Gyurkity Péter

Vista perifériák a Microsofttól

Kifejezetten új operációs rendszeréhez szánja a most bemutatott billentyűzeteket és egereket a Microsoft, amely úgy véli, hogy Európában sem fognak csúszni a megjelenéssel, ám több tesztelőre van szükség.

A szoftvercég lerántotta a leplet a Vistához készülő új billentyűzetről, egérről, webkameráról és vezetéknélküli headsetről. A fő hangsúlyt a Wireless Entertainment Desktop két új, illetve egy módosított modelljére helyezték, amelyek a szokásos felállásban készülnek az operációs rendszer megjelenésére. Speciális billentyűk, háttérvilágítás, vezetéknélküli technológia - perifériák igényeseknek, ahogy azt Redmondban gondolják.

A csúcsmodell egyértelműen a Wireless Entertainment Desktop 8000, amelynek billentyűzete szinte teljesen megegyezik az egyel kisebb, 7000-es változattal. Az 1 hüvelyk (2,5 cm) vastag, 2,4 GHz-es Bluetooth technológiát használó változat egy vízszintesen, a hátoldalon kialakított beugrónál tölthető fel, és mintegy 10 méteres távolságig használható. Külön billentyűt rendel a start menü indításához, a gépen tárolt tartalmak megnyitásához (ami a Media Centernél használatánál jöhet jól), háttérvilágítással segít eligazodni, ha túl kevés a fény, és automatikusan hibernációs módba kapcsol, ha nem érzékeli a felhasználó jelenlétét. 249 dolláros (52 ezer forintos) árával nem tömegtermék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 7000-es számot viselő modellből hiányzik a háttérvilágítás és akkumulátor helyett AA-elemekkel működik (legalábbis a billentyűzet, az egér itt is újratölthető). 149 dollárt, azaz mintegy 32 ezer forintot kóstál, a megjelenés 2007 februárjában esedékes. A Wireless Laser Desktop 6000 eközben új változatban kerül a boltokba, a Vista új funkcióira felkészülten. A LifeCam család is bővül, mégpedig novemberben, az NX-6000 2 megapixeles webkamerával, a kört pedig a vezetéknélküli headset zárja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalat egyébként tovább növelné a bétatesztelők számát, annak érdekében, hogy a novemberben a nagyvállalatok, januárban pedig a nagyközönség számára elérhetővé váló Vista minél kevesebb hibát tartalmazzon. A korábban megpendített félelmek ellenére abban reménykednek, hogy Európában sem fognak késlekedni a megjelenéssel, és az Európai Bizottság nem követeli majd a biztonsági funkciók kivételét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • psishock #40
  látom direkt nem csíped az LCD-t, vagy csak nem tapasztaltad, hogy milyen (az is lehet, hogy ilyen hangulatban vagy, de az is ok :), kár tekergetned a mondataimat :). akkor inkább lesd meg a G11-et. Minden közös a G15-el kivéve, hogy nincs LCD :) és az ára is kellemesebb.
 • AtomHeart #39
  "nézzen már ki valahogy ha lehetőség is van rá és hely is" - ezzel mindent elmondtal..
 • psishock #38
  természetesen, és azzal is teljesen egyet értek, hogy személytől függő a dolog. épp ezért találták ki, hogy testreszabható legyen.

  "proci/memo/gpu/merevlemez terhelést/hőmérsékletet"
  pl a csomó hőmérséklet és a terhelés fontos 3D futtatás közben. Ha valahol nagyobb gond van akkor rögtön tudjuk, hogy tele a memóriánk, vagy a proci van leterhelve maximálisan. Ha a vidkarink közelít a 70-80c+ köré akkor meg igen el kell gondolkoznunk egy jobb hûtésről (vagy kevesebb OC) mert nagy hőmérséklet miatt szintén degradálódik a sebesség. Nem beszélve hogy ekkora hőfokon már instabillá vállhat a mûködésük, és nem utolsó sorban ki is füstölhetnek. Szóval, jó ha ezt is tudom követni, és nem csak a füstjelekből levonni a következtetéseket.

  "FPS-t"
  heh :), ez egy olyan jel amit egy bizonyos embercsoport FOLYAMATOSAN és legalább 55körül, de ha lehet felette szeretne látni :)

  "a rezolúciót és a frissítést" pl, ha dolgozok 3D-ben akkor fullscreen módban ezek az adatok nem mindíg vannak szem előtt, és többször is van, hogy szükségem lenne a pontos adatokra. volt, hogy az engine egyszerûen nem akar átválltani 60hrz felé. Ez lehet driver, kód hiba is, de lehet hogy egyszerûen a nagy fölbontás miatt nem tudja megtenni.

  "hangerőt (master/wave)"
  ha valaha dolgoztál már hangefektusokon vagy zenén, akkor ugye tapasztaltad amikor belevág a füledbe egy maximálisan kihangosított magas "treble" fülhatóbol... ha még nem volt ilyen tapasztalatod elárulom, hogy nem kellemes érzés (hmmm, olyan sokkoló és ijesztő talán...) és nem utolsó sorban nem igen egészséges. Szóval 1 pár ilyen élmény után, ha lehet akkor minden helyzetben folyamatosan tudni szeretném hogy hány decibelt adagolok a testembe.

  "melyik szám megy a winamp-ban, a bitrattel és a hátramaradt idővel együtt" munka, olvasás, játék stb mellett majdnem mindíg hallgatok offline vagy online zenét. Ha épp megtetszik egy szám, de nincs "szalonképes" állapotban az oprendszer, akkor is szeretném látni pl a címét és a szerzőjét esetleg a hosszát, ha később keresném akkor ennyi adatból álltalában sikerrel szoktam járni. A rádió stream-ek nél (is) jól jöhet ha lássa az ember különösebb erőfeszítés nélkül a bitrate-t.

  "merevlemez terhelés" ha más nem akkor legalább ez a pár pixel nógat arra, hogy 3-5% körüli a szabad helyem és ideje már egy pár tíz gigányi szemetet uninstalálnom vagy egyszerûen törölnöm :)

  "ki/be menő adatforgalmat"
  ahhol a letöltés folyamatos ott szeretik ha ez az érték a befizetett havi mbit érték maximális intervalluma körül mozog :) ha valamilyen oknál fogva nincs így akkor ugyanúgy reagálhat az ember, és utána nézhet a hiba gyökerének.

  "az éppen futó 3d-s aplikáció nevét"
  lényegtelen. de mint mondtam rengetek üres helyem volt még (legalább 1/3) és ki kellett valamivel töltenem, de ezen kívül tettem több mozgó grafikát, kereteket, gráfokat... egyszóval "díszítést" is ;) nézzen már ki valahogy ha lehetőség is van rá és hely is.
 • AtomHeart #37
  "Akár egyszerre tudja mutatni a proci/memo/gpu/merevlemez terhelést/hőmérsékletet, FPS-t, időt, dátumot, hangerőt (master/wave), esetleg éppen melyik szám megy a winamp-ban, a bitrattel és a hátramaradt idővel együtt, az éppen futó 3d-s aplikáció nevét, a rezolúciót és a frissítést, a ki/be menő adatforgalmat (net pl)."

  Hat az idot meg datumot kiveve ezek mind hasznos informaciok...
 • Newfronter #36
  A Vistának? :O
  Sokkal jobban átlátható mint az XP! Végre többfelé is lehet navigálni a könyvtárszerkezetben, és már van értelme a metatagoknak. A Start Menü meg maga az álom!
 • Morden23 #35
  Fura-fura.

  Nekem egy HP scanner (Scanjet 3770), egy HP printer (photosmart 7760), egy Panasonic NV-GS400 kamera, egy infravörös port, egy bluetooth port, meg még egy rakat common eszköz (egér, bill, stb) van rákötve a gépre, és az XP mindig pont ugyanúgy indul el.
  A Vista Beta alatt némelyikkel volt problémám (a Premiere+Pana kamera via firewire kombót annyira nem komálta, de sokadszorra összejött).

  Szóval nem tudom, mi lehet a te "gáz XP-ddel".
 • Berber #34
  Én eddig mindig beszívtam a mikrofost termékekkel. A Logitech mindezt tudja régóta, és olcsóbban. És az egeret se kellett 1 év után szanálni. Meg se nézem, el sem gondolkodom rajta. A vistát meg tesztelje aki akarja, örülök ha a gáz xp kétszer egyformán indul, és nem akad a hp szkenerrel, vagy ötletszerüen a panasonic USB-vel, esetleg a blutooth zavarja. Gáz az egész.
 • Gorgo #33
  A felülete lett kusza és átláthatatlan.
 • BiroAndras #32
  Hát igen, a G15+G5(v.G7) valóban jó kis cuccos. A céghez hoztak egy tucatot, és ahogy kipróbáltam azonnal rendeltem otthonra is.
 • psishock #31
  G15 vs "álom" kívánságok:

  - Tobb szinben kaphato, hogy mindenki megtalalja a lelkivilagahoz

  megfelelot
  /na itt, csak 1 fajta szín van, de ez tökéletesen megfelel szerintem a leggtöbb ember lelki világának (amúgy a sötétben ezt eleve nem sokat látod ;) /

  - az insert, del, space illetve kurzorbillentyuk a megszokott formaban

  vannak jelen./csek/

  - A gepeles a leheto leghalkabb, szinte mar mar hallhatatlan./csek, kihozták amennyire lehetett/

  - Geometriaja felfele novekvo, a teteje eleg magasan helyeszkedik el./csek, és aki a síkot kedveli az behajtja a kis karmocskákat és úgy is gépelhet/

  - A hangero billentyu kis potmeterrel megoldva hogy "csavargatni" lehetssen. /csek, kényelmes kis digitális potmétere van/

  - Felul 5, bal oldalt is 5 programozhato billenytu a jobb testreszabhatosag erdekeben. /csek, 54 programozhotó gomb, akár quick makro val, de komplett kulcskonbinációkat is lehet hozzájuk rendelni akár késleltetve is a lépések között/

  - Mindegyik billentyu testreszabhato es a billentyuk funkciojat az alulrol vilagito led-ek mutatjak. /ennek nincs sok értelme mivel már ott

  az 54 maximálisan testreszabható bill játékra, short-cut-okra vagy miegymásra, az tökéleten megfelel ha azok mellett van egy "normális" kulcskiosztás szerintem a gépelés szempontjából, és a G15-nél ugyebár pont ez a helyzet/

  + "custom key macro" gomb amivel játék stb közben is villámgyorsan konfigurálhatóak a testreszabható gombok
  + háttérvilágítás (szabályozható fényerő, esetleg kikapcsolható)
  + 2 USB port a billentyûzet tetején ahhova az egeret, bluetooth-ot vagy pl a memo stick-et tolhatjuk bele.
  + stabil a felfüggesztése, szépen fekszik az asztalon, akár hova teszi az ember, nem fog csúszkálni és billegni.
  + a bill. alatt "inteligens" csatornák vannak amikkel szépen el lehet vezetni a kábelokat a környékéről (egér stb) pl a sajátja mentén és nincs "kábel a rengetegben :)"
  + a hardware kivitelezésnek köszönhetően nincs "ghost" effektus, ezért

  hogyha több bill.-t tartunk egyszerre lenyomva az sem okoz gondot.
  + palm rest (ha nem kell persze meg lehet szabadulni tőle)
  + "gaming mode" gomb, ami kikapcsolja a "windows" és a "menu" gombokat, így ha

  játék közben véletlen félrenyúl az ember akkor sem fog szívni
  + LCD, aminek minden pixele programozható, dehát gyakorlatilag akármit meg tudunk jeleníteni rajta. Akár egyszerre tudja mutatni a proci/memo/gpu/merevlemez terhelést/hőmérsékletet, FPS-t, időt, dátumot, hangerőt (master/wave), esetleg éppen melyik szám megy a winamp-ban, a bitrattel és a hátramaradt idővel együtt, az éppen futó 3d-s aplikáció nevét, a rezolúciót és a frissítést, a ki/be menő adatforgalmat (net pl). persze ezek közül akármit tudunk grafikusan is megjeleníteni akár bar vagy graph formájában ha nem tetszenek az "analog" értékek :) (és ez csak 1 variáció, akárhogy kidolgozható/megoldható, mint mondtam minden egyes pixel külön programozható) és ha nem lenne elég a 1 kijelző akko közvetlen alatta egy gomb nyomással lehet a "képek" között válogatni (nekem kben bőven elég 1 is amin minden fontos adatot folyamatosan tudok követni, így is gondolkoztam hogy mi értelmeset pakkolhatok még az üres mezőkre amikor testreszabtam)