Gábor Zoltán

Kodak V570 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 5 megapixel (2576 x 1932)
Optikai zoom: 3x (39-117 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC, 32 MB beépítve
Energiaellátás: lítium-ion (720 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 85 000 Ft
Ez év januárjában a Kodak nagy lépésre szánta el magát, és bejelentett egy olyan zsebkompaktot, amibe két optikát préselt. Mostanság a Kodak nem tartozik a nagyközönségnek szánt termékek fejlesztésében élenjáró gyártók közé, ezért is volt meglepő egy ilyen innovatív gép bejelentése. Nem meglepő, hogy vártam a találkozást a V570-nel, hiszen az optikák ilyen formában lévő kombinálása egy nagyon jól használható gépet eredményezhet, ha a dizájn és a figyelemfelkeltő adatok nem szorítják háttérbe a lényeget, azaz a fotók minőségét. Lássuk, merre billen a mérleg nyelve!

Külső kialakítás

A V570 külalakja kivételesen remek. Minden porcikáján látszik, hogy a cég nem csupán a gép specifikációjával szeretne az ultrakompakt szegmensből egy komolyabb szeletet kiszakítani. A gép visszafogottan elegáns szögletes vonalakat, ezüst és fekete színű vázat kapott. Természetesen minden nőismerősöm azonnal beleszeretett, ám a masina nem kimondottan nőies vonalakkal bír. Mind a váz, mind a kezelőszervek és még a gombok kék világítása is mind-mind eleganciát sugároznak.

Kicsomagolás után feltűnt, hogy a Kodak nagyon ad a részletekre, mind a csomagolás, mind a mellékelt eszközök száma kiemelkedik a mezőnyből. A két objektívet egy nagy, kör alakú alumínium lemez zárja el a külvilágtól, ami bekapcsoláskor egy pillanat alatt a vázba siklik, kellemes hanggal kísérve. A kártyatartó fedele az egyetlen gyenge pont a borításon, ugyanis ez csak egy lazán kipattintható gumifedél, melyre egy vékony fémet ragasztottak, hogy a váztól ne üssön el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

Ultrakompakthoz képest egész sok kezelőszervet találunk a masinán. Erről vagy a szegmensben szerzett tapasztalathiány tehet, vagy szándékosság, de véleményem szerint nem a legjobb stratégia, hiszen ebben a kategóriában érdemes az egyszerűségre törekedni. A gép felső részén négy gombot találunk, melyek mindegyike (!) képes kikapcsolt állapotból feléleszteni a masinát. Ezek közül az egyik a hivatalos bekapcsoló gomb, míg a többi a témamódokért, a videózásért és a kedvenc képeinkért felelős kapcsolókat rejti.

A további kapcsolókat DSLR gépre hasonlatosan az LCD kijelzőtől balra találjuk. A legfelsővel a vaku működését szabályozhatjuk, a következő a képek törléséért felelős, majd jön a menü előhívásáért felelős kapcsoló és a képvisszajátszó kapcsoló. Végül a Kodak azonnali nyomtatásra, illetve képeink megosztására való kapcsolója, a "Share" zárja a sort.

A kijelzőtől jobbra találjuk a zoomkapcsolót és a menüvezérlő joysticket. A menüt egész kényelmesen kezelhetjük ezzel a kis vezérlővel, ami nemcsak négy irányba működik, hanem benyomva okézhatjuk le a műveleteket. A gombok és a kapcsolók kinézete elegáns, ezüstszínben pompáznak. Méretük bár kicsi, mégis megfelelően kezelhetők. Zoomoláskor a gép automatikusan vált a két objektív között, azaz nekünk nem kell a kiválasztásukkal foglalkozni, minden a zoomkapcsolóval történik. Említést érdemel még a géphez csomagolt dokkoló állomás is, amelyre helyezve a gépet áttölthetjük a képeinket a számítógépre, illetve tölthetjük az akkumulátort, vagy akár automatikus képbemutatót indíthatunk.

Kijelző

Egy kivételesen jó felbontóképességű LCD kijelzőt épített a Kodak a V570-be. A kijelző mérete 2,5", ami a mostani divatnak teljesen megfelelő, viszont a felbontása 230 000 pixel. Ilyen nagy felbontás nem igazán jellemző a konkurencia hasonló gépeire. Ebben a képfelbontásban lényegében nem látni képpontot a kijelzőn, minden részlet és vonal teljesen folyamatos. Le a kalappal a Kodak előtt! Sajnos a kijelző láthatóságáról már nem tudok áradozni, lévén minden irányban egész hamar inverzbe fordul a kép. A kijelzőn egyébként rengeteg információt ki- és bekapcsolhatunk, legyen szó akár rácshálóról vagy élő hisztogramról.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

Egy apró, 720 mAh-s lítium-ion akkumulátor működteti a masinát, amellyel akár 120-150 képet is készíthetünk egyetlen feltöltéssel.

Menürendszer

A V570 menüje az elegancia jegyében készült, nélkülöz minden csicsát. Még a menüháttérrel sem foglalkozott a cég, egyszerűen kihagyták, kvázi átlátszó lett. A kezelés gyors és egyértelmű, nincs túl sok menüpont.

Beállítások, üzemmódok

Ha bármelyik felső gombot megnyomjuk, a lencséket takaró alumínium lap villámgyorsan, kellemes hanggal kísérve félig a vázba siklik, és szinte azonnal üzemkész a gép. A zoom egy kicsit lassúcska, de hát nem sportfotózásra való a V570. A gépet lényegében csupán két fotómódban használhatjuk, mégpedig automata módot, illetve témamódokat használva. Automata módban állíthatjuk az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, és expozíció-korrekciót végezhetünk. Témamódokból viszont rengeteget találunk, szám szerint húszat.

Az érzékenységet ISO64 és ISO800 között állíthatjuk, de az ISO800-at már csak csökkentett felbontással, 1,8 megapixelen élvezhetjük. Az autofókusz középpontos, illetve multi-zone módban működhet, a fénymérésre spot, középre súlyozott és multiszegmens módokat használhatunk. A leghosszabb záridő 8 másodperc lehet, míg legrövidebb záridőnek a szép kerek 1/1448 másodpercet állíthatjuk be. A témamódokat használva jön el a Kánaán: 20 előre beállított program igyekszik a hozzá nem értőknek segíteni a tökéletes fotók elkészítésében.

Speciális funkciók

Az egyik figyelemre méltó funkciója a gépnek a panoráma mód. Mivel a 23 mm-es objektív adja magát a panorámafelvételekhez, vétek lett volna kihagyni. De azon túl, hogy a szoftver a szokásos módon segít a felvételek pontos illesztésében, a felvételeket követően saját maga össze is fűzi a képeket. Igaz, ettől az algoritmustól ne várjuk el a komolyabb panorámaillesztő programok teljesítményét, de mindenképpen kényelmes és főleg hatásos funkció. Sajnos három képnél többet ha szeretnénk sem készíthetünk, így elesünk a 360 fokos panorámafelvételek készítésének lehetőségétől.

Klikk ide!
Panorámafelvétel, melyet a gép illesztett (hibásan)

Optika

A gép igazi vonzereje az egymás felett elhelyezkedő két objektív. Ráadásul még csak nem is megalomániás felhasználók kielégítéséről beszélhetünk ("az én gépemben úgyis több optika van"), hanem értelme is van a dolognak. Az egyik objektív egy teljesen átlagos tulajdonságú, háromszoros zoomátfogású lencsesor, kisfilmes értékben számolva 39-117 mm-es fókusztávolsággal, az átlagosnál kicsit gyengébb f3,9-4,4-es fényerővel.

A felette lévő optika már jóval izgalmasabb, lévén egy fix 23 mm-es, ténylegesen nagylátószögű, f2,8 fényerejű objektívről van szó. Kicsit ront ugyan az összképen, hogy autofókuszt csak a zoomobjektív kapott, a fix optikát nagyvonalúan végtelenre kalibrálták, hiszen az átlagfotós úgyis tájfotózásra használja, de még beltérben sem leszünk gondban vele.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Érzékelő

Nem okozott meglepetést a V570 képminősége. Az érzékelő ISO64-en még hozza a nagy átlagot, de efelett már nagyon zajosodik, nem ajánlott a használata. Az érzékelő minőségéről az is árulkodik, hogy az ISO800-as érzékenység csupán 1,8 megapixeles felbontásban érhető el. Csodálom, hogy bevállalta ezt a Kodak, de próbálták felvenni a konkurencia diktálta iramot. Nem kellett volna.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Vaku, éjszakai mód

A V570 vakuja aprócska, papíron csupán 2 méterig hatásos, így nem vártam sokat tőle. Éjszakai módban a gép megállta a helyét, bár enyhén alulexponálta a témát, amit manuális beállítható hosszú expozícióval orvosolni lehetett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai képek, vakus tesztkép

Makrózás

Ha makrózni vagy közelfényképezni szeretnénk a V570-nel, kénytelenek leszünk a zoomobjektívet használni, nagylátószögben ugyanis képtelen közelre fókuszálni a gép. A makrofunkciót egész korrektül lehet használni, ugyanis egyrészről félautomata módban bekapcsolhatjuk ezt a módot (így lehetőségünk van az ISO-érzékenységet, a fehéregyensúlyt beállítani, vagy akár expozíció-korrekcióval élni), de témamódokat használva is makrózhatunk. Ilyenkor két lehetőséget is felkínál a szoftver. Az egyik a szimpla automata makro mód, a másik egy "flower" elnevezésű mód, ami a nevéből adódóan virágok fotózásához hangolja be a masinát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofelvételek

Sorozatfelvétel, videorögzítés

Sorozatfelvétel módban bármelyik optika képes a 2,3 kép/másodperces felvételi sebességre, de csupán négy kép erejéig. Videózni is tudunk, mégpedig 640 x 480 felbontásban, monó hanggal, melyet MPEG4 formátumban rögzít a kamera, ami igazán dicséretre méltó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb, természetben készített képek


Klikk ide!
Zajteszt

Összegzés, személyes benyomások

Az Easyshare V570 vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Egyfelől egy nagyon elegáns és kellemesen használható gépet teszteltem, aminek vitathatatlan előnye a 23 mm-es fix optika. Bármilyen fotózni szerető családban megállja a helyét a 36-38 mm-en kezdődő kompakt optikákkal szemben. Viszont itt el is fogy a gép ereje, sem a képminősége, sem a másik optika minősége, sem a tudása nem indokolja hogy ódákat zengjek róla. Persze nem a legrosszabb, de van nála sokkal jobb ultrakompakt. Ha ingyen kapnám, örülnék neki, ha pénzt kéne kiadnom érte, valószínűleg sokallanám az árát és inkább mást vennék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek


Előnyök, hátrányok
+ jó design
+ gyors kezelés
+ 23mm-es fix optika
+ dokkoló állomás
- zajos
- gyenge zoomobjektív

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • perempe #15
    Mindenképp jó volna egy portré is a képek közé, hogy lássuk, hogy a bőrszín hogyan jelenik meg...
  • Yeltzin #14
    ha videokamerát keresel, akkor a második ajtó balra, ez fényképezőgép teszt ;)

    (megértem, hogy szempont a videórögzítés, de nehogymár elsődleges legyen)
  • Yeltzin #13
    mongya, mi a gongya :)
  • BiG G #12
    Kezdő próbálkozásként felfogva nem olyan szörnyű a kép szerintem. Okos dolgokat ki lehet hozni a dologból, ha ésszerűen használják fel, én akár dupla zoomoptikás masinákat is el tudok képzelni a jövőben, teszemazt 20-55, és 55-180es optikával, ami összesen már 9x-es zoomot jelent, és nem tűnik számomra lehetetlennek.
    Mindazonáltal nem ezek a gépek lesznek a vezetők, de az elgondolás egy kis kretivitással, és minőségjavítással teljesen életképesnek bizonyulhat a jövőben.
  • gyuri12 #11
    észre vettem a hibát a panoráma képen!
    más: minek két optika?
  • vaddiszno #10
    (mpeg4 24-30 - fps , mert tizenvalahany fps van a regebbi Kodak modelleknel is, a 8xx meg m-jpeg/QuickTime format hasznal.) Csak azt nem ertem h mi az h mpeg4 .mov-kiterjesztessel (QTime) .... tudtommal az .avi kene legyen.
  • vaddiszno #9
    Ha mar oda van irva h mas gepet valasztana a tesztelo bacsi, akkor keivancsi lennek h mit es miert. En egy Kodak Z612 - rol almodozom, mert az egyetlen ultrazoomos amelyik mpeg4 formaban tomorit, de meg nem talaltam normalis review-t rola. Ami meg a sokak altal dicsert Canon S3-at illeti, mikor megneztem az SG oldalan a tele-tesztkepet ... hat, van rajta purple fringing boooooven. A Pentax mar nyomatja a DivX-et. ... es ne felejtsem, a nagyobb tesztoldalak ritkan keszitenek ejjeli v belteri tesztkepeket.
  • zseko #8
    Én csak azt nem értem (de ezt írhattam volna bármelyik géphez), hogy minek kell a képhez Photoshop?? Innentől kezdve higgyem el, hogy tényleg ilyen képet készít?
  • CSOCSO #7
    marmint a nagylatoszoguvel
  • CSOCSO #6
    argh.. en azt hittem hogy ez a ket obi 1 kepet csinal osszedolgozva.. valami halalosan alladek nagylatoszogu kepet..
    a tele allas azt jelenti hogy fullosan razoomolva??


    arra lennek kivancsi hogy a normalis objektivvel mennyire kevesebbet lehet latni NEM razoomolva mint a teleobival