Gyurkity Péter

Zöldek tüntettek az Apple ellen

A vállalat a részvények megduplázódásával rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött, így a részvényesek figyelme - különösképpen a tiltakozó akciók miatt - egyre inkább a környezetvédelem és a női vezetők kérdése felé fordul.

A részvényesek éves összejövetelét tegnap tartották meg, és miközben az utcán tucatnyi tüntető követelt határozott lépéseket, Steve Jobs védelmébe vette a vállalat környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseit és hangsúlyozta, hogy jelentős összeget fordítanak a régebbi termékek újrahasznosítására. A vállalat ezirányú lépéseit a Green Century Funds nevű csoport kifogásolta, amelynek vezetői azzal vádolják az Apple vezérigazgatóját, hogy nem fordít kellő figyelmet a környezetvédelemre, mi több, elbagatellizálja a problémát.

Jobs megköszönte az észrevételt, és hosszú beszédben válaszolt a vádakra, amelyben méltatta vállalatának erőfeszítéseit, és kiemelte, hogy a tavalyi évben mintegy 1500 tonnányi alkatrészt vontak be az újrahasznosítási programba, és a beérkezett alkatrészek 90 százalékát újrahasznosították.


"Az imázsuk szerint rendkívül szigorúan veszik a környezetvédelmet, de valójában nem sok mindent tesznek a probléma megoldása érdekében. A többi nagyvállalat, mint például a Hewlett-Packard és a Dell, valóban előreléptek az utóbbi időben, és megkülönböztetett figyelmet fordítanak az újrahasznosításra" - jelentette ki Sheila Davis, a Silicon Valley Toxics Coalition nemrég kinevezett igazgatója.

Mások azzal vádolták az Apple vezetőjét, hogy megpróbálta lebeszélni a környezetvédőket a tüntetés megszervezéséről, de nem volt hajlandó megbeszéléseket folytatni a kérdésről. Jobs ugyanakkor ismételten méltatta a vállalat erőfeszítéseit, és egy nem túl szalonképes kifejezéssel illette a kritizáló csoportok magatartását, amiért kiemelik az Apple-t a vállalatok közül. "Úgy gondolom, hogy a 30 dolláros díj megfelelő összeg az újrahasznosításért" - jelentette ki Jobs, arra utalva, hogy a Dell 20, míg a HP 40 dollárt kér egy komplett PC elszállításáért és újrahasznosításáért. Igaz, ez utóbbi vállalatok a Föld Napja alkalmából kedvezményekkel kedveskedtek vásárlóiknak, és legalább időlegesen csökkentették a díjakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Termentor #16
    Orankent hal ki egy olyan eloleny amit meg meg sem ismert az ember.
  • dez #15
    (Mellesleg kíváncsi lennék, ebből mennyi a provokáció a környezetvédők ellen, akik sok gazdasági és politikai csoport érdekeit sértegetik.)
  • dez #14
    Szerintem ez a legkisebb gondja ott az elefántoknak. Az már egy kicst nagyobb, hogy lassan nem lesz számukra talpalattnyi föld. És az állatkerti ketrec nem ugyanaz. A szabadakat meg irtják rendesen (agyaráért). Persze ők csak az egyik faj a sok közül (amik lassan kihalnak). És mindez részletkérdés a lassan mérgeződő, betegedő és összeomló ökoszisztéma mellett.
  • dez #13
    Aha, és akkor sz@rjuk le az egész környezetszennyezési témát, ugye? Ja, az lenne a legegyszerűbb. 10-20 évig még.
  • dez #12
    Greenpeace nem = összes környezetvédő. Sőt, ők sem teljesen egységesek.
  • intrex #11
    Egy másik levezetés:
    Melyik ipari ágazat fizeti a legtöbb környezetszennyezési adót? Az olajcégek. Miből élnek a grínpíszesek? A környezetszennyezési adóból. Kinek érdeke hogy az olajcégek sokat tejeljenek? A grínpíszeseknek. Kinek érdeke hogy sok környezetszennyezés legyen? A grínpíszeseknek. Mivel közlekednek a grínpíszesek? Autókkal. Mivel mérik a környezetszennyezést? Műszerekkel, notebookokkal, stb. Kik gyártják a műszereket? Az Apple és a hasonló cégek.
    Ennyire egyszerű számomra a világ :)
  • Inquisitor #10
    Ez igaz, de a Greenpeace-t sokan a világ legálszentebb és korruptabb bandájának gondolják, akiket bárki ellen el lehet küldeni tüntetni, ha a konkurencia eléggé megtámogatja őket.
    Teszem azt nálunk is mindíg akkortájt csináltak rumlit Paks körül vagy a Nagy-Maros kapcsán, mikor a franciák "véletlenül" felajánlották, hogy tőlük vegyünk áramot.
  • concrete #9
    Discovery Channel tegnapelött este:
    "és a szegény elefántoknak eletük során sok súlyos terhet kellett emelniük, vontatniuk ..."

    ehhez csak ennyit:
    a szegény lovaknak egész életükben kocsit kellett húzniuk, néha rájuk is ültek, és az elvetemült emberek néha még az eke elé is befogták őket ...
  • Troll #8
    Szerintem azért az Apple, mert most nekik volt kiemelkedő nyereségük. Legközelebb majd a bármelyikmás.
  • Troll #7
    Valószín nem tudja használni semmire, de vannak feldolgozó üzemek, akiknek eladhatja a hulladékot. A nyákokból nemes- és nehézfémeket nyernek ki, a műanyagokat és fémeket kockába gyúrják, és továbbadják gyáraknak.
    Tőlünk nyugata általában ez működik...