Gyurkity Péter

Rekord warezfogás Németországban

A német hatóságok által a napokban lekapcsolt fizetős torrent oldalon egy év alatt mintegy 130 terabyte adat cserélt gazdát - elsősorban filmek és játékok illegális másolatai.

Az észak-bajorországi rendőrséget a Német Szerzői és Szomszédos Jogi Törvénysértéseket Felderítő Társaság (GVU) segítette az ügyben, amely végül sikerrel zárult: összesen öt szervert koboztak el körülbelül 6 TB másolt tartalommal együtt és előállították az üzemeltetőket. A jelentés szerint a Temptation és Paradise Island néven működő oldalak mintegy 1200 előfizető számára voltak elérhetők, akik nem túl olcsón, 30 és 120 euró között havidíj befizetése ellenében vehették igénybe a szolgáltatást.

Németországban ez a legnagyobb warezfogás az Ftpwelt.com felszámolása óta, amelyet három testvér, köztük egy 46 éves ügyvéd működtetett Thüringiában. Idén nem sok ilyen akciót hajtottak végre, de szeptemberben szintén nagy visszhangot váltott ki, amikor orosz másolókat és csempészeket kapcsoltak le. Mindezt egy raktárban, amelynek tulajdonosa nagy számban importált kép- és hanghordozókat, majd szétosztotta orosz állampolgárok és orosz származású bolttulajdonosok között, akik terítették az árut. Ekkor összesen több mint 20 ezer illegálisan másolt CD-t, 3000 darab zenekazettát, 2100 darab illegálisan másolt DVD-t és több mint 350 videokazettát találtak és foglaltak le.

A mostani akciót nemzetközi szintre is kiter­jesz­tették: razziát tartottak német és svájci városok­ban is, mivel több személyt kapcsolatba hoztak a szolgáltatással. A GVU állítása szerint a most lekapcsolt oldalak egy nagyjából 50 csoportból álló nemzetközi közösség részeiként működtek, amelyek a legfrissebb játékok és filmek terjesztésére szakosodtak. Számításaik szerint egyedül Németor­szágban több mint 300 ember foglalkozik ezzel, míg a szóban forgó torrentoldalakról egy év alatt legalább 130 terabyte adatot töltöttek le.

A GVU arra figyelmeztet, hogy a bírósági eljárástól nemcsak az üzemeltetőknek, hanem a letöltőknek is tartaniuk kell, hiszen fizettek az illegális másolatokért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Delta97 #36
    http://dungeon.try.hu/

    http://dungeon.try.hu/ (nem vírus meg ien hülyeség! ez csak 1 meghívó)
    EZ egy fórum alapú warez és közösségi oldal, szeretném ha te is csatlakozál,
    regisztráció után letölthetsz, feltölthetsz és cseveghetsz külömböző témákban
    az oldal teljes mértékben ingyenes, csak néhány szívességet kérek, vagy segítesz vagy nem rajtad áll.
    a kérés annyi hogy ezt az üzenetet küld el annyi embernek amennyinek csak tudod.
    esetleg tedd ki a linket az msn neved mellé, a segítséget előre köszönöm.
    üdvözlettel a fórum adminja: Bender
    http://dungeon.try.hu/
  • Enkil #35
    a szar lassú torrenteket nyugodtan gyakhagyák
  • pemga #34
    Ha már zene :) Virgin Digital Red Pass8USD = 1500 album. (Igaz csak 128kbps.)
  • PuLSeR #33
    Ekkor összesen több mint 3000 darab zenekazettát foglaltak le.

    MUhahaha, ezek teljesen hülyék.
  • [HUN]Stanlee #32
    Hja, erre emlekszem. jol fel is kaptam rajta a vizet. de azota sem volt rola szo, szoval szerintem nem jott oszze nekik. ha meg igen, akkor a gepek aran nem igazan lehet eszrevenni.

    Normal-nak meg igaza van. a letoltes nem jelent egybol profit kiesest. van, amit azert vettem meg, mert egyszer letoltottem, utana megtetszett, es kiadtam erte a pizt...
  • Normal #31
    Marketing:
    Amit a piacnak megfelelő áron adnak, azt megveszik,
    aki jó fizetést kap, hű a cégéhez.
    Egyszerűen felülpozicionálják a program-termékeket ahhoz képest, amennyit a piac adna érte - ezért töltenek le.
    Azok, akik letöltenek, nem vennék meg a terméket - azaz ez nem profit-kiesés.
  • pemga #30
    Ezen változtatni is akartak, kicsit a ló túloldalára esve.
  • KIP #29
    ez már megsem lep egyre gyakoribbak az ilyen jellegű hírek...meg aztán azt hiszik majd ettől visszaszorítják az illegális letöltéseket, nagyokat tévednek folyton ... :D
  • [HUN]Stanlee #28
    Ez a hir sajnos a valosaghoz nem jar kozel. A hetvegen olvastam az ujsagban, hogy lefoglaltak valami illegalis dolgot.

    A cikkben az allt, hogy Coburgban foglaltak le gepeket, melyeken osszesen 3-4000 film, es egyeb dolgok voltak elerhetoek, fizetes elleneben. az osszeg azonban stimmelt. 30-120 euro. Torrentrol szo sem volt, inkabb fizetos ftp- szerver lehetett, mivel azt irta a cikk, hogy ilyen "top server" Europaban csak kb 50 van, tehat jo fogas volt. Ket nemet es egy svajci allampolgar uzemeltete a szervert.
    Szoval szerintem ez valami forrasa lehetett egyeb fizetos ftp szervereknek.

    Csak hozzateszem, Nemetorszagban nincs az adathordozok araba jogdij beleepitve, ezert is olcsobb nehany dolog.
  • Tetsuo #27
    Te vmit nem értessz. Vannak emberek, akik szerint a BTK/PTK nem tökéletes ill egyáltalán nem baj ha multicégnek (minimális) kárt okozunk. Ugyanezen felvilágosult emberek erkölcsi normája elítéli azt, h a multicég elleni (minimális) károkozásért valaki pénzt kérjen vagyis egy antiglobalizációs tettből meggazdagodjon.