Gyurkity Péter

Megfogyatkozhatnak az ATI partnerei

A Sapphire az ATI egyik legnagyobb partnereként örül a cég felvásárlásának, mivel szerintük ez a szövetségesek megfogyatkozásához vezet majd. Több gyártó is kiszállhat, egész márkák tűnhetnek el erről az oldalról.

Az elkövetkező hónapokban kínálkozó lehetőségekről, valamint a valószínű fejleményekről Adrian Thompson, a Sapphire Technologies marketingért felelős alelnöke beszélt az ITP.net weboldalnak adott interjúban. Ebben többek között elmondta, hogy pozitív változásként értékelték az ATI felvásárlását, mivel szerintük ez számukra mindenképpen kedvező fejlemény. Erős pozíciójukból hátradőlve figyelhetik az eseményeket, amely nagy valószínűséggel a szövetségesek létszámának csökkenéséhez vezet majd.

„Az ATI erősebb partnerei túlélik a folyamatot, néhány kisebb gyártó azonban elhagyhatja a piacot. Az ATI-nak jelenleg 16 partnere van, miközben talán öttel is ugyanúgy beérnék” - magyarázta Thompson, arra azonban nem tért ki, hogy miért vélekednek ily módon. Ahhoz nem férhet kétség, hogy cége a nagyobbak közé tartozik, hiszen havonta mintegy 1,8 millió grafikus kártyát szállítanak le, és az elmúlt időszakban nem egyszer meg is haladták ezt az eredményt. Azt a lehetőséget sem zárják ki azonban, hogy a nagy rivális Nvidiával is leszerződnének, ami azért lenne érdekes lépés, mert eddig kizárólag az ATI chipjeire építettek.

Az AMD-ATI fúzióval kapcsolatban már több spekuláció napvilágot látott. Lehetőségként merült fel, hogy a grafikus vezérlőket fejlesztő cég neve eltűnik a süllyesztőben, hogy az Intel hasonló lépésre szánja el magát az Nvidiával kapcsolatban, valamint hogy ezzel egy időben az ATI beszünteti az Intelnek szánt chipkészletek fejlesztését. Az Nvidia mindenesetre szintén kellemes meglepetésként értékelte a felvásárlást, egyben jelezte, hogy maga is gondolkodik a processzorok és grafikus vezérlők integrálásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JobieZ #3
    Azt nemtudom h a mostani VIa k milyenek de az én 266A-m tökéletesen müködik több mint 4 éve tuningolva, és annak idején jobb választás volt az nforce1 nél, Persze most már csak nforceot vennék, grafkariban szinén csak nvidiát
  • Apokrif #2
    Én meg remélem nem fog eltűnni az AMD-s NFORCE chipsetes alaplapok. Mert akkor AMD-nek lőttek. Nincs más normális alaplap AMD-hez. Mivel AMD nem gyárt alaplapot, a VIA alaplapjaival meg csak gond van.
  • PíszLávJuniti #1
    kiváncsi vagyok mit hoz majd a fúzió..