Gyurkity Péter

Mikrochippel jelölnék az otthon tartott veszélyes állatokat

A japán felelős minisztérium mikrochip beültetésére kötelezné az otthonokban tartott veszélyes háziállatok gazdáit, amely tartalmazná a tulajdonos adatait, megelőzve a nagyobb galibákat.

A Reuters értesülése szerint a japán Környezetvédelmi Minisztérium a közelmúltban észlelt esetek miatt határozta el magát a szigorú lépésre, amikor is többször veszélyesnek minősülő állatokat (krokodil, mérgeskígyók stb) találtak a sűrűn lakott városok utcáin. Külön kiemelnek egy esetet, amikor egy piton gazdája elaludt a parki séta után, és kedvence meglépett, nagy riadalmat okozva a környéken. A minisztérium az ilyen eseteket szeretné megelőzni az intézkedéssel.

A szigetországban az utóbbi időben rendkívül megnőtt az egzotikus állatok - főként hüllők - népszerűsége, elsősorban a helyszűke és az egyszerű tartási feltételek miatt. A sokakban félelmet kiváltó állatok elterjedésével azonban megszaparodtak az eltűnések is, ami nemcsak a lakosság, de a hatóságok számára is kényelmetlennek bizonyult. A rendőrség például több alkalommal vonult ki nagyobb gyíkok, kígyók befogására, és megfelelő szakember hiányában ez mindkét fél számára igencsak kellemetlen procedúra.

Természetesen nem ez az első eset, hogy a katonaságon kívül állatok nyomon követésével próbálkoznak. Dél-afrikai kutatók például egyes kiválasztott delfineket SMS útján is elérhetővé kívánnak tenni, vagyis egy globális helyzetmeghatározó egység közbeiktatásával szeretnék megfigyelni a barátságos tengeri emlősök partmenti mozgását. Első szakaszban SIM-kártyákkal szerelnék fel a kiválasztott állatokat, ami szárazföldi fajoknál már bevált. Az elmúlt négy esztendőben ugyanis az állatok viselkedését tanulmányozó kutatók sikerrel láttak el SIM-kártyákkal körülbelül 200 elefántot, zebrát és páviánt Afrikában.

A hírügynökség érdeklődésére a japán minisztérium tisztviselője elmondta, hogy a miniatűr chipeket mintegy 650 különböző faj esetében tervezik alkalmazni. Az 1 centiméter hosszú és 0,2 centiméter átmérőjű chipek tartalmaznák a gazda adatait, így könnyen visszaszolgáltathatják az elkóborolt ragadozókat. Az egyelőre tervezet formájában létező kezdeményezés előreláthatólag januárban lép életbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #8
    Azt nem az állat tartója mondja meg hogy van-e vele baj vagy nincs. Aki kobrák meg hasonló fenevadak közelében akar élni az költözzön a trópusokra. Itt semmi keresnivalójuk nincs ezeknek az állatoknak.
  • mrzed001 #7
    Szar dolog lehet arra ébredni, hogy szörgőzik a gyerek, pedig nincs is csörgője
  • mrzed001 #6
    Kíváncsi lennék mit mondanál akkor, ha a szomszédodban tartanának mérgeskígyókat, és bizony néha azok megszöknek (mert miért ne), akkor is támogatnád ?
  • schakaal #5
    Budán nem fekete özvegyet fogtak.Amúgy ha valaki szereti ezeket az állatokat,és ért hozzájuk,szakszerűen tartja,azzal semmi baj nincs.
  • mrzed001 #4
    Teljesen elfogadhatatlannak tartom, hogy valaki ilyen dögöket tartson.
    Normális az ilyen ?
    Ha valaki lakótelepi házba ilyet akárcsak behozna, azt azonnal lecsukatnám (közveszély okozása ugyebár)
  • palika22 #3
    Én részemről támogatom az ötletet.... Az ilyen veszélyes dögökre tegyenek követőt. Habár egy mérges pókra nem tudom hogyan szerelnek bármit is...... Sőt annak a baromnak aki a Fekete Özvegy pokót engedte el Budán, annak a seggébe kellene dugni a jeladót egy parabolaantennával együtt.
  • dez #2
    Ez nem nagyon dolog, idehaza is terjedőben van, hogy pl. háziállatokba (bőr alá) ilyen chipet ültetnek.
  • onimusha #1
    hát ez nem újdonság a kérdés inkább az a hatalmon lévő kormányok mikor akarnak belénk is chipet ültetni ?