MTI

Felhagy a filmes gépek fejlesztésével a Canon

A japán Canon felhagy a hagyományos filmes fényképezőgépek fejlesztésével, s helyette a digitális kamerákra összpontosít.

A világ legnagyobb digitális fényképezőgép-gyártó csoportjának szóvivője a döntést a hagyományos gépek iránti kereslet meredek csökkenésével magyarázta. Japán iparági adatok szerint tavaly a japán cégek 64,7 millió digitális fényképezőgépet adtak el világszerte, s 5,3 millió filmes gépet értékesítettek. Korábban a Nikon jelezte, hogy néhány professzionális modell kivételével beszűnteti a hagyományos gépek gyártását, a Konica pedig azt közölte, hogy kiszáll a fényképezőgép és fotó üzletágból, digitális kamera érdekeltségeinek egy részét pedig átadja a Sonynak.

A Canon a meglévő modelleket még tovább fogja gyártani, de folyamatosan szemmel tartja a piacot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiG G #21
    Lehet még venni filmes gépet, és én szerintem fogok is. Mivel az első dSRL-em beszerzése még húzódik, és jó lenne kicsit tanulni a fényképezést, és belemerülni, ezért szerintem veszek majd egy filmes SRL-t.
  • obe #20
    őőőő..pl én sajnálom
    a szalagos kazetta debütálásakor már elkezdték a fekete lemezek temetését, azóta se tudják gödörbe küldeni, sőt!
    te csak ne akarj semmiféle korszakot lezárni:)

  • BiG G #19
    jól mondtad Gabo, riszpekt (y)
  • GregSB #18
    Az utolsó 3 mondtad a lényeg. Én is erre akartam utalni a #13ban, de te jobban megfogalmaztad :)
  • adik #17
    köszönöm Gabó, én is.
    meg vki más is írta, hogy analóggal akkor nem sikerülnek a képek, ha nagyon gagyi géppel készültek, vagy a kedves botcsinálta "fotós" nagyon nem ért hozzá - teljesen igaz.
    megint más vki írta, hogy tökölni kell a filmek választásával: nem, nem kell. használhatsz egy kommersz fajtát is*, és akkor olyan képminőséget fogsz kapni (hasonló feltételeket feltételezve) mint egy belépő dslr-rel. esetleg előkaphatsz egy, a feladatra leginkább megfelelő filmet, és máris csak a csillagászati árú dslrek jöhetnek szóba konkurenciaként.

    * mértékkel, persze.
  • G_ArchAngel #16
    Ha nem írod be ezt a - számomra nyugtató hatású - kommentet, akkor lehet, pár embert elküldök melegebb éghajlatra...

    Köszönöm!
  • Hegyikecske #15
    Hmm végülis várható volt, de mindenképpen egy korszak lezárása... bár ma már nemhiszem h bárki is sajnálná h nem tud filmes gépet venni :)
  • Gabo #14
    Az analóg és a digitális géppel készített fotók dinamikai és szín különbsége csak akkor érzékelhető, ha egymás mellett nézi őket valaki. (Ugyan olyan jó minőségű "előhívást" feltételezve.) Az egyes képeket önmagukban nézve ezt aligha fogja valaki észrevenni, lévén az agynak nincs lehetősége mihez viszonyítani. Csak önmagában vizsgálva mind a két kép tökéletesnek fog hatni. (A festészetben a felhasználható festékek által nyújtott dinamikai tartomány sokkal kisebb, mint ami a valóság leképezéséhez szükséges, mégis vannak olyan mesterművek, amik tökéletesen visszaadják a valóság érzetét...)
    Az tény, hogy a digitális gépek érzékelői kisebb dinamikai tartománnyal rendelkeznek, de a gépét kezelni tudó fotós ezek egy jó részét ki tudja kerülni. (Pl.: expo sorozat + ps utómunka)

    Tény, hogy vannak olyan területek, ahol az analóg technika jelenleg verhetetlen és valószínűleg ez egy darabig még így is marad. Viszont az is tény, hogy a digitális technikáé a jövő.
    És még midig az a véleményem, hogy a fényképezőgép csak eszköz, a fotóson múlik, hogy milyen hatást váltanak ki a fotói. Lehet valakinek profi felszerelése, ha hiányzik belőle a megfelelő látásmód és gyakorlat. Ugyan akkor egy jó képességű fotós valószínűleg bármilyen kamerával képes olyan fotót készíteni, ami hat az emberekre.
  • GregSB #13
    "analógnak 1000x szebbek a színei."

    Ez nem az analóg gépeden és a filmen múlik, hanem a laboron ami előhívja. Ha ugyanazt a témát lefotóznád egy DSLR-el RAW-ban, és azt odaadnád egy profinak hogy dolgozza ki nem sok lenne a különbség.
  • rigidus #12
    "Ráadásul pl. az EOS5D a hatalmas CCD-je miatt még 1600-nál is kiváló képeket csinál.

    Eppen ez az a gep amire faj a fogam honapok ota.
    Meg is nezem minden nap a kirakatban mikor arra fele jarok...