Gábor Zoltán

Kodak Easyshare P880 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 8 megapixel (3264 x 2448)
Optikai zoom: 5,8x (24-140 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC, 32 MB beépítve
Energiaellátás: lítium-ion (1700 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 110 000 Ft
A Kodak 2006-ban bejelentett egy leginkább ultrazoom masinának látszó kompakt gépet, az Easyshare P880-at.

Ha jobban megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy ez bizony - ismét - egy kicsit eltérő, kicsit különleges, kicsit más, mint amire számítottunk. Ugyanis egy 5,8x-es átfogású, zoom- és fókuszgyűrűvel szerelt objektívvel ellátott, 8 megapixeles kameráról van szó, ami biztosan nem a külsejével fog hódítani. Engem viszont pont ezért érdekelt a gép, hiszen ha jobban megnézzük, az objektív 24 mm-es kezdő gyújtótávolsága extranagy látószöget biztosít és a kis zoomátfogás reménykedésre adhat okot. Lássuk, hogyan teljesít a P880.

Külső kialakítás

Lelkiismeret-furdalás nélkül kijelenthetem, hogy a gép nem túl szép, leginkább csúnya. Az egész vázat talán a túl markánsan kiemelkedő elektronikus kereső rontja el. Egyesek szerint a szemből pókszemekre emlékeztető szenzorok sem segítenek a gép külalakján. Talán hátulról nézve még szépnek is nevezhető a gép, de oldalról és szemből nem túl barátságos a látvány.

Oldalról a váz túl keskenynek tűnik a keresőhöz képest, szemből a szokatlanul keskeny markolat és a szenzorok nyújtanak érdekes hatást. Hátulról viszont egész tűrhető a látvány, köszönhetően a hatalmas kijelzőnek, a fém menüvezérlő joysticknak és a DSLR gépekre hajazó kezelőszerveknek, amikből ráadásul többet találunk a vázon mint egy félprofi tükörreflexesen. A gép tehát - számomra és még sokak számára - nem túl esélyes a fényképezőgépek Miss Universe versenyén.

Amint túltettük magunkat a negatív élményen, lássuk a gép pozitív külsőségeit. Bizony van itt 2,5"-os kijelző, mattfekete váz, rengeteg kezelőszerv, értékelhető markolat gumi borítással, vakupapucs és korrekt módtárcsa! De ha az objektívet nézzük, máris jobb a helyzet, hiszen a kategóriában nem jellemző a gyűrűvel kezelhető zoom és fókuszgyűrű. A csatlakozókat gumi borítással takarták el, de ezek nagyon kellemesre sikerültek, szinte alig tűnnek fel. A bekapcsoló gomb adhat még hümmögésre okot, hiszen kissé nyakatekert módon oldotta meg a Kodak.

Az exponáló gomb körül kell a kapcsolót elfordítani, de a kapcsoló nem a gép eleje felé néz, hanem hátrafelé, tehát ujjunkat át kell emelnünk az exponáló gombon, ha ki-be kapcsolni szeretnénk a gépet. Ez nem kimondottan rossz megoldás, csupán kissé fura. Alapjában véve amennyi rossz tulajdonsága van a P880-nak, legalább annyi jó is akad, így balgaság lenne elsőre leírni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

Úgy látszik, a Kodak kezelőszervek terén sem követi a divatot, pedig ebben az esetben talán nem lenne baj, ugyanis a P880-on a menüvezérlő gombokon kívül több mint 15 különböző kapcsolót találunk. A mennyiségen kívül az elrendezésük is hagy maga után némi kívánnivalót, ugyanis két gombot az EVF-től balra, kettőt az EVF-től jobbra, a gép tetején találunk. További négy kapcsolót az LCD-től balra, hármat a menüvezérlő kapcsolók alatt (szabályos elrendezésben), hármat azok felett (szabálytalanul), illetve egyet-egyet szintén hátul, a kereső két oldalán találhatunk.

A probléma ott van, hogy hiába van a sok funkciónak külön kapcsolója, nem éreztem, hogy jelentősen megkönnyítenék a munkát a géppel, hiányoltam az átgondoltságot a tervezésből. A Panasonic FZ7 gépen a kapcsolók töredékét találjuk, mégis egyszerű, egyértelmű a gép kezelése.

A gép tetején a sorozatfelvételt, illetve az időzített felvételt, a fókusz működését és a digitális zoomot beállító kapcsolókat találjuk. A hátoldalon az LCD mellett külön kapcsoló felelős az ISO-érzékenység és a fehéregyensúly beállításáért, továbbá itt találjuk a fénymérés és a vaku működését beállító gombokat. A hátoldal bal felső sarkánál található gombbal választhatjuk ki, hogy az LCD-t vagy az EVF-t szeretnénk használni.

Az LCD jobb felső sarkánál lévő kapcsolóval a kijelzőkön megjelenő információkat állíthatjuk, míg kicsit alatta a képvisszajátszásért felelős gomb kapott helyet. A menüvezérlő kapcsoló alatt találjuk a törlés gombot, a menü előhívására szolgáló gombot és a Kodak szokásosan piros színű Share kapcsolóját. A kontroltárcsa alatt egy SET gomb és az a AE/AF (expozíció rögzítés) kapcsolója kapott helyet. Kicsit sok és kusza.

Kijelző

Nagy feketepontot érdemel a gép a kivételesen gyenge felbontású kijelzőjéért. Hiába a 2,5" képátló, a 115 000 pixel nagyon halovány képet vetít. Fel nem foghatom, hogy miért nem lehet egy ilyen gépbe olyan profi kijelzőt építeni, mint pl. tették azt a V570 esetében. Az elektronikus kereső ezzel szemben sokkal használhatóbb, 237 000 pixeles felbontással az egyik legjobb a kategóriában, csak kár, hogy apró.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

Egy apró, de hatalmas kapacitású, 1700 mAh-s lítium-ion akkumulátor működteti a masinát, ami - tekintettel a manuálisan működtethető zoomra - különösen sok képre elegendő energiával látja el a P880-at.

Menürendszer

Akárcsak a V570 esetében, ennél a gépnél is érdekes, átlátszó háttérrel használhatjuk a menüt. Ez abban jó, hogy a célra állítva is látjuk az LCD-kijelzőn a képet, miközben a menüben dolgozunk. Abból a szempontból viszont rossz, hogy így többet fogyaszt a gép, mivel a CCD is működésben van. A menü a kis joystick-vezérlővel kellemesen használható és gyors, nincsenek nyakatekert megoldások, minden a helyén van és könnyen megtanulható. Nem csicsás, mégis impozáns látványt nyújtó és rendkívül sokoldalú menüt találhatunk a masinában.

Beállítások, üzemmódok

A P880-on megtaláljuk az automata, félmanuális és manuális fotómódok mindegyikét, és természetesen rengeteg témamód is segíti a kezdő fotósokat. A legrövidebb záridő 1/4000, míg a leghosszabb csupán 16 másodperc lehet. Az ISO-érzékenységet ISO50-től ISO400-ig tekerhetjük, de - a divatnak köszönhetően - beépítettek egy magas érzékenységű módot is (ISO800-ISO1600). Jellemzően ezek az értékek csak 0,8 megapixeles felbontásnál érhetők el, vagyis az értelmük vajmi kevés. Fura, hogy egy 8 megapixeles, amúgy nem túl zajos érzékelő miért csak a teljes felbontás 1/10-ével képes ezeket az érzékenységeket produkálni.

A fehéregyensúlyt igen finoman hangolhatjuk a 8 előre programozott értéknek köszönhetően, de lehetőségünk van egyszerre három sajátkezűleg beállított WB-t eltárolni. A fénymérés mátrix, középre súlyozott és spot mellett még általunk kiválasztott pontban is történhet. Az autofókuszt használhatjuk 25 zónás TTL, multi-pattern és center-spot módban, továbbá fókuszálhatunk manuálisan is, a finoman tekerhető fókuszgyűrűvel.

Speciális funkciók

A nagylátószögű optikához sajnos nem kapunk panorámamódot, viszont a gép - profihoz illően - képes RAW és TIFF állományokban is menteni képeinket.

Optika

A P880 legvonzóbb tulajdonsága a 24 mm-es ekvivalens, kezdő gyújtótávolságú optika, melynek zoomátfogása 5,8x, fényereje f2,8 - f4 (f4,1 - f8 tele). Ez az átfogás nekem egyvalamiről mesél: a cég nem szándékozta az optika minőségét ultrazoom tartománnyal elrontani, ami bizony egy nagyon okos lépés, más kérdés, hogy kifizetődő-e a mai megalomán világban, ahol minden sarkon ultrazoomokkal találkozunk. Érdekes, hogy a Sony szinte pontosan ugyanilyen tulajdonságú optikát szerelt saját csúcskategóriás kompaktjába, az R1-be. Az optika 24 mm-en is kevésbé torzít, az aberráció mértéke is kiváló, látható, hogy elegendő részletességet biztosít a nagyfelbontású képérzékelőnek. Piros pont jár ezért az objektívért, gyönyörű és részletes fotókat készíthetünk a segítségével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek


Érzékelő

A 8 megapixeles érzékelőről hasonló jókat tudok csak írni. Mérete 1/1,8", és különösen zajtalan. ISO50-es érzékenységnél DSLR gépeket megközelítő zajszinttel büszkélkedhet, és még az ISO400-as érzékenység is nyugodt szívvel használható. A magas érzékenységről már fentebb írtam, használhatatlan opció, semmi szükség nem volt rá. A színek élénkek, a felbontás részletes, újabb piros pont jár a Kodaknak.

Klikk ide!
Zajteszt

Vaku, éjszakai mód

A vaku kézzel felnyitható, kulcsszáma 9 (ISO100-nál), kb. 4 méterig hatásos. Erősségét csupán +/- 1,0 EV-értékig állíthatjuk, 1/3 EV-lépésenként. Képes automata módban, vörösszem-csökkentő módban, illetve lassú szinkron módban is működni. Nem elhanyagolható, hogy külső vaku csatlakoztatására szolgáló vakupapucsot is találunk a gép tetején. Az éjszakai képeket probléma mentesen készítette a gép, elsőre helyes expozíciót választott, sajnos a leghosszabb záridő csak 16 másodperc lehet, így lehetőségeink igencsak be vannak korlátozva.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek éjszakai módban


Makrózás

Makrózás közben kicsit bizonytalan volt a gép autofókusz rendszere, sokszor előfordult, hogy egy jól sikerült képet már nem tudott megismételni. Makro módban a tárgytávolság legfeljebb 25 centiméter lehet, ami nem jelent túl komoly makroképességet. Kár, mert ezzel az optikával és CCD-vel igen szép felvételeket készíthettünk volna. Azért így is sikerült pár impozáns virágmakrót készíteni, de a gép nem könnyítette meg a dolgom.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofelvételek


Sorozatfelvétel, videorögzítés

A Kodak kicsit csúsztatott a sorozatfelvételi tulajdonságok megadásánál, hiszen 2 kép/másodperces sebességet mondanak, pedig ez csupán 1,3 kép/másodperc, a készíthető képek száma pedig függ a felbontástól. Használhatunk ún. "last" módot is, mikor a sorozatképeket addig készíti a gép, amíg ujjunkat a gombon tartjuk, majd a művelet végeztével az utolsó 6-7 képet menti csak a memóriakártyára. Video módban már sokkal jobban domborít a P880, 640x480 felbontásban, 30 fps sebességgel rögzíthetjük felvételeinket, és alapszintű szerkesztési opciókat is használhatunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek a természetben


Összegzés, személyes benyomások

Eléggé vegyes képet festett a teszt végére az Easyshare P880. Amilyen otromba a külseje, annyira remek és nagy tudású a belsőt tekintve. A kezelése nem egy leányálom, hiába a sok kapcsoló, totális zűrzavart alkotnak. A képminőség mégis kárpótol mindenért, hiszen igazán remek objektív-CCD párost találhatunk a gépben. A nyolc megapixel jelen esetben nem számít túlzásnak, bár a magas érzékenység használata vicc kategóriába tartozik a maga 0,8 megapixeles felbontásával. Akinek fontosabb a jobb képminőség és nincs szüksége 300-400 mm-es teletartományra, az remekül jár ezzel a géppel, használja akár természetfotózásra, akár nyaralásokhoz, vakációkhoz.

Sajnos képstabilizátor nincs a gépben, pedig ez mostanra a kompakt masinák szériatartozékává lépett elő. Makrózni nem a legjobb, de a 24 mm-es nagylátószög kárpótolja a makrózást. Hiába nem szép a gép, fogása mégis kielégítő, kényelmes, de nagyobb kezű embereknek nem ajánlom. Az ára egyelőre még sok, de ha úgy nézzük, hogy 110 000 forintért remek felbontást, képminőséget és nagylátószögű objektívet kapunk, máris jobb a helyzet. Röviden szólva: ronda, de finom.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek


Előnyök, hátrányok
+ nagy látószög
+ remek objektív
+ jó képminőség
+ kevés zaj
+ RAW támogatás
- a magas érzékenység használhatatlan
- nem túl szép külső
- gyenge LCD kijelző
- sorozatfelvétel lassúcska
- kezelés

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #15
    Húha. Okéakkó
  • Princeman #14

    Hát a keresőjét egy Mosin Nagantról szedték le?:D:D
  • usererror #13
    Hát nem is tudom. Kapsz egy aránylag gyengel LCD kijelzőt, amihez párosul egy keresőnek nevezett kisméretű kukucskáló. Ez már elég ahhoz, hogy ha gépet keresnék, lehúzzam a listáról.
  • Möci #12
    Két éve nyúzok egy S7000-t, de nem cserélném le egy S9500-asra.
    A P880-as "- nem túl szép külső"-jével kapcsolatban meg csak annyit, hogy FIAT MULTIPLA-m van (hét éve). Ritka ronda egy jószág, viszont eszméletlen komfortos és ergonomikus. (A gyerekeim annakidején elnevezték "Chokito" autónak.)
    Ez a "Chokito"-ság úgy érzem a Kodak Easyshare P880-ra is igaz.
  • ttt ttt #11
    ,mármint a P850 áránál.
  • ttt ttt #10
    Nekem P850 van, és az említett "hiányosságok" ebbe be lettek építve. Értsd; 12x zoom, kézremegés kompenzáció, kevesebb gomb :), 237 000 pixel mindkét lcd, tehát akinek ez kell van, jah és olcsóbban. Viszont "csak" 5Mpixeles, nincs rajta kézi zoom/fókusz gyűrű, de ez amúgy a P880-n is inkább kuriózoom :).
    A makróban szintúgy bizonytalan fókuszú és 400 a max ISO, de ez a két "rossz" tulajdonsága számomra elfogadható.
    Én pl. pont emiatt a desing miatt választottam, mert pont úgy néz ki mint egy fényképező, nem pedig egy bankkártya tartó, fekete ami nekem jobban bejön, mint az ezüst.

    Tubust lehet hozzá kapni és azzal + egy nagyítóval már elég jó makrókat is készítettem. Persze tudásomhoz képest, mivel nem vagyok hozzáértő fotós.

    Ha jól emléxem az S9500 azért még jó 40eFt-al drágább is.
  • Loál János #9
    AZ S9500 kategóriáján belül mindent ver képminőségben, gyakorlati tapasztalataim szerint (december óta van).
  • maestro85 #8
    Az ára nagyon baráti, a tudásához képest, amit hiányolhat belőle az ember szerintem a nagy zoom meg a remegéskompenzáló. Én ezt néztem mki hogy majd ilyet szeretnék, mert 110e max újonnan amennyiért lehet látni. A teszt, meg szerintem eléggé szubjektív lett sok helyen, egy épkézláb tesztelő nem engedhetné meg magának. Fuji 9500 csak 15e körül dragabb, de az nem is csinál annyira jó képeket. Nagyon részletszegényke a sok zajtalanítási algoritmus miatt, gyakorlati tapasztalataim szerint (havernak van). Bár lehet én vagyok maximalista. :) Hát igen... még mindig inkább canon EOS szeretnék annak van minősége, csak pénzem nincsen rá :D
  • BiG G #7
    közel sem vagyok profi sőt, de az elméleti dolgokkal tisztában vagyok... aki meg nincs, az ne fikázzon...
  • szacsi #6
    hirtelen de profi lettél te is :O