Hunter

Kormeg­ha­tá­ro­zás vörös­szem-effek­tusból

Ki gondolta volna, hogy a digitális fényképezőgépek vörösszem csökkentő szoftvere egy napon felhasználható lehet egy-egy ember pontos korának meghatározásához?

Amint az az Eastman Kodak kutatásából kiderült, a vörösszem-effektushoz kapcsolódó pupilla tágulás remek kiinduló pont egy személy korának meghatározásához. A korral a szem izmai természetüknél fogva gyengülnek, egyre nehezebbé téve a szemnek a fényváltozások következtében történő hatékony tágulást.


Az árulkodó vörösszem
A változás számokban is kifejezhető, évtizedenként megközelítőleg egy milliméter a különbség a tágulási reakcióban. Azonban nem ez az egyetlen változás, ami az idő előrehaladtával végbemegy az emberi szemen. A csecsemők felnőtt szemmérettel születnek, és bár maguk a szemek már nem, a köztük levő távolság viszont még növekszik.

A fenti információk birtokában a Kodak egyik vezető kutatója, Andrew Gallagher elkészített egy szoftvert, ami felfedezi a vörösszem effektust egy felvételen, majd a szemek távolsága és a szem tágulásának mértékéből megbecsüli az alany életkorát. Gallagher szerint jópár alkalmazási területe lehet az elsőre kissé furcsán hangzó eljárásnak. Hasznos lehet az arcfelismerő biztonsági rendszerekben, az eltűnt gyermekek arcának változását kalkuláló szoftverek kiegészítőjeként, illetve olyan eszközöket eredményezhet, melyek képesek megállapítani, vajon az adott személy jogosult-e alkohol, vagy dohánytermékek vásárlására.

Jelenleg a szoftver korcsoportokba tudja sorolni a vizsgált alanyokat, mint csecsemő, gyermek, tini és felnőtt, azonban az arcfelismerő rendszerekkel kombinálva - melyek további adatokkal szolgálhatnak, mint például a haj mennyisége, színe, a ráncok száma - , jóval pontosabb eredményeket adhat. A lényeg, hogy minél több jellemvonás álljon a szoftver rendelkezésére. A Kodak a szabadalmaztatás alatt álló technikát elsősorban a digitális felvételek rendezéséhez, időrendbe állításához és visszakereséséhez kívánja alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #22
    És mi van akkor, ha azé nagy a pupillám, mert sötét van? :D /vakuval készül a kép, mivel vörösszem effektus csak akkor jön létre, viszont akkor elég sokféle fényviszony lehet/ szvsz..
  • Cat #21
    azért a Kodak nem egy sufni.
  • wmatyi #20
    Aztán megiszol 2 sört és a lassabb pupillareakciód miatt máris "átverted" a gépet?
  • RealPhoenixx #19
    Az otlet okes lenne, ha annyira varialhato lenne kis anyagi raforditassal a szoftver, hogy az akar ember tipusokra is, illetve betegseg tipusokban szenvedoket is ismerne alapjaraton, etc......

    De mivel korrektul elkesziteni a cuccost nagyon draga, ezert ez csak egy felroppent hir, ami alapjan szeretnenek valamit a befektetok, de mihelyst latni fogjak hogy bizony a szoftver nem igazan muxik rendesen, csak statisztikailag 35-45 szazalekos pontossag kozott, ezert ez a project ki lesz love, es marad a sufnis fejlesztesre a dolog.
  • BlueGold #18
    Szerintem 10 év mulva mindenhol, ezt lesz a személyi azonositód, hogy ne tudj el bujni a "nagy testvér" elöl.
  • roliika #17
    80 évesen beáll az effektus szemügyileg.:DD
  • JiBBeRiSH #16
    Ha a Kodaknál főnök lennék, akkor ezt a csávót kirugnám egyből. Munka helyett ilyesmivel foglalkozik.
  • akyyy #15
    kocsmákba!
  • torsa #14
    érdekes egy dolog!bár hol haszálnák? a rendőrségen? sztem tök haszontalan
  • Neerpelt #13
    Ez az olyan hölgyeknek nem jó hír, kik egy-két évet letagadnak
    Szegény Sophia loren, már előre sajnálom