Gábor Zoltán

Canon IXUS 65 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 6 megapixel (2816x2112)
Optikai zoom: 3x-os (35-105 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 3", 173 000 pixel
Memóriakártya: SD, 16 MB mellékelve
Energiaellátás: lítium-ion (760 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 95 000 Ft

A Canon év elején frissítette 2006-os termékpalettáját. A belépőszintű ultrakompakt családot egyből két termékkel is megújította, az IXUS 60 és IXUS 65 gépekkel. A két gép csupán kijelzőjük és vázuk méretében különbözik egymástól, illetve az IXUS 65-re már nem fért átnézeti kereső. Hat megapixeles felbontás, kellemes dizájn, háromszoros optikai zoom és hatalmas 3"-os kijelző jellemzi az IXUS 65-öt. Vajon a megapixel-háború újabb áldozatáról van szó, vagy jelen esetben kihasználható a plusz felbontás?

Külső kialakítás

Megszokhattuk már, hogy az ultrakompakt gépek komoly fém vázat kapnak, így van ez ennél a masinánál is. A gépen mattszürke, ezüst és fekete felületek váltják egymást, ami nem annyira elegáns mint a cég komolyabb IXUS modelljeinél láthattuk (pl. IXUS700), de mindenképpen jól mutat. Tetején az ezüst határvonal játékosan lekerekítve ér véget a kezelőszerveknél, ami szintén kissé bohém külalakot kölcsönöz a váznak és szerintem nagyon jól néz ki. Itt találhatjuk a háromállású módválasztó kapcsolót, a bekapcsoló gombot és az exponáló gombot a köré épített zoomkapcsolóval. A további kezelőszervek már a gép hátlapján foglalnak helyet, de nincs belőlük túl sok. Csupán a menü kapcsolóját, a kijelző működéséért és a közvetlen nyomtatásért felelős kapcsolót és a menüvezérlő gombokat találjuk a hátlapon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Sajnos a gép fogása hagy maga után némi kívánnivalót. Dicséretes a hatalmas kijelző, de olyan szinten elfoglalja a hátlapot, hogy ujjunknak és a kezelőszerveknek csupán egy másfél centis rész maradt. Emiatt hüvelykujjunkkal akaratlanul is össze fogjuk maszatolni a kijelző szélét, nem beszélve a közvetlen nyomtatásért felelős gomb véletlen nyomogatásáról. Fotózás közben lényegében folyamatosan figyelni kell arra, hogy ujjunkkal ne takarjuk ki az LCD monitort, így viszont elég kényelmetlen a gépet egy kézben tartva fotózni. Hiányolom a váz elejéről a középső ujjunknak kialakított kitüremkedést is, ennek hiánya is tehet a kényelmetlen, nem biztos fogásról. Ezeket leszámítva nagyon impozáns az IXUS65 külalakja, az eddigi legszebb gép a Canon belépőszintű ultrakompaktjai közül.

Kezelőszervek

Az ultrakompaktokkal már megszokhattuk hogy gyerekjáték a fotózás, hiszen pontosan annak a rétegnek készül, akik csak az exponáló gombot szeretik nyomogatni, másra nem is akarnak odafigyelni. Ezt a követelményt a gép maximálisan teljesíti is. Mint írtam, kezelőszervekből nincs sok és azok használata is gyorsan megtanulható. A Canon Func kapcsolója abba a gyorsmenübe kalauzol, amiben a fotózásért leginkább felelős funkciókat állíthatjuk, úgy mint a képfelbontást, tömörítést, fotómódokat, témamódokat, fehéregyensúlyt, képeffekteket és fénymérést. Az ISO érzékenység, vakumód, felvételkészítés módja és a makró kapcsolója a menüvezérlő gombokon található másodlagos funkcióként.

A menüvezérlő gombokat használva lettem figyelmes egy igen kellemes funkcióra. Úgy tűnik, az Apple iPodokban ismertté vált érintés- és ujjmozgatás-érzékeny funkciótárcsát egyre több készülékben koppintják le, így van ez ennél a terméknél is. A kör alakú menüvezérlő kapcsoló széle ugyanis fém felületet kapott, amivel ha ujjunkat körkörösen mozgatjuk, a masina érzékeli annak mozgását és reagál rá. Ez a funkció főleg képek visszajátszásánál, gyors keresésnél alkalmazható sikeresen. Fotózás közben pedig a tárcsa érintésekor egy kis grafikus felület jelenik meg, és segít a gép beállításában (ISO, vaku, fotómód, makró).

Kijelző

Az IXUS65 hátoldalát szinte teljes egészében uralja a hatalmas 3"-os LCD kijelző, melynek felbontása 173 000 pixel. Ez a felbontás lehetne valamivel nagyobb, de semmiképpen sem rossz (viszont az IXUS60 2,5"-os kijelzőjének is ekkora a felbontása). Az LCD láthatósága tökéletes, bármelyik oldalról nézve értékelhető képet mutat, ezért piros pontot érdemel a Canon. Átnézeti kereső természetesen nincs a gépben, viszont hiányolom az LCD gombnyomásra felerősödő fényerejét, mely erős napfényben segítené a fotók komponálását (a menüben tudjuk csak erősíteni a fényerőt lépésenként).

Áramellátás

Az apró lítium-ion akkumulátor 760 mAh-s kapacitásával kb. 160 képre elegendő energiával táplálja a kis készüléket, ami persze függ az időjárástól is (télen ez az érték erősen lecsökken).

Menürendszer

A gép menürendszere a régi, jól bevált stílust követi, semmi újdonságot nem alkalmaztak a 2006-os évre a mérnökök (ami jó, azon minek változtatni?). A főmenü három részre van bontva: az első az aktuális fotómódra vonatkozó beállításokat tartalmazza, a másodikban a gép általános beállítását végezhetjük, míg a harmadikban csupán a különböző audiovizuális effekteket állíthatjuk be (indítóképernyő, hanghatások). A FUNC kapcsolóval pedig a már említett fontos beállításokat végezhetjük fotózás közben. A menü használata könnyű, gyors, egyedül a funkció menüben tapasztaltam lassúságot, ami pont a fotózás közbeni gyors beállítást nehezíti.

Beállítások, üzemmódok

Az IXUS65 immár a Canon 9 pontos, intelligens AiAF rendszerét örökölte, amivel a fókuszálás gyors. Én mégis javaslom az egypontos AF használatát, nehogy olyan témára élesítsen az automatika, amire nem szeretnénk. A masinában a Canon legújabb képfeldolgozó processzora segíti a képek gyors feldolgozását. Az érzékenységet ISO80-tól ISO800-ig emelhetjük, de használhatunk egy High ISO auto opciót is. A fénymérést háromféleképpen, kiértékelő, középre súlyozott és spot módban használhatjuk. Legrövidebb záridőnek 1/1500, leghosszabbnak 15 másodpercet választhat az automatika. Az automata módon kívül egy félmanuális módot is találunk a 14 további témamód mellett.

Speciális funkciók

Ebből bizony elég sokat találni az IXUS65-ben. Megemlíthetném a sokoldalú diavetítés funkciót, amit háromféle átmenettel és egyéb extrákkal kombinálhatunk (aláfestő zene nincs :)). A remek érintésérzékeny módválasztó tárcsát is ide sorolnám, de találunk időzóna beállítására szolgáló menüpontot, létrehozhatunk új mappákat a memóriakártyán, és a szimpla képvisszajátszásnál is használhatunk átmenetes képeffektet. A képekhez rögzíthetünk hangjegyzetet, a magas ISO érzékenység használatának lehetősége és a magyar menü pedig hab a tortán.

Negatívumként kell megemlítenem azt az új divatot, amit rejtett érzékenységnek lehetne nevezni, mivel az új Canon szoftverek minden képolvasó és szerkesztő program elől elrejtik, hogy milyen érzékenységgel készült a fotónk. Természetesen a fényképezőgéphez adott gyári programokat használva kiderülnek az áhított adatok, de sokan nem szeretik használni ezeket, mert vagy nincs rájuk szükségük, vagy egyéb programokkal dolgozzák fel, archiválják fotóikat (kipróbáltam: ACDsee 6.0, Photoshop CS2, Efixer 2.1.5 sem tudott az unknown (ismeretlen) információn kívül bármit kideríteni az adott kép ISO érzékenységéről).

Optika

Akár a vetélytársak, az IXUS 65 is egy háromszoros zoomátfogású objektívet kapott, melynek fényereje F2,8 - 4,9, ami igen kellemes érték. 35 mm-es kisfilmre levetítve a lencsék 35-105 mm-es átfogást biztosítanak. Az optika canonosan remek minőségű, torzítása minimális, apró lágyság jellemzi a képsarkokban, de középen szép részletes képet rajzol. Természetesen a nagyon kontrasztos részletek már gondot okoznak és előkerülnek a lila díszcsíkok, de így is csak visszafogottan aberrál az objektív.

Érzékelő

Egy 1/2,5" méretű CCD-t építettek a gépbe, ami 6 megapixeles felbontásával számomra kérdéses volt, hogy valóban használható-e. A válasz: igen. Egész remek részleteket rajzolt az objektív az érzékelőre, amit a szoftveres zajszűrés nem tüntetett el, nem mosott össze, köszönhetően a kevés zajnak. ISO400-on is használható a gép, és magas érzékenységnél is inkább egy elfogadható és könnyen szűrhető zaj kerül a képre, mint az egyéb gépeknél tapasztalt összemosott massza (a túlzott zajszűrés miatt). ISO800-on és High ISO auto módban készített képek közötti különbséget nem sikerült felfedeznem.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Vaku, éjszakai mód

A beépített vaku nagylátószög mellett 3,5 méterig, míg tele állásban 2 méterig hatásos. Üzemmódjai a szokásosak: automata, mindig villant, vörösszemeffektus csökkentés és hosszúexpozíciós derítés. Éjszakai módban a gép kissé furán viselkedett. Történt ugyanis, hogy éjszakai témamóddal fényképezve véletlenül nem tiltottam le az automata vakut, így az előtér enyhén derítve lett, viszont a fő téma többnyire helyesen lett exponálva, a fehéregyensúlyt is jól kalkulálta a szoftver. A vakut kikapcsolva viszont kicsit hűvösebb hőmérsékletet választott a fehér színnek a gép. Megpróbáltam überelni az eredményt M módban, ISO80 érzékenységgel és többféle fénymérési móddal, de csak túlexponált felvételeket sikerült készítenem.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai képek nagylátószögű és tele állásban

Makrózás

Mint azt a kompaktoknál már tapasztaltuk, ez a gép is igen közeli fókuszponttal büszkélkedhet makro módban. 3 cm-re lévő témára képes élesíteni nagylátószögű állásban, tele állásban már ez a pont jóval messzebbre kerül és így a nagyítás mértéke lecsökken.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofelvételek és zajteszt

Sorozatfelvétel, videórögzítés

Sorozatfelvételre 2,1 kép/másodperces sebességgel képes a gép, ami teljesen átlagos értéknek számít, és egészen memóriakártyánk kapacitásának végéig képes a felvételeket készíteni. Videofelvételre is alkalmas a készülék, mégpedig a manapság szokásos 640 x 480 pixel méretben, 30 kép/másodperc sebességgel, mono hanggal. A fájlok AVI formátumban kerülnek a kártyára, így élvezetükhöz extra lejátszóprogramot sem kell telepítenünk számítógépünkre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Összegzés, személyes benyomások

A méltán népszerű IXUS sorozat új tagja nem fog csalódást okozni senkinek. Véleményem szerint a gép sokkal jobban néz ki, mint az eddigi kétszámjegyű IXUS-ok, így akik villogni szeretnének zsebkompaktjukkal, azok bőven megtehetik ezzel a géppel is. Bevezető árát azonban kicsit sokallom, mivel 2-3000 forint a különbség az IXUS 65 és egy profi IXUS 750 között. Tetszett az érintésérzékeny tárcsa és a gép egyéb extrái, de sajnos a gyenge fogás és a kezelőszervek mérete ellensúlyozza a jópontokat.

A 6 megapixeles felbontás ebben a kategóriában már nem szokott indokolt lenni, ennél a gépnél mégis azt mondom, hogy egészen használható képeket rajzol az objektív a kis CCD-re, és a képzaj elég jól van szűrve ahhoz, hogy a részletek ne tűnjenek el. Remek gép az IXUS65, amint normalizálódik az ára jó vétel lesz a zsebkompaktot kedvelő fotósoknak, akik még a képminőségre is adnak.

Előnyök, hátrányok
+ design
+ jó objektív
+ érintésérzékeny kezelőgomb
+ szoftveres extrák
- drága
- rossz fogás
- apró kezelőszervek

A fényképezőgépet a Canon Hungária Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeltzin #31
    "Low budget filmkategórián kívül sehol nem látsz digitális kamerafelvételt"

    Danny Boyle nem egy low-budget rendező, mégis alkotott egy elég sikeres filmet kizárólag digi kamerákkal.

    A fényképezést illetően: a diát dinamikában, a negát felbontásban már rég utolérte a digi technológia, de ez nem VAGY-VAGY kérdés, a kettő simán élhet együtt még évtizedekig. Ez nem a Hegylakó, ahol csak egy maradhat....
  • BiG G #30
    you've got the point. Vegyé' 350D-t azon lehet mást is fogni mint a kijelzőt
  • IStexI #29
    Az összetapizást nem szeretem... Pontosabban belenyúlni 1 kijelzőbe. Persze lehet védeni de akkor is olyan igénytelen az lcd kijelzővel fogni valamit... Sajna máshogy nem lehet ahogy nézem. Olyan nagy, hogy nem tudod máshol megfogni.
  • G_ArchAngel #28
    van, ha fogsz egy felesleges vázsapkát és fúrsz egy tökéletes lyukat a közepébe, akkor máris van egy olcsó változat...

    a másik, elírtam, sorry, nem vagyok tökéletes...

    harmadik pop-art egy stílus, amin belül portré is készítehető (régen divat volt CD-borítokra ilyet fényképezni)


    mindennek van köze mindenhez, csak előtte gondolkodni kell...
  • gz8 #27
    Most egy portréfotónak mi köze van egy szinte csontra egyszerűsített pop-art képhez? Valahogy nem sikerült felfedeznem az összefüggést.
  • gz8 #26
    Obscura, nem obcura .)
    Nem is tudtam, hogy van belőle digitális!
  • Inquisitor #25
    Azért szoktak mikroszálas (optikai tőrlőkendővel) kendővel törölgetni ilyesmit, mert az nem karcolja össze. Minden esetre én azt mondtam egy rokonnak aki nemrég vtt gépet, hogy a védőfóliát preferálja ...
  • G_ArchAngel #24
    tudod mi az a lyukkamera (camera obcura)?
    azzal is nagyon jó, egyedi izgalmas portrét lehet készíteni...

    pl. egy pop-art képhez, ami úgyis erősen fellesz dolgozva, még félmegapixel sem kell...
  • gz8 #23
    Azért egy 1 megapixeles jószággal nem állnék neki portéfotózásnak...
  • BiG G #22
    nem a kijelzőt hanem a műanyagot:) és igaz, nehezebb róla letörölni, de miközben törlöd könnyen össze lehet karcolni... nekem már az ingem gombjával egy hajszálvékony karcot sikerült ejtenem az LCD-n :(