Berta Sándor

USA-EU együttmű­kö­dés a ter­mék­ha­mi­sítás ellen

George Bush amerikai elnök és Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a tegnapi USA-EU csúcstalálkozó keretében megállapodtak a hamis termékek és a szerzői jogsértések elleni közös fellépésről.

Carlos Gutierrez amerikai kereskedelmi miniszter, Günther Verheugen, az Európai Unió gazdasági biztosa és Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa által előzetesen már bemutatott közös program kitér az amerikai és az európai uniós vámhatóságok közötti szorosabb együttműködésre, a titkosszolgálati információk cseréjére, valamint a szerzői jogok és a szabadalmak érvényesítésére - egy közös munkacsoport létrehozásával - akár más országokban is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

1998-ban az EU határain 10 millió hamisított árucikket foglaltak le, ez a szám 2004-ben 130 millióra nőtt. "Termékeinkben nagyon sok szellemi tőke van, ez élteti az európai és az amerikai gazdaságot. Szellemi tőkénket meg kell védenünk, mert csak így lehetünk versenyképesek a világban. Úgy döntöttünk, hogy közösen védjük meg az értékeinket" - nyilatkozta Peter Mandelson. Az együttműködési tervet több szervezet, így a Business Software Alliance (BSA), a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) is üdvözölte.

Alberto Gonzales amerikai főállamügyész bejelentette, hogy az amerikai szellemi tulajdon védelmében az USA hamarosan egy koordinátort küld majd Délkelet-Ázsiába és egy másik szakembert pedig Kelet-Európába. Ezek azonban az új illegális másolások elleni csomagnak csupán az első részei. Gonzales elmondta azt is, hogy Computer Hacking & Intellectual Property (CHIP) néven új különleges egységeket hoznak létre, amelynek a székhelye öt nagyvárosban (Washington, Orlando, Nashville, Pittsburgh és Sacramento) lesz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezenkívül a Kongresszus már tárgyalja az Intellectual Property Protection Act nevű törvényjavaslatot, ami minden eddiginél szigorúbban büntetné az illegális szoftver-, film-, játék és zenei másolásokat. A visszaesők szigorú pénz- és akár börtönbüntetéseket is kaphatnának. Mindemellett külön képzést vezetnének be külföldi bírók és más igazságügyi szakemberek részére. Erre a célra az Egyesült Államok szabadalmi és védjegyoltalmi hivatala 900 000 dollárt különítene el.

A polgári jogi szervezetek, köztük például az IP Justice és a Transatlantic Consumer Dialogue (TACD) ezzel szemben attól tartanak, hogy ezek a szigorítások lehetővé teszik majd, hogy minden olyan amerikai és európai uniós állampolgárt bűnözőnek állítsanak be, aki másolatokat készít. Bush a csúcstalálkozó után, este 8 órakor Budapestre érkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #23
    Nem úgy értettem, hogy hamis. Ami nem hamis az is kínai... Legfeljebb azon jogosan virít a Nike vagy az Adidas embléma. Lehet, hogy semmivel sem jobb. Mint ahogy a másolt program, vagy film is ugyannyira működik, mint az eredeti, vagy néha még jobban is, bár ennek az ellenkezőjéről még mindig hevesen győzködik a hozzá nem értőket...
  • aaaaa #22
    Sok ! Foglalnak ezek mindent, amit érnek, ruhát cipőt, cigit, piát...
  • turul16 #21
    Ezekenk az u.n. lefoglalt hamis árucikeknek hány % nem adathordozó ?
  • turul16 #20
    "Hamis alsógatya" , nem hinném, hogy zoknit adnak el alsógatya címen a kínaiak.
    Olcsó és szar is mindenki tudja, mégis megveszik.
  • turul16 #19
    A "fejlet" kém techniának köszönhetően, mindenkiröl van terhelő dolguk, ezért minden politikust a kezükben tarthatnak, és elbészélgetnek a családjuk egéségéröl..., és némi plusz pénz-röl, plusz az agymosó gépük/drogjuk sem jön roszul.

    Vagy, hogy a faszomban tudnak ekkora nyomást gyakorolni, mindenhol ?
  • NEXUS6 #18
    A helyzet azért bonyisabb.
    Amcsinak és a nyugatnak manapság már nem sok jövedelmező ágazata maradt. Csak a szolgáltatás, a média, meg ilyenek. Ezért kerít mindenki ekkora feneket ennek a letöltősdinek.
    A postások miért nem zaklatnak, hogy nem levelezek, hanem emilezek, vagy az 576 újságírói, miért nem küldik rám a kommanddósokat, mert a netről szerzem be a híreket a legújabb anyagokról? Annyi a különbség, hogy a kiadóknak sokkal több pénzük és ügyvédjük van és így tudnak ilyen hülyeségekkel foglalkozni.

    Sajna a kormányok liberlizáció jegyében túlságosan szabdra engedték a vállalatokat. Az eredmény az érdekvédelmi szervezetek szinte teljes elsorvadása. Miközben a cégek átmennek Kínába ugyan úgy betesznek az itteni és az ottani munkásoknak. Az ottaniak nem kapják meg azt amit itt megkapnának, az itteniek, nos ők meg semmit nem kapnak. Miközben a cégek nemzetköziek, addig az érdekvédelem megáll a határon.
    A Kínai kommunista párt meg röhög markába.

    Ezért a kínaiakat szídni, meg kikiáltani őket hamisítónak eléggé árnyékra vetődésnek tűnik. A Levonó PC tán csak nem hamisítvány?
  • aaaaa #17
    Ha azt mondja valaki egy filmről hogy rossz, és emiatt nem nézik meg, ugyanazt a "veszteséget" okozta a kiadónak , mégsem tudnak ellene mit tenni.
    Na és mi lesz, ha csődbe megy egy-két kiadó, és a hollywood-i szupersztár legközelebb meg kell elégedjen 1 milló dolláral filmenként, nem fog 20 milliót kapni.
    Érdekes, hogy az élet más területén rohadtul nem érdekel senkit, ha valaki csődbemegy... Kis cégek miliói mennek tönkre és nem hamisítástól, hanem az egekbe emelt adóktól, meg a keleti filléres munkaerőtől. Ez persze nem világraszóló probléma, csak ha kiadók érdekei sérülnek...
    Persze ha a gatyaboltosok is használhatnák a rendőrséget hogy csak az ötezer ft-os alsógatya a "legális", amin hologram is van , mindjárt nem lenne ennyi gondjuk a textileseknek...
  • manwe #16
    nem értek egyet nexus 6-tal mert nem elmaradt bevételt okoz, hanem KÁRT és CSŐDÖT. Németországban és mostmár sajnos Magyarországon a textilipari vállalatok 95 %a bezárt, mert versenyképtelenné vált, mivel a bérek ázsiához mérve óriásiak. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy pl. magyarországon már jól él mindenki a béréből, de mivel sajnos világszinten óriási különbség van(kína: fél nap munka 2 tál rizsért..:S), ezeket már óriásinak lehet mondani.
    Blue Gene/Q-val sem értek egyet, mert európában véleményem szerint hasonló demokrácia van mint az egyesült államokban, viszont osztom a véleményét abban, hogy a bürokrácia sajnos valószínűleg nagyobb európában, magyarországon. Azt nem hinném, hogy teljesen az történik amit konkrétan a miniszterelnök akar, természetesen nagy szerepe van a dolgok eldöntésében, de nem ő az egyedüli parancsnok. Azzal már inkább egyetértenék, hogy a politikusoknak általában túl nagy szerepük van, sajnos nem választódik el eléggé a bíróság a kormánytól. A fegyver dologra kitérve, azt hiszem M.o-n egyelőre talán nem annyira magas a bűnözés aránya, hogy szükségessé válna, hogy mindenkinek lehessen fegyvere. Sajnos az egyesült államokban nagyon magas a bűnőzési ráta. Mindez csupán a saját nézőpontom, és nem ítélet senki vagy semmi felé.
  • Sidewinder #15
    Hú az a bush-arckép a főoldalon.Tiszta majomember.Mintha a majmok bolygólyából kiépett vóna 1 öltönyös majom aki most a világ elsőszámú vezetőjének mondja,tartja magát.LOL

    P.S: Ezt üzenném G.W.Bush-nak:
  • Cat #14
    tegnap bécsben volt - mint a cikk is írja, este 8kor ért budapestre.