoftvereket nem támogató) op.rendszereket PIACRA DOBNI."

    Gondolom a win-re gondolsz. Az XP elmúlt 5 éves, úgyhogy a "gyakran" erős túlzás. A többieknek tuactnyi verziója jött ki közben. Ráadásul a win a régi szoftverek legtöbbjét simán viszi, és új gép se kell hozzá, legfeljebb memória bővítés.
  • katz #14
    Az RoHS direktiva mindenkire vonatkozik ugyan ugy, es nem lehet felmentest kapni ra. Ami nem felel meg annak, azt nem lehet forgalomba hozni, ez ugyan olyan dolog, mint ahogy nem lehet olyan keszuleket a piacra bevezetni amelynek a rendeltetesszeru hasznalata eseten belevaghat a felhasznaloba az aram.
    Az RoHS a komplett keszulekre vonatkozik, igy pl azon is el tud bukni az adott ceg Kinabol rendelt vmi alkatreszt es az ottani gyartasi korulmenyek nem felelenek meg ennek.

    Europa nyugati felen a kornyezetterhelessel aranyos a gepjarmu ado es biztositas, nem pedig mindenfele legbolkapott ertekekkel huzzak le a nepet.
  • GABOR16 #13
    A én alaplapom is büszkén hirdeti magáról, hogy ő bizony már a RoHS előírás szerint készült. Az egész dobozának a hátán csak egy nagy környezetvédelmi reklám van .
  • BlackRose #12
    Del Boy egyszer elmagyarázta, hogy a használt autókban van a jövő... gondolom, hogy most ezek után nemsokára méregdrágán lehet majd eladni az elavult PIII-asokat :)

    Persze Pityuka iPod-ja problémát jelenthet a környezetre, viszont a 300 le-s SUV-ok már nem annyira... na érdekes, de nem hiszem, hogy lesz életképes szabályozásról lenne szó, de egy valaminek jó lesz, a korupciónak és a lobizásnak. Ugyanis majd a nagyok megkapják az engedélyt, mert ugye nem lehet ott zavarni a dolgokat, strájkolnak a szakszervezetek, 30.000 munkásnak kell majd felmondani, ezért kérem a kedves kormányt, hogy (az Audi-hoz hasonlóan, néhány hete a Gyurcsány kormány ugye az Audi-nak speciál státus adott) cégünket speciális státusban részesítse. Így persze a kiscégek megfékezhetőek, a nagyok pedig nyugodtan dolgozhatnak... nem is olyan rossz ez a globális felmelegedés, pláne ha elég vastag a pénztárcád és közel állsz a politikusokhoz - kormányokhoz.
  • waterman #11
    ez frappáns volt. nekem is volt egy igen komoly tv tuner kátyám, de a win xp óta nem tudom használni, mert azt mondják rá a honlapon, hogy driver included in os, de nincs az az épkézláb softver ami meghajtaná. pedig win me alatt nagyon szép képe van..
    különben 100%-osan támogatom ezeket a rendeleteket, az alaplapom dobozán is ott zölddel a RoHS plecsni és örülök, hogy legalább ennyit én is tettem a környezetért. már csak azt remélem, hogy ezeknek a környezetbarátabb termékeknek az előállítása folyamán sem használnak olyan mennyiségű káros anyagot mint korábban.
    különben itt a számítástechnikában, de a sima elektronikai cikkek közül is szerintem ki fognak lassan veszni az alacsony minőségű termékek -- ezáltal a rövid életciklusú árucikkek, mert egy idő után a jobb minőségű is eléri azt az árkategóriát, amit az emberek már megengedhetnek maguknak. pl a mostani sempronok az elkövetkező 10 évben is el fogják futtatni az office-t zokszó nélkül, ergó akkor kell majd cserélni egy irodában a gépeket, ha belevág a villám. bár lehet túl egyszerű a világképem..:)
  • halgatyó #10
    Arra külön kíváncsi vagyok, hogy ez mennyivel emeli a termékek árát. ÉRDEKES MÓDON ezt valahogy sehol sem taglalják. Pedig érdekelne itt igen sok embert.
  • halgatyó #9
    Szerintem is inkább a még jól működő gépek kidobása az alapvető kiváltó probléma. Nem kellene ennyire gyakran teljesen új (a régebbi szoftvereket nem támogató) op.rendszereket PIACRA DOBNI. De ugyanez a helyzet még sok más termékkel is.
    Ha nem a divat (=agybaj) vagy mesterségesen gerjesztett kidobási kényszerek hatnának, akkor pusztán csak ebből sokszorosan kevesebb kidobandó cucc keletkezne.
  • brueni #8
    bocs nagykerek
  • brueni #7
    ha a negykerek feladata visszavenni, az nem oldja meg a problémát, csak tünetet kezel.
    a keletkezés pillanatában (vagy még előtte a tervezési fázisban) kell 'megfogni'.