Gyurkity Péter

Az ATI elkészült első 1 GB-os video­kár­tyá­já­val

Az ATI bemutatta a munkaállomásokba szánt profi megoldását, amely elsőként foglal magában 1 GB memóriát. Az Nvidia eközben már javában dolgozik a fizikai számítások integrálásán.

Az ATI közleményben rántotta le a leplet a FireGL sorozat legújabb tagjairól. Egészen pontosan két új jövevényről van szó: a V7350 jelzésű kártya 1 GB-os memóriájával emelkedik ki a mezőnyből, míg V7300 számozású kistestvére kénytelen beérni 512 MB-tal. A munkaállomásokba szánt profi megoldások 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, és a Radeon X1000 család leszármazottjai.


A gyártó adatai szerint a memória mindkét változat esetében 650 MHz-es órajelen végzi munkáját és 512 bites, Ring Bus rendszerű buszra támaszkodik. A V7100 sorozathoz hasonlóan a grafikus chipek 16 pixel shader processzort tartalmaznak, míg a vertex egységek száma hatról nyolcra növekedett. A dual-link DVI csatlakozóval érkező kártyák támogatják az Avivio, Genlock és Framelock technológiákat, és HD videokimenettel is ellátták őket. Profi megoldásokról lévén szó, az árban nem ismertek könyörületet: a V7300 (512 MB) 1600 dollár, vagyis mintegy 335 ezer forint körül mozog, míg az 1 GB-os zászlóshajó valahol 2000 dollár, azaz 420 ezer forint körül lesz.


A nagy rivális eközben már javában dolgozik a fizikai számítások integrálásán, amelyet már korábban mindkét vállalat megpendített. Ez ugyanis jelentős munkától szabadítaná meg a központi processzort, és az erre felkészített grafikus chipre hárítani a feladatot, miközben a CPU egyéb számításokra, így például a mesterséges intelligenciára fordíthatná felszabaduló erőforrásait. Az Nvidia a Havok által kifejlesztett Havok FX motorra támaszkodik, mivel így nem kell saját API-t kidolgoznia, mindent készen kap. Az így elérhetővé váló számítások között ott vannak a gravitációval, súrlódással, a tömeggel, vagy akár a rugalmassággal kapcsolatos effektusok.

A vállalat közleménye szerint a megoldás első nyilvános demonstrációjára a ma induló Game Developer Conference rendezvényen kerül sor. "A Havok FX révén új vizuális effektekkel bővül ki tárházunk, amelyek élethűbbé teszik az új játékokat, mint például a Hellgate: London-t. A GeForce 7900 GTX és GT processzorok teljesítménye és elérhetőség miatt a Havok természetes választásnak bizonyult" - jelentette ki Tyler Thompson, a Flagship Studios ügyvezető igazgatója. A motor a Shader Model 3.0 utasításkészletre támaszkodik, így természetesen az ATI megoldásain is megjelenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybeRick #37
    Azt hiszem nem kellene összekeverni a "munkára" fejlesztett kártyákat a gamer kártyákkal. Egészen más a piac ami ezt megveszi, mint az átlag felhasználókból álló közönség. Az ACAD 2004-hez valóban kevés a leírt konfig. Le is kaparnám magam ha P3 800-assal kellene dolgoznom.
  • katz #36
    OFF

    Egyelőre megy tartaléknak. Sorsuk annak fügvénye lesz, hogy hány uj embert vesznek most föl a céghez a nyáron, és veszenk-e még licenszet. Néha most is sorbanállás van a CATIA-s gépekért...

    ON
  • Damon #35
    Off:

    A leselejtezésre kerülő gépekkel mi lesz? Mert nekünk ACAD 2004-hez ezek jobban megfelelnének, mint a most használ 800-as PIII-ak, új konfigra meg a főnökség nem nagyon akar költeni...

    On.
  • katz #34
    Hmm. Javaslom az ilyen kijelentések előtt, próbálj 3D-ben forgatni egy 3-400 megás 50-100 alkatrészből álló CAD összeállítást.

    Nálunk a cégnél most cserélik le a CAD munakállomásokat, darabját 800+k-ért. A jelenlegiek már nem igazán bírnak lépést tartani a Catia V5R14-el. A leselejtezendő konfigok: 3GHz P4, 1,5G RAM, Quadro4 256M RAM
  • Sanyix #33
    Ha megnézed ezt az 512 megás kártyaszükségletet, akkor láthatod, hogy parasztvakítás. Merthogy a tömörítetlen textúráknak kell ez a legalább 512 memóra, és tudod mennyire látható a külömbség egy jó minőségű tömörített, és egy ilyen parasztvakításos tömörítetlen textúra között(ami elfér sokkal kisebb memóriában)? Hát semennyire...
  • Sanyix #32
    A legtöbben így is sokkal kevesebbet költenek a gépre, mint te én is egy geforce mx400-ról váltottam 4 év után egy radeon 9600pro-ra. Tehát, én 5 év alatt összesen 40k-t költöttem videokártyára(többi alkatrészre se költöttem sokat), és ennyit is nagyon sajnáltam rá. És ezzel nem vagyok egyedül. Amúgy nem fogja leverni a gyengébb kártyák árát ez, mert nem ugyanarra a piacra készült...
  • szurka #31
    lehet vele nagyzolni:

    -nekem egy V7350-os videokarim van
    -hűűűűűűű!
    -1GB memóriával!
    -nahááát!
    ...
  • gyunagyos #30
    Drága!nemkell!:D
  • enkido #29
    nincs rajta D-sub... nem kell :D
  • arty #28
    ez a hír nem való sz sg.hu-ra, itt az átlag csak a dúmháromig képes gondolkodni vga kapcsán :) (én sem akarom tovább, de nem is fikázom játékos szempontból...)