Gyurkity Péter

Érkezik a Radeon X1950

Az ATI a felvásárlás mellett szerencsére saját fejlesztései kapcsán is visszatérő téma: lapértesülések szerint hamarosan érkezik a cég új zászlóshajója, a Radeon X1950, folytatva ezzel az Nvidiával vívott presztízsharcot.

A kínai HKEPC számolt be az ATI új kártyájának állítólagos elkészültéről, amely Radeon X1950 néven látna napvilágot, mégpedig CrossFire, illetve XTX változatban, vagyis az abszolút csúcskategória képviselőjeként. Őket követné októberben a némileg olcsóbb PRO verzió, amely mind órajelében, mind feldolgozó egységei számát illetően eltér majd nagyobb testvéreitől.

A most bemutatkozó csúcsváltozat a lap szerint 512 MB GDDR4 memóriával, 48 pixel és 8 vertex egységgel érkezik, órajele pedig nagy valószínűséggel 650/1000 MHz lesz. Ez utóbbi még korántsem biztos, ám a jól értesültek ilyen specifikációra számítanak. Az októberben megjelenő X1950 PRO ettől némileg alacsonyabb, 600/700 MHz-es órajelen futna, pixel shader egységeinek száma pedig 36 lehet. Árakról egyik kártya esetében sem esett szó, itt még találgatásokban sem bocsátkoznak – a CrossFire és XTX változat árusítását augusztusban kezdik meg, nagyobb számban azonban csak az ősszel jelennek meg a boltok polcain.



A DailyTech ugyanakkor arról adott hírt, hogy az ATI egy további fejlesztéssel is készül, amely a jelenlegi X1900 XT lebutítása, mégpedig a memória terén. Ez a kártya ugyanis 256 MB GDDR3-at hordozna magán, amely pontosan a fele a jelenleg kapható változaténak. Minden már részlet megegyezik, az órajel például marad 625/725 MHz, így a lépést – amennyiben valóban kiadnak egy ilyen kártyát – a kedvezőbb árkategória elérésével magyarázhatjuk.

Amint arról beszámoltunk, az AMD bejelentette, hogy hamarosan felvásárolja a céget. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy ez milyen irányban befolyásolja majd a grafikus vezérlők fejlesztését, mivel részleteket egyelőre nem árultak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #48
    Voodoo Graphics October 1996
    Voodoo2 January 1998
    http://en.wikipedia.org/wiki/3dfx
    Quake II, released on December 6, 1997
    http://en.wikipedia.org/wiki/Quake_II

    Igazad van, de szerintem nem montd ellent a dolog. Kb. egyidőben jött ki a Voodoo2-vel, és tutira tesztelték sample V2 kártyákon.

    Amúgy vicces, nem is tudtam, hogy az X360-as Quake4-hez járt a Quake2 is :)
  • jojo #47
    Többprocesszoros gépen csinálták, tesztelték.
    Pár éve hirdették és adták el a tesztgépet, de nem találom az oldalt.
    Az idő, 1997 decembere, ha jól írták
  • Inquisitor #46
    "mikor a Quake 2 kijött, akkor a Voodoo-vel egyidőben futott" Mondom Voodoo2 ...
  • Inquisitor #45
    ???
    A Quake 1 már ment a Voodoo1-en, mikor a Quake 2 kijött, akkor a Voodoo-vel egyidőben futott, akkor volt a vita, hogy szebb e a TNT2-n.
    Igaz a GLQuake eredetileg a Rendition chipek miatt készült el, más tészta, hogy Voodoo-n sokkal jobban ment. Virge meg nem tudom miként jön képbe, amikor a Virge kijött, akkor még Windows 3.11 alatt mutatták be a "sok" játékkal ami futott rajta.
  • jojo #44
    Mégcsak találgatták a Woodoo-t is.
    Az S3 Virge 1-2-4 Megás korszaka ez, illetve még az se.
    Nem a piacrahozatalát mondtam, hanem hogy milyen gépen csinálták, tesztelték.
    Az ATI Rage 4 megájával nem tudta megszólaltatni a gamét, Utánna jött a képbe az Nvidia, aki kiütötte az S3-t.( KO )
    A Matroxok is zsengék maradtak.
  • Inquisitor #43
    Ez így nem igaz, SGI gépeken fejlesztettek az OpenGL miatt azért volt sok proci,de nem azért mert nem bírta volna semelyik videokártya. Annak fényében plána fura, hogy ment Voodoo1-en is a Q2. Persze gyorsabban, szebben és nagyobb felbontásban ment SGI-n :)
  • jojo #42
    Engem egy darabig nem, a mostabni videókarimmal elleszek egy darabig.
    X800Extrém, bőven elég mindenre.
  • Sanyix #41
    Nekünk jobb lenne, de a hardvergyártók nem, mert nehezebben tudnák vásárlásra kényszeríteni a felhasználót.
  • jojo #40
    A Quake II olyan géppel készült, amibe 16db proci volt, mivel olyan videókari csak fejlesztés alatt volt, ami megtudja hajtani.
    Mivel külön slot van a hőkivezetésnek, jobb lesz a ház hűtése is. Majd finomítanak ezen is...
  • ivitzp #39
    nekem küldhetnének egy ilyen video karit...nagyon megkösszöném!!!