Gábor Zoltán

A Canon őszi digitális fényképezőgép bemutatója

A Canon 2006 őszi termékfrissítésére augusztus 24-én került sor Európa-szerte, erre az időpontra időzítették az őszi termékpaletta bemutatását.

Manapság nem csak az autós/motoros cégeknél figyelhetjük meg, hogy új termékeiket a gyengébbik nemet segítségül hívva próbálják meg népszerűsíteni - és itt nem csak a hétköznapinak számító TV és egyéb reklámokra gondolok -, hanem már a sajtóbejelentések kapcsán is változás érzékelhető. Nemrég az Olympus 2006 tavaszi termékbemutatóján találkozhattunk sok dekoratív hölggyel egy divatbemutatóval, műtermi fotózással egybekötött sajtóbejelentésen. Most pedig a Canon állt be a sorba, és a vidéki szárnyashajós kirándulásával egybekötött sajtótájékoztatóját valami izgalmasabbra, a férfi szemeknek jobban fekvő programra cserélte, természetesen a hölgyek aktív közreműködésével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Canon 2006 őszi termékfrissítésére augusztus 24-én került sor Európa-szerte. Lényegében egész Európában egyszerre időzítették az őszi termékpaletta bemutatását. Mivel minden országban majdnem egy időben történtek a sajtótájékoztatók, ez kivételes szervezést és titoktartást követelt meg, ami elismerést érdemel. A program a szokásos termékbemutatókon, száraz technikai előadásokon és "kérdezz-felelek" műsorokon kívül egy igen érdekes és kreatív résszel egészült ki, ami egy stúdiókörülmények közötti modellfotózást jelentett. Viszont tétje is volt a dolognak, hiszen nem csak egyszerűen lehetőséget adtak a cég új termékeit modellfotózás közben letesztelni, hanem egy kis fotóversenyt kerekítettek a dolog köré, nagy értékű Canon fődíjjal. A sajtótájékoztatóra elegáns helyet választott a cég, mégpedig a Dunán horgonyzó Spoon állóhajót. A tájékoztatót Guttray László, a Canon Hungária PR managere kezdte, majd átadta a stafétabotot a termékfelelősöknek.

PowerShot A630 és A640

A program a kompakt digitális kamerák újdonságaival kezdődött. Első körben bejelentették a PowerShot család három új jövevényét. Az A630 és A640 a kreatív-kompakt szegmensben indulnak, a nagysikerű A610 és A620 gépeket hivatottak leváltani. Az A630 képfelbontása nyolc megapixelre, az A640-é 10(!) megapixelre hízott. Hogy van-e ennek fotós szempontból értelme az számomra kétséges, a megapixel háború újabb katonáit vélem felfedezni az újoncokban. Egyik technikai jellemzőjük különösen gyanús nekem, ezt pedig Digitális Telekonverternek nevez a cég. Nem más ez, mint egy digitális nagyítás, viszont a mértéke állandó, azaz független az optikai zoomtól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
PowerShot A630

Természetesen ez ugyanaz a digitális zoom amit eddig azonnal kikapcsoltunk a masináinkon, nehogy véletlenül is digitálisan belenagyítson felvételeinkbe a gép. A nagy felbontásoknak köszönhetően természetesen képminőség romlás nélkül tudunk "nagyítani" a fotóinkba, természetesen a felbontás csökkentésével. Véleményem szerint ezt még mindig sokkal jobb, ha utólag a számítógépünkön végezzük, minek csökkentsük le előre a képeink felbontását? Ezzel kapcsolatos új funkció a Biztonsági Zoom is, ami "az interpolációtól nagyobb mértékű digitális zoom alkalmazása esetén így erősebb nagyítás érhető el a képminőség romlása nélkül". A két masina további paraméterei megegyeznek, íme:

· 2,5" képátlójú, elforgatható LCD kijelző és optikai kereső
· 4-szeres optikai zoom
· DIGIC II, iSAPS, 9-pontos AiAF, FlexiZone AF/AE
· Digitális Telekonverter és Biztonsági Zoom
· 21 fényképezési mód
· Magyar nyelvű menü

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
PowerShot A640

PowerShot A710

A Canon bejelentette az A-sorozat első optikai képstabilizátorral is rendelkező fényképezőgépét, a PowerShot A710 IS jelű modellt. Az új készülék - a népszerű PowerShot A700 utódja - 6-szoros optikai zoommal és rengeteg beépített funkcióval rendelkezik. Az elődhöz képest újítás a 7,1 megapixeles képérzékelő és a korábbihoz képest még több digitális képeffektus. Az elődjéhez hasonlóan rendelkezik azokkal a funkciókkal, amelyek sikeressé tették azt, többek között a számos felvétel-készítési módot, a teljes manuális expozíció vezérlést, a VGA minőségű videofelvételt, az ISO 800 módot és a 2,5 hüvelyk képátlójú LCD kijelzőt.

A PowerShot A710 IS főbb jellemzői:

· 7,1 megapixeles felbontás
· 6-szoros optikai zoom objektív, optikai képstabilizátorral
· DIGIC II, iSAPS, 9-pontos AiAF, FlexiZone AF/AE
· Digitális Telekonverter és Biztonsági Zoom1
· 2,5" képátlójú LCD széles látószöggel, valós-képű optikai kereső
· 20 felvétel-készítési mód
· Magyar nyelvű menü

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
PowerShot A710

Az új "ágyú"

Bár én már a rendezvény előtti napon tudomást szereztem pár kiszivárgott internetes információ alapján az új "ágyúról", de világszerte hivatalosan augusztus 24-én jelentette be a cég a méltán nagysikerű EOS 350D utódját. Az új jövevény az EOS 400D névre hallgat. Amellett, hogy a termék sajtóbejelentése Európa-szerte egy napon történt, a Canon már működő példánnyal is szolgálhatott a kíváncsi szemeknek és kezeknek (ez szintén nem jellemző a konkurenciára!).

A gép specifikációi a következők:

· 10,1 megapixeles CMOS szenzor
· Canon EOS Integrated Cleaning System (beépített szenzortisztító-rendszer)
· 2,5 inch képátlójú LCD kijelző, 230.000 pixeles felbontással, 160°-os beláthatósági szöggel
· Nagy precizitású 9 pontos AF rendszer
· Picture Style képfeldolgozó beállítás
· DIGIC II képfeldolgozó processzor, 0,2 mp-es készre-állási idővel
· Digital Photo Professional és RAW feldolgozó szoftver
· Kompakt és könnyű
· Teljes kompatibilitás valamennyi EF, EF-S objektívvel és EX vakurendszerrel

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
EOS 400D

A képfelbontás növelésével párhuzamosan a fejlesztők közel megduplázták a sorozatfelvétellel készíthető képek számát, így 14-ről 27-re növekedett a maximálisan készíthető nagyfelbontású JPEG formátumú képek száma, RAW esetében pedig 5-ről 10-re növekedett. Az új gép váza majdnem teljesen megegyezik a 350D vázával, így külsőleg csak apróságokban különbözik a két gép egymástól. A 400D a belépő DSLR szegmens új jelentkezőjeként a Sony A100, a Nikon D80 és az Olympus E500 ellenfeleként száll ringbe, vélhetően nagy sikerrel (kérdés, hogy az eddig EOS 30D-vel szemező vásárlók közül hányan fogják inkább az olcsóbb és "papíron nagyobb tudású", vonzóbb extrákkal felvértezett EOS 400D-t választani, hiszen a kevésbé hozzáértők szemében a 400D jobb vásárnak tűnhet).

A 400D-vel egyetemben két új objektív is bejelentésre került, mégpedig az EF 70-200 F4 L IS USM illetve az EF 50 F1,2 L USM. Az új 70-200 jelenleg a harmadik ilyen gyújtótávolsággal bíró Canon objektív a piacon. Beszerezhető még a hasonló paraméterű, de stabilizátor nélküli olcsóbb verzió, illetve a drágább 70-200 F2,8 L IS USM is. Az új objektív új típusú, 4 lépéses képstabilizátort kapott, ami a nevéből adódóan már nem csupán 2 hanem 4 blendényi expozíció korrekciót képes produkálni (1/250 mp-es záridő helyett a fotós most a képstabilizátor segítségével ugyanazt a stabil, elmosódás-mentes képet elérheti 1/15 mp-es záridővel is). Mindkét objektív por és nedvességálló szigetelésű, továbbá Super Sectra bevonat, UD és fluorit lencsetagok segítik a még tökéletesebb optikai teljesítményt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
EOS 400D és a két új objektív

A fotópályázat

Az egy órás kreatív modellfotózást bizony igen gyorsan kellett összecsapni, hiszen majdnem 30-an voltunk jelentkezők akik úgy döntöttek, hogy harca szállnak az első helyezettnek járó Canon kompakt fényképezőgépért. Ez két gyors próbafotót és egy harmadik végső expozíciót tett lehetővé, pár perc alatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Két attraktív hölgy, egy háttér, egy derítőlap és egy lámpa volt segítségünkre a rengeteg gyönyörűen elkészített gyümölcsös tál és egyéb kiegészítők mellett (szalmakalap, lánc, szemüveg, nagyító, stb.), melyekkel a nyertes "álomfotót" lehetett megalkotni. A legnagyobb segítség viszont Vanicsek Péter fotóművész volt, aki több évnyi tapasztalatával segítette a fotózáshoz kevésbé értő kollégákat álomfotóik megalkotásában. Az egyik új Canon kompakt géppel készültek a fotók, melyeket végül egyesével kivetítettek és a közönség sorsolta ki a neki legjobban tetsző fotót, ami az utolsó képen látható készítője társaságában.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Gratulálunk a Canonnak az új termékpalettájához és ehhez a remekül sikerült rendezvényhez, bízunk benne, hogy az új termékeket hamarosan első kézből tudjuk bemutatni nektek!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takitibi #32
    Hali!
    Én sem vok a híve, hogy a kompaktoknak qrva nagy a megapixele... Csináljatok képet egy K.M. Z10-es géppel ISO 400-on, és azonos beállításokkal egy Lumix FZ50-el... No komment.
    A ZAJ!!!mértéke... és a CCD lapka nagysága/pixelméret...Érdekes...
    Most S2 IS-t használok, szinte zajtalan iso100-on a kompaktok körében. Most akarok cserélni 300D-re, mert ott jó az arány a CMOS szenzor mérete / megapixel aránya!!! Ja, ugyanez a lapka lett a 400D-be is asszem. :O
  • Yeltzin #31
    az elején a karaoke verseny képei vannak? :)
  • BiG G #30
    best buy
  • G_ArchAngel #29
    Pixmania: EOS 400D - bruttó 230.000.- a váz...
  • Blasta #28
    De megvan valahol az eredti kép, el lehet hinni, hogy nem különbözik sokban ettől. Emlékeim szerint nem csináltam semmi komolyabb cuccot vele PS-ben
  • Blasta #27
    Jah, igen, PS alap. Szűrőim nincsenek. :D
  • rjudit #26
    A kép tájolása: 1
    Fájl módosításának dátuma és ideje: 2006:08:06 14:55:57
    Képkészítő eszköz gyártója: Canon
    Képkészítő berendezés modell: Canon EOS 350D DIGITAL
    Használt szoftver: Adobe Photoshop CS2 Windows
    Záridő: 30
    F-érték: 10
    Expozíciós mód: 3
    ISO érzékenység: 100
    Záridő (APEX): -4.90688
    Blende: 6.64386
    Expozíció korrekció: 0
    Fénymérés mód: 5
    Vaku: 16
    Lencsék fókusztávolsága: 27
    Vízszintes felbontás: 3954.23
    Függőleges felbontás: 3958.76
    Felbontás mértékegysége: 2
    Utófeldolgozás: 0
    Expozíció módja: 0
    Fehéregyensúly: 1
    Témamód: 0

    Ezek szerint a CS2 "firmware" is segített!
  • rjudit #25
    Arra gondoltam, hogy használtál e ezen kívül szűröt. De ezek szerint nem.
    Amúgy köszi!
  • G_ArchAngel #24
    (meg egy kis varázslat)
  • Blasta #23
    Perszehogy meg :) De az exif-je publikus ;)
    ISO100
    30mp
    f10
    kitobi