Tóth Kristóf

Megjelent a Nikon D80

A Nikon bejelentette a másfél éves D70s utódját, a D80 cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépet.

A D80 új, DX-formátumú CCD-képérzékelője 10,2 tényleges megapixel felbontású. Az bajonettzár jóvoltából a gép az AF Nikkor és a kifejezetten digitális tükörreflexes fényképezőgépek számára tervezett DX Nikkor objektívek széles választékával egyaránt használható.

A cég közleménye szerint a D80 fényképezőgép számára kifejlesztett egyik fontos újdonság a Nikon saját nagy felbontású képfeldolgozó egysége. Előnyös tulajdonságai között megtalálható a színfüggetlen analóg előfeldolgozás és a 12 bites digitális képfeldolgozó algoritmus is, amelyek jóvoltából a fényképezőgép természetes hatású, szín- és tónushű képeket készít. A fényképezőgépre szabott új, nagy teljesítményű feldolgozó chip minden téren jelentős mértékben felgyorsítja a készülék teljesítményét, ugyanakkor kevesebb energiát fogyaszt, így több kép készítését teszi lehetővé az akkumulátor egyszeri feltöltésével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Javítottak a színes mátrixmérési rendszeren, mely állítólag még a legnehezebb megvilágítási körülmények között is precíz automatikus expozícióvezérlésre képes, amivel ideális felvételeket garantál. A készülék nem egyszerűen megméri vagy átlagolja, hanem kiértékeli az egyes képek valódi tartalmát, majd a 420 képpontos érzékelő által szolgáltatott információkat egy 30 ezer valós felvétel adatait tartalmazó belső adatbázissal automatikusan összevetve számítja ki a végső expozíciós értéket. Változtatható, középre súlyozott fénymérés és az aktív fókuszmezőre összpontosító szpot fénymérés is használható, csakúgy, mint az expozíciókompenzáció és az automatikus expozíciósorozat-készítés.

Az automatikus fehéregyensúly (AWB) a teljes képterületen mér és a fehéregyensúlyt a felvétel fényforrásának megfelelően állítja be. A részletesebb beállíthatóság híveinek ajánlott, rugalmas opciók között hat speciális, finomhangolható manuális beállítás is található (izzólámpa, fénycső, közvetlen napfény, vaku, felhős és árnyék), valamint egy felhasználói beállítás, amellyel egy szürke vagy fehér tárgyat használhat a fehéregyensúly referenciapontjaként.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az AF-rendszer 11 mezős, ráadásul a gép egyenként tudja használni a 11 fókuszmezőt, a központi érzékelőt pedig át lehet állítani a nagyobb területfedést nyújtó széles-mezős működésre. Egy új mód kiértékeli mind a 11 fókuszmezőt, automatikusan meghatározza, hogy mely mezők találhatók a fő témán, és csak ezeket a mezőket kapcsolja be. A gép indítási ideje mindössze 0,18 másodperc, és a képeket a készülék azonnal feldolgozza és a behelyezett SD-memóriakártyára menti. A készített képek szinte azonnal megjelennek a monitoron. Az akciófotózást könnyűvé és sikeressé teszi a 3 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel, amellyel egymás után 100 JPEG kép készíthető (FINE M vagy kisebb méretben).

Mindezt a teljesítményt és felbontást egy karcsúbb, kisebb méretű váz rejti. A nagy, fényes kereső nagyítása 0,94-szeres, és a beépített dioptriaszabályozó gombbal a látásunknak megfelelően finomhangolhatjuk a keresőben megjelenő képet. Szükség esetén a kompozíciót segítő rácsvonalakat is meg lehet jeleníteni a keresőben.

A nagy, 6,35 centiméteres, 230 000 képpontos LCD-monitor minden irányból széles, 170 fokos megtekintési szöggel rendelkezik. Az új dedikált zoom gomb megkönnyíti a készített képek visszanézését, az elérhető 25-szörös nagyítás használatával pedig az élesség minden eddiginél jobban ellenőrizhető. Egy RGB hisztogram kijelző segíti az expozíció még pontosabb kiértékelését. A további visszajátszási lehetőségek a következők: egy kép, 4 vagy 9 képes kiskép-megjelenítés, továbbfejlesztett hisztogram kijelző és a túlexponált felületek kijelzése.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A D80 az áttűnéseket és a háttérzenét szabályozó stílusválasztási beállításokat is kínál. A diavetítéseket vagy az LCD kijelzőn, vagy hanggal együtt televízión élvezhetjük. A kielégítő eredmény elérésében és a számítógép nélkül is élvezhető, nagyobb kreatív szabadság biztosításában a fényképezőgép beépített képszerkesztő funkciói segítenek, amelyek az új Retouch (Retusálás) menüben találhatók. A D-Lighting funkció a részletek kiemelésével automatikusan javítja a képek minőségét, és kreatív jelleget kölcsönöz nekik úgy, hogy közben egyensúlyban tartja az expozíció egészét. A vörösszemhatás-korrekció automatikusan érzékeli és javítja a vaku által időnként okozott, bosszantó vörösszem-hatást.

A Kivágás funkció segítségével kisebb méretű, ezért hatékonyabban használható és könnyebben megosztható, fájlokat készíthetünk. A Képátfedés funkcióval két kiválasztott, a D80-nal készített RAW (NEF) képfájlból állíthatunk össze egy képet. A további funkciók között megtalálhatók a Monokróm beállítások (Fekete-fehér, Szépia és Cianotípia) és a Szűrőeffektusok (Mennyezetvilágítás, Meleg színek szűrője, Színegyensúly). A Többszörös expozíció szintén új fényképezési lehetőség: használatával legfeljebb három, egymás után készített eredeti képből a fényképezőgépben egyetlen új képet hozhatunk létre. Az így elért hatás a filmes fényképezésben használt többszörös expozícióhoz hasonlít.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépben hét automatikus program van: Automatikus, Portré, Tájkép, Közeli (makró), Sport, Éjszakai tájkép és Éjszakai portré. A kiválasztott program automatikusan beállítja a fehéregyensúly, a képélesítés, a tónus (kontraszt), a szín, a telítettség és az árnyalat felvételhez illeszkedő, optimális beállításait. A D80 ezen felül számos további képoptimalizálási beállítás - a Normál, Lágy, Élénk, Portré, Egyedi és Fekete-fehér opciók - felhasználói kiválasztását is lehetővé teszi.

A nagy teljesítményű beépített vaku támogatja a Nikon i-TTL vakuvezérlését, ami pontosabb vakuexpozíció-mérést, és ezáltal jobb automatikus vakuzást jelent. Az i-TTL vakuvezérlés jóvoltából más beépített funkciók is kihasználhatók; például a stroboszkópszerű villogásra képes Ismétlő vakuzás funkció, vagy a Próbavakuzás, amelynek alkalmazásával a fotós a felvétel elkészítése előtt ellenőrizheti a kép általános fény- és árnyékviszonyait. A készülék támogatja a Fejlett Vezeték Nélküli Megvilágítás funkciót, ezért a beépített vaku távoli vezérlőként közvetlenül irányítani tud vezeték nélküli SB-800 vagy SB-600 vakukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kenshin #14
    nem éppen. Most a fujinak iso200on olyan a zajosodása mint a pana fz30-nak 100-on. a fuji képeit 400-as érzékenységig simán lehet használni. Azt elismerem, hogy a panasonicnak van a legjobb képstabilizátora a piacon, nem vagyok pana ellenes, de a képstabilizátor sem képes csodákra,+még az akksit is zabálja. Én inkább az álványt, és a jó képminőséget választom.
  • Cat #13
    ha hiányozni fog belőle a képstabilizátor, akkor tökmind1.
  • Kenshin #12
    A Panasonic Fz30-nak túl nagy a zajszintje a legkissebb érzékenységnél is. Én a fuji-ra szavazoki, pláne azért is mert októberre igérik a 9000/9500 frissített változatát ami gyorsabb autofókusszal és jobb(!) képminőséggel rendelkezik, amit az uj Pana Fz50 sem fog (szerintem) lepipálni.
  • Tomo15 #11
    A mélységélesség pont fordítva van. Az a DSLR-eknél kisebb.
  • Lateralus #10
    Képeket akartak nézni.
    Azt értik.
  • Godefroy #9
    Minek linkelsz japán oldalakat, nem hiszem sokan értenéka kandzsit.
  • vaddiszno #8
    kicsit off: nezegettem az ultrazoomosakat, en a Pana fz30-at valasztanam (esetleg fuji S9000), a tobbi gyengebb kepminoseget produkal, a dslr gepeknel nagyobb sokkal a melysegelesseg tele allasban, de az arak is, sotet helyeken meg azok se tudnak csodat muvelni.(pedig en azt hittem...)
  • balazsm78 #7
    Szép darab. Nekem egy COOLPIX L4 esem van.
  • perempe #6
    Köszönöm a linkeket.
  • Lateralus #5
    kicsit béna összehasonlítás az új szonival