Berta Sándor

Nemzetközi razzia warez­szer­ve­rek ellen

Nemrég nemzetközi rendőrségi akciók kezdődtek, amelyek célja az illegálisan másolt zenei albumok, filmek, játékok és szoftverek kiszűrése, illetve a másolócsoportok felszámolása.

A német rendőrség tegnap több mint 200 lakásban és üzlethelyiségben tartott házkutatásokat. A razzia pikantériája, hogy a német nyomozók még a helyi szerzői jogvédők irodájában is kutattak illegális filmkópiák után, az érintett helyiségek között volt a Német Szerzői és Szomszédos Jogi Törvénysértéseket Felderítő Társaság (GVU) székhelye is. Az akciót megerősítette Diane Gross, a GVU szóvivője.

Az egész Németországra kiterjedő akciót a Baden-Württembergben található ellwangeni államügyészség vezeti és koordinálja. "A hírt megerősíthetem, több házkutatást is tartottak a rendőrségi és az ügyészségi szakemberek és ezek az akciók egész nap folytatódtak" - nyilatkozta Oliver Knopp, az ügyészség szóvivője. Az Európa több országában összehangolt rendőri intézkedéssorozat során Németországon kívül Hollandiában, Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban is sor került házkutatásokra. A rendőrök számtalan szervert foglaltak le (csak Bécsben több mint 28 merevlemezen 4 TB illegális anyagot találtak), amelyeknek segítségével a körülbelül 30 főgyanúsított illegálisan másolt filmeket, játékokat, szoftvereket és zenei albumokat terjesztett Európa-szerte.


A hatóságok az újabb szerverek nyomára a korábban az UNR - Unreality, a Dragon, a Laboratory, a Final Heaven és a Code Red másolói csoportok elleni akciókban lefoglalt számítógépeken talált és a még aktív csoportok (Dumpstation, IOH stb.) működésének megfigyeléséből származó információk segítségével jutottak. Egyaránt lefoglaltak elsődleges fő és másodlagos fizetős szervereket. A razziák érintették a GTR, ECP, TRCD, AOS, MRM, SITH, GWL, Cine-VCD, AHE és Cinemaniacs csoportok szervereit, összesen több mint húsz darabot. Az intézkedések miatt szűnt meg a legnagyobb német warezsite, a Kalpsmühle/Paradise Beach is.

A rendőrök szintén házkutatásokat tartottak Izraelben, Kanadában és az Egyesült Államokban, összesen 131 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Csak Németországban körülbelül 35-40 másolót tartóztattak le, akiknek az átlag életkora 16 és 25 év között van. A nemzetközi ügyek felderítésében részt vett az Interpol is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tudatlanka #225
  Ez viszont magyar hír ahogy olvasom...
 • Tinman #224
  Helyes
 • Tinman #223
  "ha te letöltő vagy, és kiírsz magadnak valami warez cuccot, és otthon eljátszogatsz vele/ megnézed azért nem vagy büntethető."

  Ezt a hülyeséget honnan szedted?
  Az előttem szólok korrektül megmagyarázták miről van szó.
 • tudatlanka #222
  azirafael:
  A mai hatályos jogszabályok szerint te jogszerűen tölthetsz le zenét filmet és ki is ithatod saját magadnak DE NEM töltheted-oszthatod meg(lásd dc++ torrent stb)!!!!!
  Játék-alkalmazás viszont még csak semmilyen formában nem lehet a gépeden,lemezeiden hacsak nem rendelkezel jogtiszta változattal.
 • Mike #221
  oksi, hajrá cset topigba dumáljuk meg
 • Mike #220
  az alap tényeiddel egy baj van, hogy az ügyészség számára nem azok
  zenét, filmet letölthetsz, megnézheted, de szoftvert nem
  tehát nincs semmiféle eljátszogatás
  és a "hozzám nem jönnek ki, mert én csak felhasználó vagyok" pedig hamis illiuzió
 • Mike #219
  hát ha neked ez diktatúra, akkor Oli már bocs, de hülye vagy :)
 • Mike #218
  egyébként ha azt vesszük, kőkeményen fizetsz a cuccokért amit letöltesz, max nem a jogtulajdonosnak, hanem az internetszolgáltatónak :)
 • Mike #217
  nekem évekig volt 5 megabitem, és élveztem
  pedig alig töltök le vmit, esetleg egy-két demót
  idén visszatértem 2,5-re, most már meggondlom, hogy letöltsek-e egy 600-700 megás demót

  és mp3-mat sem töltök le, mert utálom, szerintem az mp3 szar

  ellenben van használtcd bolt, ott szoktam zenecd-ket venni
 • Mike #216
  azokból csak azokat tartottam meg amibe irtam