Budai Péter

Canon - Kodak DSLR hírek

A Canon legutóbbi bejelentése szerint a Canon EOS 20Da digitális tükörreflexes fényképezőgép forgalmazását kiterjeszti az egész világra. Az említett modell eddig csak a japán piacon volt elérhető.

A 20Da alapvető tulajdonságait tekintve megegyezik a hazánkban is forgalomban lévő 20D-vel, de néhány speciális felhasználási területre is alkalmassá tették. Ezek az asztro- és infrafényképezés. Az érzékelő előtti low-pass szűrő több, infratartományba eső fényt enged át, így az említett két alkalmazási területen jobb eredménnyel kecsegtet. Megfelelő infraszűrés miatt azonban a hagyományos fotós szituációkban infratartományt vágó szűrő felhelyezésére lesz szükségünk a megfelelő eredményhez.


További eltérő tulajdonsága e modellnek, hogy a hátsó LCD keresőkép megjelenítésére is alkalmas, e funkciót viszont csak rövid időre, a tükör előzetes felcsapásával vehetjük igénybe. A termék nyitóárát még nem közölte a cég.

Az amerikai Kodakhoz kapcsolódó hír, hogy az évek óta forgalmazott úgynevezett full frame méretű érzékelővel ellátott DCS Pro SLR/n és DCS Pro SLR/c típusok gyártását és forgalmazását beszüntette a cég. A Canonon kívül a Kodak ezen két terméke kínált a jelenlegi piacon valódi kisfilmes képkocka méretű érzékelőt, ezzel együtt a kisfilmes optikák szinte korlátlan kihasználhatóságát. Mindkét modell tulajdonságai jószerivel azonosak voltak. Az egyetlen különbség, hogy az SLR/n modell a Nikon bajonett szabványára, míg az SLR/c a Canon szabványának megfelelő objektíveket fogadott.


A Kodak ígérete szerint a gépek teljes szerviz-, alkatrész- és szoftverellátását 2008-ig biztosítják. A cég folytatja a CCD- és CMOS-érzékelők fejlesztését és gyártását, mostani bejelentésük nem lesz kihatással kompakt digitális fényképezőgép kínálatukra, és azok fejlesztésére. Leszögezték még, hogy ez a bejelentés nem jelenti azt, hogy a Kodak végleg kivonul a digitális tükörreflexes (DSLR) gépek piacáról, de energiáját a jövedelmezőbb piaci szegmensekbe kívánja fektetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!