Berta Sándor

Malajzia és Kína a másolók fellegvárai

Nem újdonság, hogy Ázsiából származik az illegális másolatok többsége. A hatóságok évek óta próbálnak meg gátat szabni a kalózkópiák készítésének és terjedésének, de úgy tűnik, erőfeszítéseiket nem sok siker koronázza.

Malajziában az egyik legnagyobb az illegális DVD-másolatok száma. A hatóságok csak idén eddig 1,5 millió másolt játékot, filmet és zenei albumot foglaltak le a razziák során. A CD-k és DVD-k értéke elérte a 11 millió eurót. A lemezek egyharmadát még a külföldre szállításuk előtt a repülőtereken foglalták le. A rendőrök azonban nem adják fel a küzdelmet és néha, mint a most következő példa is bizonyítja a nagybetűs élet is a segítségükre siet.

Egy malajziai feketepiacon ugyanis egy illegális filmmásolatokat árusító helybeli véletlenül pont az ország kereskedelmi miniszterének kínálta eladásra több hollywoodi mű kópiáját. A politikus, Shafie Apdal nem szólt semmit, hanem azonnal értesítette a rendőröket, akik forró nyomon kezdték meg a férfi üldözését. Hamarosan el is fogták a gyanúsítottat. Az autójában kereken 7000 illegálisan másolt DVD-t találtak, köztük volt például a Mission Impossible III is.


Hasonló problémával küzd a legnagyobb ázsiai állam, Kína is. Ez az ország számít jelenleg a világ legnagyobb "áruhamisító műhelyének". A kínálatban szinte minden megtalálható, legyen szó számítógépekről, szoftverekről, ruhákról vagy gyógyszerekről. Kínában a Windows egy másolt példánya 60 amerikai centbe vagyis körülbelül 120 forintba kerül. A Microsoftnak csak tavaly 14 milliárd dollár vesztesége származott a kínai illegális másolatok miatt.

Becslések szerint az itt eladott szoftverek egynegyede másolt. Tavaly 140 milliárd jüan vagyis 14 milliárd euró értékben találtak gazdára az illegális kópiák. A másolt szoftverek 47 százaléka operációs rendszer, 43 százaléka más alkalmazás és 10 százaléka kiegészítő szoftver. Érdekesség ugyanakkor, hogy az eladók 16 százaléka nem magánszemély, hanem cég vagy szervezet.

Miközben az ázsiai piacokat elborítják az illegális szoftver-, játék- és filmkópiák, az onnan származó másolt árucikkek egyre nagyobb fejtörést okoznak Európában is. Éppen ezért új és meglepő megoldáshoz nyúltak a brit rendőrök: angol kutyakiképzőknek először sikerült két labradort betanítaniuk a másolt filmeket tartalmazó DVD-lemezek kiszimatolására. A Lucky és Flo névre hallgató ebeket először múlt héten pénteken vetették be a Londontól északra található stanstedi repülőtéren.

A Szerzői Jogi Törvénysértések Elleni Szövetség (FACT) tájékoztatása szerint a különlegesen képzett kutyák bemutatkozása sikeres volt, hiszen azonnal kiszúrtak több gyanús csomagot is, amelyekből később valóban másolt filmek kerültek elő. Persze az ebek csak a DVD-ket szúrják ki, a munka többi részét már rábízzák a gazdáikra, tehát nem képesek megkülönböztetni a gyanús tartalmú DVD-ket az eredeti vagy a legális tartalmú lemezektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rosemberg #17
    Elöbb olvasd végig a "Persze az ebek csak a DVD-ket szúrják ki, a munka többi részét már rábízzák a gazdáikra, tehát nem képesek megkülönböztetni a gyanús tartalmú DVD-ket az eredeti vagy a legális tartalmú lemezektől."
  • Ryuuzaki #16
    Szerintem lehet valami a dologban, mivel az írható lemezek más anyagból készülnek, mint műsoros társaik (főleg a tokokra kell itt gondolni). Ez csak langyos víz... már megint. A hamis CD-t/DVD-t is ugyan az az üzem állítja elő, mint az eredetit... Legyártanak még 300.000 db-ot. Ez így működik. Az egyetlen különbségek a hologrammos matrica, a tok és a fedőmatrica.
    kereskedelmi mennyiségű DVD-t meg CD-t meg nem repülőn seggbe rejte, hanem hajón, kamionon szállítanak.
  • cr3ativ3 #15
    Ezek a dögök, még a tartalmat is leszagolják a DVD-kről? :D
  • aaaaa #14
    "Ez csak részben igaz, mert a hamisítványok révén az állam (bármely is legyen az) elesik az ÁFA és profit adó befizetésétől is...."

    Miért is kell szajkóznod a szoftvercégek hazugságait ? Többször is, többen leírtuk , hogy ez nyilvánvaló hazugság. Az a pénz, amit szoftverre költenének, ha más terméket vásárolnak rajta, ugyanolyan adót hoz az államnak, sőt bizonyos esetben még többet is (pl. jövedéki termékek...) Szóval ha Pista Bácsi iszik egy mindennap felest, ahelyett hogy venne egy "legális vindózt", az állam sokkal jobban jár, ha tetszik, ha nem.
  • Kaadi #13
    Ez csak részben igaz, mert a hamisítványok révén az állam (bármely is legyen az) elesik az ÁFA és profit adó befizetésétől is, ami azért elég jelentős. A nyereség valóban az, hogy a licenszdíjak nem terhelik az ország külkereskedelmi mérlegét. Gyakori érv még a munkahely-teremtés is, de ebben én nem nagyon hiszek, mert sokkal több kalóz él meg hamisításból mint amennyit a szoft- és lemezcégek alkalmazni tudnának.
  • echo #12
    AZt nem értem, hogy kínának miért lenne érdeke a másolás, megállítása? Így bent marad a gazdaságban az a pénz amit kifizetnének amerikai cégeknek...
  • oneman #11
    Szerintem inkább a nagyobb cd/dvd mennyiséget veszi észre... több dvd-> erőteljesebb illat
  • drizzt1666 #10
    "köztük volt például a Mission Impossible III is."
    Ennek vmiért olyan reklám szaga van. És még kutya se kellett hozzá
  • AgentKis #9
    Ide vezetnek a pénzért vásárolt törvények. Higgyétek el ez csak a kezdet...
  • Fikusz Kukisz #8
    "Mégis potenciális "bűnözővé" válik bárki, aki megvásárol egy írható lemezt. Innen látszik mi történik, ha a hatóságok már nem tudják mit csináljanak "jó dolgukban", és a valóban veszélyes bűnözők helyett, a közbiztonságra egyáltalán nem veszélyes, csak a multik zsebére káros "bűnözökre" vadásznak."

    aaaaa neked 100%-osan igazad van!!!