Rónai György

Elkészült a fényt használó virtuális billentyűzet

Számtalan prototípus bemutatása után végre a kivetített billentyűzet is elérte a tömeggyártás fázisát. A technológián több cég is dolgozott, de úgy tűnik, eddig egyetlen egynek sikerült minden korlátot elhárítania, és stabil piaci terméket létrehoznia belőle.

Teljes méretű billentyűzet a PDA-nak, mobiltelefonnak, vagy bármi másnak, akár útközben is? A Canesta bemutatta azt az elektronikus technológiáját, amely egy 3D-s kamera és néhány szenzor segítségével észlelni tudja, ha a kamera látóterében mozgás történik. A fő termék, amit ezzel a technológiával kívántak ellátni, egy billentyűzet, ami egyszerűen kivetíthető az asztalra.

Ehhez hasonló próbálkozások egyébként több cégnél is voltak, így például a Nokia is foglalkozott vele. A VKB technológiát egy izraeli cég licencelte eddig az érdeklődő vállalatoknak. A Canesta mindeddig igen csendes volt a termékét illetően, sőt, az utóbbi hónapokban még a weblapjáról is levette az ezzel kapcsolatos információkat. Most pedig bejelentett egy sor új szabadalmat, amelyek által a 3D szenzor technológiát most ő licenceli tovább az érdeklődő fejlesztőknek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tehát éppen amikor már azt hittük, hogy a virtuális billentyűzet a tudományos fantasztikus könyvek tárgya marad, a Hutchinson Harbour Ring (HHR) elkezdte a kereskedelmi verzió gyártását. A HHR a hongkongi Hutchinson Whampoa leányvállalata, amely különféle telekommunikációs területeken foglalkoztat több mint 170 ezer embert. A termék azonban nem egészen az, amit korábban vártunk.

A kivetítőt nem egy PDA-ba integrálták, hanem külső egységként gyártja a HHR, amit bármilyen okostelefonhoz, PDA-hoz vagy notebookhoz csatlakoztatni lehet. A Virtual Laser Keyboard kivetítőjének méretei 65x33x24 mm, tehát kb. fele akkora, mint egy hagyományos mobiltelefon. A készülék diódával előállított vörös lézert használ a terület megvilágítására, a mozgások regisztrálására pedig infravörös technológiát alkalmaz. A terméket piacra dobó, és az Egyesült Államokban értékesítő 2P szerint a megoldás teljes értékű billentyűzetet kínál. Minden felületre kivetítve működik, méghozzá abszolút megbízhatóan. A kivetített billentyűzet mérete 215x90mm, és azért ekkorára tervezték, hogy a repülőgépen a lehajtható asztalka is elegendő legyen neki.

A virtuális billentyűzetet jelenleg 17 PDA és telefon támogatja, a notebookok közül pedig természetesen bármelyik kompatibilissé tehető vele. A támogatott operációs rendszerek között van a Pocket PC 2002 és 2003, a Smartphone 2003, a Palm OS 4.x és 5.x, valamint a Windows 98/NT/2000/XP is. A projektor (soros) kábelen, vagy Bluetooth segítségével képes kommunikálni az eszközökkel. A készülék 200 dollárért, vagyis nagyjából 40 ezer forintért vásárolható meg a 2P weboldalán keresztül.

A virtuális billentyűzet működésébe bemutató videók:
  • 1. videó (Windows Media formátum, mérete 245 Kbyte)
  • 2. videó (Windows Media formátum, mérete 1 MB)
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • bifidusessensis #22
      És mi van ha berepül egy légy a gép látóterébe? Usfdfskddjhfg?
    • IoIa #19
      Én még nem láttam olyan notebook-ot, aminek ne lett volna billentyűzete. Akkor miért írják, hogy ahhoz is használható? Ki az a barom, aki egy meglévő billentyűzet mellé jó drágán vesz még egy ilyen szart is?
    • TheZsenyka #18
      Majd telepatikusan értesítelek.
    • lokko #17
      van egy nagy gond a telefóniában: a vizuális felület és a beviteli egységek méretei szükségszerűen nagyon kicsik ... a törekvés régi, mind a bevitelt mind a Display-t más közegekbe kell átvinni, úgymond le kell szedni a készülékről... kijelző szemüvegbe 3D (hasonlót mint a repülőgépeken a HUD) ... vezérlés: kézhelyzetérzékelés és hang
    • valaé valaé ná #16
      Magyar billentyűzet mikor lesz ebből ?
    • FTeR #15
      azé az első kettő nem olyan nagy cucc, mondhatni jogos igény
    • Esrohnoil #14
      Majd akkor szóljatok ha lehet gondolati úton is gépelni. :)
    • Esrohnoil #13
      Ez de szar...
      Azt kell nézni egyfolytában, h. hova teszed az ujjad ha gépelni akarsz, mivel fizikailag nem érzékeled másképp h. hol van egy adott "gomb" határa, nem úgy, mint a hagymányos billentyűzeteknél, ahol rá sem kell néznem, ha megtanultam gépelni. Na meg ha véletlenül hozzáérsz az asztalhoz, akkor is úgy veszi h. "leütötted a billentyűt".
      Inkább maradok a hagyományos cuccnál.
      Nekem ez ingyen sem kellene az tuti.
    • Gerygrey #12
      FTer, és persze mindezt 3D-holográfiás eljárással, mi? :)
      Egyébként valóban, már ezer éve olvastam róla (és képeket is mutattak) a Telecom magazinban.
    • FTeR #11
      pár dolog
      1. egy ilyentől már elvárnám, h 1 kapcsoló (virt vagy fizikai) segítségével állítható legyen a bill nyelve és kiosztása
      2. a vetítés okozta torzulás könnyen korrigálható legyen, akár a méret növelésével is
      +1. legyen bene digipad funkció (egy akármien mezei ceruza/toll segítségével figyeli a mozgást)
      +2. kivetíthetné a teljes képernyőt olyan herkules monitor módra :D