Gyurkity Péter

A Vista is késhet Európában

A Microsoft megszellőztette, hogy az Európai Bizottság esetleges követelményei csúszásokat okozhatnak az operációs rendszer megjelenésében. A bizottság másképp gondolja, a cég eközben a tengerentúlon is egyezkedik.

A Reuters jelentése szerint Redmondban elhangzott, hogy a Windows Vista - amelynek első kiadásra szánt, szabadon letölthető verziója a napokban jelent meg - a tervezettnél később bukkan fel a kontinensen, amennyiben az Európai Bizottság további feltételeket támaszt a szoftverrel kapcsolatban. "Amikor kézhez kapjuk a bizottság válaszát, tudni fogjuk, hogy a követelmények a termék csúszását okozzák-e vagy sem" - szólt a kijelentés, amire az Unió végrehajtó testülete azonnal határozott válaszban reagált.

Az öreg kontinensen ugyanis ezúttal is másképp látják a dolgot: szerintük nem az általuk támasztott feltételek, hanem a Microsoft felelős magatartása, üzletpolitikája a döntő, pontosabban, hogy a cég csaknem teljes monopóliuma tudatában a helyes utat választja-e. A testület szóvivője ebben a szellemben utasította el a redmondiak kijelentését, arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy a két fél jelenleg is egyeztet a Vista esetleges trösztgyanús, versenyellenes funkcióiról. Nagy kérdés, hogy a Windows XP beépített médialejátszója és azonnali üzenetküldője kapcsán kirobbant vita után találnak-e újabb kifogásolnivalót az operációs rendszerben.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Érdekes, hogy ezzel egy időben az Európa Parlament néhány képviselője a túlzott határozottság veszélyeire figyelmeztet. Szerintük a bizottság harcos magatartása hátrányosan befolyásolja a kontinens helyzetét a technológiai versenyben, mivel a nagyobb vállalatok ezt rizikófaktorként számítják fel. A folytonos viták elriaszthatják a világ vezető cégeit, és Európa több fontos lehetőségről maradhat le, ha a helyzet elfajul.

Időközben a Microsoft a tengerentúlon is egyeztet, mégpedig a 2002-ben meghozott trösztellenes döntés egyes részeinek meghosszabbításáról. A korábban kiszivárgott terveknek megfelelően a négy évvel ezelőtt életbe lépett Microsoft Communications Protocol Program lejártának határidejét 2012-re halasztották, míg az egyéb, 2007-ben lejáró részleteket változatlanul hagyták. Ez a program a külső fejlesztők helyzetének megkönnyítését szolgálja, mégpedig az európaihoz hasonló módon, a szükséges technikai dokumentáció átadásával, biztosítva a teljes kompatibilitást a szoftvercég és a konkurensek termékei között. Az amerikai igazságügyi minisztérium jelezte, hogy a többi területen nincs kifogásuk a cég eddigi teljesítményével és hozzáállásával kapcsolatban, a technikai dokumentációt illetően pedig a kitolt határidő hivatott rendezni a problémás ügyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Newfronter #101
    Ez csak beta 2 alatt megy.
  • BiroAndras #100
    http://www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php?mode=ViewCategory&catid=5
  • BiroAndras #99
    "nem tudtok véletlenül valamit a DeamonTools vagy az alcohol helyett? ert egyik sem kar müxeni rajta"

    Deamon Tools for Vista (32 és 64 bit): http://www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php?mode=ViewCategory&catid=5

    Nem próbáltam ki, hogy tényleg megy-e.
  • BiroAndras #98
    "Feltettem a Windows Vista B2-t!
    Konfiguráció: 1.8 AMD Athlon, 512RAM, 80 GB vincsi, alaplapra integrált VGA Hang, LAN"

    Hát, nem árt 1GB RAM, de tűrhetően kéne mennie 512MB-tal is.
    Az integrált VGA-val az Aero-t elfelejtheted. Úgy próbáltad, hogy az Aero be volt kapcsolva? Ha igen, akkor próbáld meg nélküle is.
    A boot időt (meg általában sebességet) meg majd a véglegesben kell nézni.
  • barii #97
    nem tudtok véletlenül valamit a DeamonTools vagy az alcohol helyett? ert egyik sem kar müxeni rajta
    köszi
  • Newfronter #96
    Ne zavarjon hogy már van RC1.

    Átláthatatlanabb? Sokkal átláthatóbb, végre nem enged meg az oprendszer mindent az adminnak. Habár azt is lehet engedélyezni, de az már a te felelősséged.
  • volut #95
    SZiasztok!
    Feltettem a Windows Vista B2-t!
    Konfiguráció: 1.8 AMD Athlon, 512RAM, 80 GB vincsi, alaplapra integrált VGA Hang, LAN
    Sajnos siralmasan futott.
    Tele van felesleges animált képekkel, csúnyább lett sztem, és rendkívül lassan (kb 5-6 perc alatt) bootolt be.
    Úgy hogy maradok a jól kiforrott XP-nél.
    Én játszani nem akarok a géppel, viszont az XP sokkal jobban fut a gépemen!
    Az az 1-2 változás, ami meg az Event viewerben plusz, az sajna nem hatott meg.
    Linuxban nincs sok tapasztalatom, de én a Fedorát szerettem meg.
    Ja és a Vistában is megmaradt a "kirekesztett administrator" esete is. Szóval úgy igazán nem lett jobb, sőt átláthatatlanabb lett!
  • Caro #94
    A beépített radeon driver úgy tudom, csak a 8500-ig csinál 3d-t, utána kell az fglrx.
    De néha az sem elég az xgl-nek.
  • Sanyix #93
    Windows nélkül többféle oprendszeren játszhatnánk, és bármelyik oprendszert válaszhatnánk, nem úgy kéne választani, hogy ha játszani akarunk, akkor ez, ha dolgozni akkor az.

    Amúgy gratulálok az intelligens hozzászólásodhoz :\
  • Sanyix #92
    Hát nemtom mit szeret igazából. Bár én ubuntu 6.06-ot próbáltam, az elvileg felismerte a radeonomat, és glxinfo-nál írta hogy van 3 gyorsítás is. De a 3d-s cuccok mégis lassúak voltak mint állat(és tele voltak textúrahibákkal). Felraktam egy flglx-et azt már hasított minden, szépen. Szóval úgy néz ki az "alap" driver nem biztos hogy jó :\