Gyurkity Péter

Zöld PC: a gyártók felelőssége, a fogyasztók pénzén

A Greenpeace által megrendelt felmérésből kiderült, hogy világszerte a gyártók felelősségének tartjuk a hulladék kezelését környezetbarát PC piacra dobását, ám hajlandóak lennénk többet fizetni a zöld megoldásokért.

Az Ipsos MORI által az év elején elvégzett felmérésben kilenc ország 1000-1000, városi környezetben lakó állampolgárát kérdezték meg a környezetbarát PC-k, illetve a káros elektronikai hulladék kezelésének témájában. Az eredmény némileg meglepő volt, hiszen a kínaiak és a mexikóiak fizetnék a legtöbb pluszt egy környezetkímélőbb megoldásért, míg a gyártók felelősségét tekintve a szegényebb és a gazdag országok között is nagy az egyetértés.

A válaszokból kiderül, hogy a legtöbben a meglévő számítógépek korosodása, gyors elavulása miatt szánják rá magukat a váltásra, és a vásárlásnál az utód teljesítménye, illetve az elérhető funkciók számítanak leginkább. A legtöbben - nagyon helyesen - a szaküzleteket keresik fel igényeikkel, igen erősen hat a barátok, ismerősök véleménye is, míg a szaklapok és a gyártók által közzétett információk csak harmadrangú forrásnak számítanak. A környezetvédelmet illetően már megoszlanak a vélemények: öt országban egyetértenek azon állítással, miszerint a számítógépek komponensei káros anyagokat is tartalmaznak, míg Mexikó, India, Thaiföld és Lengyelország lakosai már nem ilyen biztosak ebben.

A vásárlók szempontjából talán a legfontosabb kérdés, hogy mennyit érne meg egy, a jelenleginél környezetbarátabb, "zöldebb" megoldás, ami valószínűleg elsősorban többletköltséget jelentene számukra. Érdekes módon itt Mexikó és Kína vezet, ahol jóval nagyobb anyagi áldozatot is lehetségesnek tartanak, míg a nyugati országokban (Nagy-Britannia, Németország) már kevésbé nyílik meg a pénztárca ezen érvek hallatán. Szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy - különösen Kína esetében - a lakosság közvetlen módon megtapasztalta az elektronikai hulladék beáramlását és ennek következményeit.

Az olykor globális szemétlerakónak is minősített Kína számára azonban nem kínálkozik egyszerű megoldás, főleg azért, mert a hulladék beáramlása nem csak a hivatalos csatornákon történik. Ráadásul egyes régiókban egész iparágak épültek a hulladék lebontására és újrahasznosítására, amelyek korlátozása megélhetési problémákat is teremtene az ott lakók körében. Európában némi könnyebbséget jelent a ROHS direktíva július 1-i bevezetése, amely csaknem az összes IT-termékben megtiltja 6 veszélyes anyag, így például az ólom, kadmium, higany és más nehézfémek használatát, ám az Unió továbbra is adós a WEEE (Waste Electrical & Electronic Equipment) elfogadásával, így a gyártók megmenekülnek az újabb kötelezettségek kiszabásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #13
    Ok, Greyhound, de az átlag user (és most annyira azért nem kéne lefikázni, mert nem lehet "mindenki" polihisztor) semmit nem tud arról, hogy hány megahertz-es a GPU-ja, illetve a videokártyán lakó memóriachip-farmja.
    Arról nem is beszélve, hogy ha valaki ír egy cikket, és azt nem ütik ostorral minden egyes betűnél, akkor nyilvánvalóan benne lesz némi (akár szignifikáns) egyéni vélemény (AMD-t szereti, Intelt nem, Szerinte az ATI egy szemét cég, akármi). Ha meg már benne van, akkor jobban szeretem a minden társaságban valahogyan megtalálható "számítógépzseni"-t megkérdezni, mert 1. jobban ért hozzá, mint én 2. nem böki ki a szememet buta statisztikákkal 3. a szubjektív véleményére tud indokokat mondani, egy cikkírótól nem kérhetem, hogy ezeket fejtse ki.

  • Mudi #12
    Az nagyon "jó", hogy egy országból 1000 embert kérdeztek meg. Mi van, ha 1000 venne környezetbarát számítógépet, de a többi néhány millió nem?
  • Gerygrey #11
    Példának okáért új videokártyát akarok venni, és nekem minden vágyam, hogy menjen rajta a Doom4, a Quake5 meg a Half Life 3.
    Inkább egy haverom/ismerősöm/akárkim gépét fogom megnézni ("akinél nagyon pengék ezek a gámák vaze"), és ez alapján (személyes tapasztalat) fogok vásárolni, nem a PR szöveg alapján.


    Sith itt a szaklapokra gondolt. Én például jobban hiszek a Prohardvernek, mint bármiféle ismerősnek.
  • Tripax #10
    A Greenpeace által megrendelt felmérésből az derült ki, hogy a fogyasztók ügyesen töltötték ki a manipulatív kérdéseket.
  • Morden23 #9
    Azért pont a Zöldbékéről elég sokat lehet olvasni a független médiában is, nem csak ami a magyar adókon, vagy a CNN-en lemegy. Róluk még egy kvázi-reális képet ki is lehet alakítani, ha utánanézegetsz.

    Amúgy természtesen a média arra rajtol, aminek nagyobb a hírértéke. Ezért nem tudsz arról, hogy megmentettek valahol 30 kengurucsaládot, és ezért tudsz mondjuk egy Shell kút elbarrikádozásáról és felnyittatásáról.
  • dez #8
    Érdekes, hogy Mexikóban kevésbé hiszik, hogy vannak káros anyagok a PC-kben, nem túl gazdag ország is, de azért mégis hajlandóak valamivel többet áldozni rá.

    A Greenpeace-szel kapcsolatban: szerintetek miért van, hogy a média leginkább a visszatetszést kiváltó eseteit emeli ki? Csak nincs valami kapcsolat a média és az ipar között...?
  • Morden23 #7
    Sith: Addig nekem is teljesen másodlagos/harmadlagos a szaklapok/fórumok/honlapok infóáradata, amíg nem tudom biztosan, hogy nem egy újabb marketingaknára lépek-e.

    Példának okáért új videokártyát akarok venni, és nekem minden vágyam, hogy menjen rajta a Doom4, a Quake5 meg a Half Life 3.
    Inkább egy haverom/ismerősöm/akárkim gépét fogom megnézni ("akinél nagyon pengék ezek a gámák vaze"), és ez alapján (személyes tapasztalat) fogok vásárolni, nem a PR szöveg alapján.

    Én nem lennék hajlandó egy grammal sem többet fizetni semmiért (környezetvédő PC-k), amíg nem tudom, hogy a némivel több (jó esetben ugyanannyi) pénzemért emgkapom-e legalábbis ugyan azt a teljesítményt (fogyasztás, sebesség, akármi). Kivéve természetesen, ha nem ez a cél (ld. hibrid verdák pl. nem az F1-es kocsik vetélytársai).

    A Greenpeace meg (az esetek túlnyomó többségében) tipikusan az a szervezet, aki minden ellen orddibál, és utána nem győzne bocsánatot kérni, már ha kérne. Lásd szélkerék-marhaság még anno.
  • Darth Sith #6
    a greenpeace-esek is ilyenek. Ahol megjelenik a TV ott nagyban tüntetnek meg kiabálnak, csak ott ahol egy kis pénz van benne. Amúgy egy darab szemetet el nem szednének. Ha meg tüntetnek olyan fasságok ellen tüntetnek mint hogy a légkondi a szobákba befújja a kinti szmogot meg ilyenek.. Abszurd vicc...
  • Darth Sith #5
    "igen erősen hat a barátok, ismerősök véleménye is, míg a szaklapok és a gyártók által közzétett információk csak harmadrangú forrásnak számítanak"
    szval amit az Átlagos Józsi haver mond az fontos, amit a szaklapok, vagy szakértők írnak harmadlagos? és akkor csodálkozunk hogy a rendszerek nagyrészén nincs védelem, szarul vna összerakva és bármikor csinálható a nagyrészükből egy Botnet gép.

    Amúgy én hajlandó lennék többet fizetni azért, hogy környezetkímélő anyagokból rakják össze az elektronikákat, majd ha már kikopott a gép, és elviszem valahova, gondoskodjanak a környezetkímélő eltárolásáról, újrahasznosításáról. Ezért hajlandó lennék akár fizetni is, de szerintem az lenne a legkorrektebb ha a gyártók megtartanák a mostani áraikat, és inkább ezeket beleépítenék az árba. Az ő termékeik, nekik kéne felelősséget vállalni majd a kiöregedés utáni megsemmisítésről/újrafelhasználásról.
  • Morden23 #4
    Ez az egyik fele, amit mondasz, Greyhound. A másik, hogy az emberiség 90%-a valami hihetetlenül nagy elméleti környezetvédő.

    Nem is lehet piackutatást végezni ilyen témában. "Ön vásárolna olyan számítógépalkatrészt, mely nem tartalmaz a környezetet pusztító, veszélyes anyagokat?" -> a kérdésben már figyel is a válazs. Alig van ember, aki erre azt mondja, hogy "nem, pont leszarom". Ami nem is baj, csak a valóságban viszont pont leszarja.