Gyurkity Péter

A HD DVD és Blu-ray licencelését vizsgálja az EU

Az Európai Bizottság a két konkurens tábor gyártóinak háza táján szeretne körülnézni, ellenőrizve, hogy a formátumok licencelési feltételei nem ütköznek-e az uniós trösztellenes előírásokba.

A Reuters kérdésére a bizottság szóvivője megerősítette, hogy máris lekérték a szükséges információkat a Sonytól, igyekezvén megvizsgálni a Blu-ray formátum licencelésének pontos feltételeit. Ezzel egy időben számos más gyártónak is elküldték kérésüket, ám az érintett cégek listáját nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit lehet tudni, hogy a körből a konkurens HD DVD támogatói sem maradnak ki.


A Sony prototípusa

Amint arról folyamatosan beszámoltunk, a HD DVD áprilisban jelent meg az Egyesült Államokban, mégpedig a Toshiba asztali lejátszói és az első nagy felbontású kiadványok révén. Ezeket követik majd a PC-s meghajtók és írók, amelyeken szintén több vállalat dolgozik. A Blu-ray lejátszók némi csúszással kerülnek forgalomba, de rövid időn belül itt is nagyobb választékból válogathatunk majd, hiszen egyre több cég jelenti be saját megoldását. Mindeközben készülnek a hibrid megoldások is, amelyek a hosszú vita után mégis egyesíthetik a két szabványt, még ha a teljes kompatibilitást nem is tudják pótolni.

Az Európai Bizottság természetesen elsősorban arra kíváncsi, hogy a két tábor által támasztott licencelési feltételek nem ütköznek-e az Unió trösztellenes elírásaiba. A Sony máris jelezte, hogy együttműködik a testülettel a vizsgálódásban, igaz, a bizottság szóvivője igyekezett leszögezni, hogy a levél még nem jelenti a hivatalos vizsgálat megindulását. A japán óriáscég nem mulasztotta el közölni, hogy semmilyen oldalról nem merültek fel trösztellenes kifogások, tehát nem panaszok miatt indul a vizsgálódás.

A várakozások szerint az Európai Bizottság a vállalatok válaszát követően dönt majd a hivatalos vizsgálat elindításáról, vagy - amennyiben nem látják értelmét a kutakodásnak - dobhatják az ügyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #1
    Miért nem mi írjuk a szabványokat?