Tóth Kristóf

IXUS frissités a Canonnál

A Canon bejelentette Digital IXUS modelljeinek újabb verzióit, az IXUS 60-at és 65-öt, illetve a 6 megapixeles zászlóshajót, az IXUS 800-at.

Digital IXUS 60 és Digital IXUS 65

A Digital IXUS 60 és 65 esetében a gyártó folytatja az IXUS hagyományokat abban az értelemben, hogy a modern technológiát minőségi összeszereléssel és formatervezéssel ötvözi. Az acélházban elhelyezett fényképezőgépek alakja az eredeti IXUS formatervező, Yasushi Shiotani "négyszög és kör" koncepcióját követi. Fellbontásuk 6 megapixel, ezáltal a gépek a IXUS 55 5 megapixeles és az IXUS 750 7 megapixeles felbontása közötti rést töltik ki. A hangszórót és a módválasztó kapcsolót a szilárdabb fogás érdekében áthelyezték, a módválasztó kapcsoló alapja a hüvelykujj pihentetésére is szolgál.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az IXUS 60 2,5 inches, míg a 65 valamivel nagyobb, 3 inches LCD kijelzőt kapott - és ez az egyetlen lényeges különbség közöttük. A készülékek érintésre működő módválasztó gombbal rendelkeznek. A tárcsa megérintésére megjelenik a mód ikon az LCD monitoron, ahol könnyen és gyorsan választhatunk működési módot. A tárcsa segítségével visszajátszáskor lapozhatunk is a képek között. Az új képvizsgáló funkció - kihasználva a nagy LCD monitort - fényképezéskor megjeleníti a kép mellett annak nagyított változatát is, így már továbblépés előtt láthatjuk a részleteket. A nagyított rész középpontja eltolható az AF vagy egyéb más pontokra a képen.

Objektívjük 3x-os optikai zoom-ra képes, átfogásuk 35-105 mm (35mm-es gépnek megfelelően). A képalkotásért DIGIC II processzor felel, a gyors témaválasztáshoz pedig 16 fényképezési mód áll rendelkezésre. Természetesen van manuális mód is, ahol kézzel állítható be az érzékenység, a fehér-egyensúly és más expozíciós beállítások. A menürendszer már az arab nyelvet is támogatja, így az összes támogatott nyelvek száma 23-ra nőtt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépek maximálisan beállítható érzékenysége ISO 800, így vaku nélkül is nyugodtan készíthetünk fotókat a lakásban. Lehetőségünk van szélesvásznú (16:9, 2816 x 1584 képpont) formátumú képrögzítésre is. A videóképesség változatlan maradt, másodpercenként 30 képkockát rögzíthetünk VGA minőségben, hanggal, akár 1 GB méretig. A 60 képkocka/mp-es QVGA mód gyorsan mozgó témák rögzítéséhez ideális, amelyeket utána lelassítva elemezni lehet. Az IXUS 60-at és 65 ezüst-ébenfekete színben lesz kapható, várható áruk egyelőre nem ismert.



Digital IXUS 800 IS

A gyártó kistestvéreivel együtt jelentette be a IXUS családjának új zászlóshajóját, a 6 megapixeles 800 IS forgalomba hozatalát.

Ez a Canonnál szokatlan módon már optikai képstabilizátort is kapott, ami kategóriájában különösen hasznos, lévén a kisebb és könnyebb géptestek esetén gyakrabban fordul elő a beremegés. Az IS segítségével vaku nélkül is használhatunk hosszú záridőket. A gyártó közleménye szerint a technológia ilyen kis méretekben való alkalmazása érdekében a cég mérnökei új IS processzor chip-et fejlesztettek ki, mely precízen irányítja a lencsetagok mozgását, és gyors, pontos korrekciót biztosít, 4000 bejövő jel/mp-es feldolgozási sebességgel.


A 4-szeres optikai zoom objektív 35 - 140 mm-es (35mm-es gépnek megfelelően)fókusztartományban dolgozik. Szintén meglepő, hogy a gép kompakt mérete ellenére valós képű optikai keresővel rendelkezik, így az LCD monitor nélkül is készíthetünk felvételeket.


Az IXUS 800 IS maximálisan ISO 800 érzékenységű felvételkészítésre képes. LCD kijlezőjének képátlója 2.5 inch, éjszakai láthatóságát egy külön funkció javítja. A módválasztó tárcsát besüllyesztették a géptestbe, így a hüvelykujjnak több hely jut. A gép összesen 16 fényképezési módot kínál, többek között a manuális módot. A gyári témaautomatika módok különleges témák esetén segítenek a paraméterek beállításában, például színkiemelés és a színcsere funkciók segítségével drámai színeffektek alkalmazhatók az állóképekre és a filmekre egyaránt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Testvéreihez hasonlóan képes szélesvásznú fényképezésre, és videófunkcióiban sem tér el a 60-as modelltől. Viszont minőségéhez illően speciális formákkal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik elődjeitől. Az IXUS 750-en megjelent folyamatos görbületű formának továbbfejlesztéseként a kontúrokat háromszínű burkolattal hangsúlyozták ki - "jég" ezüst illetve "holdfény" ezüst szatén és fényes kivitelben, az LCD-t körülölelő ébenfekete felülettel kiegészítve lesz kapható, várható ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #15
    Te meg mondtad, hogy "hát megnyomtam ezt a gombot és lett ez a kép" :-DDDDDDDDDD
  • CSOCSO #14
    es a 400 assal is csinaltam olyan kepeket hogy a legtobben azt kerdeztek hogyan csinaltam ezt a kepet...
  • CSOCSO #13
    nekem 750 es van.. imadom:D ja meg van egy 400 as is. azt is imadom...
  • Blasta #12
    Hová lesz ez a világ?? :-)
  • ThomasTheKoRner #11
    Istenem de jót röhögtem ezen a hozzászóláson!
    Azt mondja a Canon luxus gépeire hogy komolytalan,és a fényképezés terén az abszolut noname gagyi kategóriába tartozó HP-t meg ajánlja...
    Igazi szakértő...
  • Blasta #10
    Ahhh látom a májsztro már ráugrott a témára :-)
  • Blasta #9
    "Véleményem szerint egy komolyabb nagy részletességű képhez legalább 8x-os vagy annál nagyobb optika szükségeltetik."

    Sajnos nagyon nem értesz a témához.
    Bármekkora átfogású objektívvel lehet jó, miőségi, mitőbb kiemelkedő fotókat készíteni.
    Most biztos elfoglak keseríteni: a legprofibb objektívekkel NEM IS LEHET ZOOMOLNI, ugyanis fix gyújtótávolságuk van (és tűéles képük).

    Azt a HP-t meg nem nagyon nevezném fényképezőgépnek, de azért hajrá! :-)
  • SymbioC #8
    Nem "komolytalan", hanem ultrakompackt kategória. Egy fémházas, jó elektronikávál és az osztályában jó optikával elkészített gépet nem lehet komolytalannak nevezni (a HP gépeket ebben a kategóriában inkább...)
    Minél nagyobb egy optika zoom tartomány, annál hajlamosabb a tozításra is. Itt a 3X optika teljesen elég. Ez nem a Canon PS S3, vagy Pana FZ30.
    Szóval a HP 945 inkább komolytalan a kompakt kategóriában
  • Lateralus #7
    Emellett a képstabilizátor milyen "optikai hiányosságokat" ellensúlyoz? Mert ezt sem értem.
  • Lateralus #6
    A részletesség ezek szerint egyenesen arányos a zoomátfogással? Érdekes elmélet. Lehet erről valami bővebbet olvasni, vagy elmagyaráznád?

    Magukra kicsit is adó fotóműtermek, pl nagyfelbontású reklámfotókhoz, miért használnak fix objektíveket (0x-os zoom).