Gyurkity Péter

Nvidia: jön a processzorok és a grafikus chipek integrálása

Az AMD és az ATI párosa mellett az Nvidia is lát fantáziát a CPU-GPU összeolvadásában, bár elsődleges feladatának továbbra is a grafikus vezérlők fejlesztését tekinti. Nem vetik el az integrált megoldásokat.

Jen-Hsun Huang, a cég elnök-vezérigazgatója a második negyedév eredményeit összefoglaló találkozón beszélt az elképzelésekről. Megemlítette többek között, hogy egyáltalán nem vetik el a processzorok és grafikus chipek egybeolvasztásának ötletét, sőt, a elkövetkezendő időszakban nagyon is valószínűnek tartják ilyen megoldások megjelenését.

"Néhány területen elképzelhetőnek tartjuk a processzor integrálását a grafikus vezérlőbe, vagy éppen fordítva. Mindezt óvatosan tennénk, hiszen gyakran nem egyetlen CPU-ról van szó, lehet x86, ASIC, PowerPC, Cell, ARM, vagy akár teljesen más család" - magyarázta Huang. Hozzátette, hogy a két szegmens fejlesztéseit annak idején jó okkal választották szét, más-más feladatokra koncentrálnak, eltérő a fejlődés üteme, és meglátásuk szerint a GPU továbbra is különálló termékként vezeti majd a területet. A legfőbb feladatuk ezért tovább folytatni az eddigi utat, mindazonáltal megfelelő figyelmet kell fordítani az integrált megoldásokra, már csak azért is, mert az AMD-ATI többek között emiatt határozta el az egyesülést.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy az Nvidia is hozzálát a CPU és a GPU egyesítéséhez, legalábbis néhány speciális termékben. Ezek megjelenésére azonban - bármely gyártó részéről - az még optimista előrejelzések szerint is legalább 1,5-2 évre lesz szükség, így jelenleg egyelőre a távlati tervek körvonalazódnak. Ráadásul eddig még sem az AMD, sem az Intel nem jelentette be konkrét elképzeléseit, így továbbra is a találgatásoké a terep.

Jelzésértékűnek tartják ugyanakkor, hogy az Nvidia első embere egyáltalán foglalkozott a témával és - mint ahogy olvashattuk - nem zárta ki egy ilyen irányultság lehetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #14
    Itt sem a CPU fogja számolni, hanem a GPU, csak egymás mellett lesznek - először talán nem is egy lapkán, csak egy tokban. Később talán jobban is össze lesznek integrálódva, ki tudja.

    Mindenesetre ezek jó ideig csak a piac kis részét fogják lefedni, ahová eddig is, ill. a későbbiekben amúgy is integrált grafika kerül(z).
  • BiroAndras #13
    Sokmindentől függ, hogy melyik megoldás a jobb. Nem ez az első eset, hogy egy régi megoldás visszaköszön. Egyébként nem egészen a CPU számolna, hanem egy mellé integrált segédproci.
    Ma azért merülhet fel ilyen, mert már elég sok tranzisztor zsúfolható egy chip-re ahhoz, hogy egy procinál többet is ki lehessen hozni belőle (egy proci komplexitását nem érdemes a végtelenségig növelni). Egyik lehetőség több általános célú mag egybeépítése, egy másik pedig specializált segéprocik integrálása.
    Ma már nem csak a grafika igényel nagy teljesítményű cél chip-et, hanem pl. a fizika, a HD video feldolgozás, meg még jópár dolog. Ezek jó része alapvetően hasonló felépítésű, így felmerült az az ötlet, hogy a mai GPU-khoz hasonló chip képes lehet elbánni mindegyikkel (pl. ilyesmi a cell). Az egybeépítés előnye, hogy nagyon gyorsan tudnak kommuniálni egymással a részrendszerek, és osztozhatnak a memórián is, így adott esetben jelentősen nőhet az összteljesítmény.
  • TH448 #12
    megaLOL :D:D
    Nem az volt annó a nagy szám a voodoo kártyákban, hogy nem a CPU számolta a képi megjelenítést? Akkor az került csillagászati összegekbe, most vissza a kezdetekhez :D:D
  • HUmanEmber41st #11
    Ez az integrált megoldás erőforrás-igényes játékhoz nem hiszem, h elegendő lenne. Hardcore gamereket ez a hír valszeg nem hozza lázba.. de laptopba, Pocket PC-hez biztosan kiváló lesz.
  • asdefge #10
    Ha elég olcsón adják, miért ne? Más kérdés, hogy kinek mi az olcsó? :-(
  • blaze #9
    Ez cumi, nehogy már mindent integráljanak! Valami meghal lehet kidobni az egészet. A gyártóknak elhiszem, hogy előny, de nekünk, felhasználóknak nem hiszem.
  • mousee #8
    Éljen a jövő minipc-je :D
  • RelakS #7
    Ami egy 10x10 centis rétestészta lesz, mi? XD
  • Kryon #6
    Csak így tovább,még a RAM-ot is integrálni kéne mint brutális cache,és rögtön elég csak procit és alaplapot venni.....
  • dez #5
    ...Miközben az AMD-nek és az ATI-nak már nincs titkolnivalója egymás előtt. Ja, és az Ndivia az AMD felé főleg nem adna ki ilyen titkokat, hiszen azokhoz akkor az ATI-s mérnökök is hozzájutnak.