Berta Sándor

Internetes kalózok - ismét lecsapott az FBI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ezúttal egy főleg Ausztráliában működő internetes kalóz-hálózatot számolt fel. Az illegális másolók 6,5 millió dollár értékben készítettek film-, szoftver-, játék- és zenekópiákat, majd a világháló segítségével terjesztették őket.

Az amerikai Igazságügy Minisztérium tájékoztatása szerint a kalózok által lemásolt alkotások között számtalan film és játék van, és a nyomozók a házkutatások során megtalálták a Microsoft, az Intel és a Hewlett-Packard szoftvereinek több illegális másolatát is. A hálózat tagjai nem kis tétekkel dolgoztak: az egyik kalózszerveren több mint 19 000 GB le- és feltöltést regisztráltak. Ez az adatmennyiség elég lenne 23 000 CD-lemez megtöltésére.

A kalózcsapat vezetője az ausztráliai Perth városában élő 26 éves Sean Patrick O'Toole - nickneve Chucky - volt. Ő volt a banda feje, egyúttal ő szerezte be a később lemásolt eredeti CD-ket és DVD-ket is, valamint ő döntötte el, hogy kinek és milyen mértékben lehet hozzáférése a központi szerverhez. A csoport RISCISO néven működött (RISC - Rise in Superior Couriering, ISO pedig a formátum neve) és a legkorszerűbb biztonsági technikákkal vértezte fel magát azért, hogy egyrészt elrejthesse a működését, másrészt hogy egy esetleg mégis bekövetkező felfedezés esetén is megőrizhesse a tagok anonimitását.

Az FBI egy beépített informátor segítségével tudott a hálózat nyomára bukkanni. Az illetőnek komoly rálátása volt a csapat működésére és komoly pozíciót töltött be, amit az is bizonyít, hogy Chucky rábízta az egyik legfontosabb kalózszerver működtetését. Az FBI Chuckyn és egy Barbadoson élő nőn kívül 19 amerikai állampolgárt gyanúsít azzal, hogy a szerzői és a szomszédos jogok által védett műveket illegálisan másoltak le, tettek hozzáférhetővé és terjesztettek az interneten. A 21 vádlott Chicagóban áll bíróság elé. Amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, a RISCISO tagjai akár több év börtönt és komoly pénzbüntetéseket kaphatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #31
    Igen, az SG-nek is be kellene fejeznie végre ezt a lejárató hadjáratot, mert csak magát járatja le

    Úgy mellesleg akárhányszor ránézek erre a képre a röhögőgörcs kerülget
    Kalózkodás, warezoló fiatalok:
    Nevettséges és röheLYes (:pp)
  • mrzed001 #30
    Abszolájte igazad van.
    A kishalat valahogy könnyebb kikapni, a nagyért esetleg dolgozniuk is kellene Pláne ha besúgó gecik tányéron tálalják nekik az esetet (mellesleg sztetek hogy lehet valaki olyan gerinctelen, hogy ezeknek az egyébként aránylag normális -nem gengszter, nem terrorista, nem bankrabló, nem gyilkos- embereknek a barátságába férkőzik, hogy aztán hátbatámadja őket? Az ilyen tud még tükörbe nézni?)
  • MacrosTheBlack #29
    :D
  • MacrosTheBlack #28
    Igen, ez volt a beszteszt of SG. :DD
  • MacrosTheBlack #27
    Miért baj ha valakik meg ellenük küzdenek?
  • Frank99 #26
    dehogy

    csak kikívánkozott....
  • AtisH #25
    Nyugi, nyugi!!! Még a végén rámegy a szíved.
  • Frank99 #24
    tele van velük az összes ftp és torrent..
  • Frank99 #23
    "Miért baj az, hogy valakik ez ellen küzdenek?"

    MIÉRT BAJ?
    Hadd meséljek neked, kisgyerek.

    Hát pl. azért, mert vannak a 10-14 éves gyerekek, akiknek szemét mocskos tetűk, az iskola előtt bélyeget, és marihónaljás cigit adnak, árulnak.

    (van gyereked, kisgyerek? mert nekem van.)

    meg pl. azért, mert kisfalvakban párszáz Ft-ért kis öregeket vernek agyon szemét emberek.

    (loptak tőled büdös c*gányok, a kocsiablakodat kiverve? mert nekem igen)

    meg hasonlóképpen, becsületes, dolgozó emberek vagyonát, nehezen összekuporgatott ingóságait pakolják el szemét emberek, akár napközben, amikor a más dolgozik.

    (törtek be hozzád? mer az én irodámba igen. fél milla számtech cucc, 2 perc alatt) 2000. február)

    és ebben a történetben ott van a RENDŐRSÉG, aki a valagát egyre jobb kocsikban (a ami adónkból) ültetve xarik a fenti dolgokra, hiszen jön a Big Fett Jon, USA-ból, meg a faxopó egyesülete (Mo-ról), aki kiképzi őket arra, hogy a cd az üldözendő, ha nincsen rajta eredeti festés...

    vannak értékek, vannak értékítéletek.

    úgyhogy elmegy az összes faxopó anyabaszó egyesület arákba, és azis, aki úgy gondolja, hogy EZEKNEK Magyarországon ez kell, hogy legyen a legfontosabb dolguk....
  • Darth Sith #22
    "Az FBI egy beépített informátor segítségével tudott a hálózat nyomára bukkanni"
    jellemző.. A gépezet tökéletes, mindig az emberi láncszem a gyenge.. Teljesen jól felépített védelem, amelyet az FBI nem tudott áttörni, és ako jön az emberi tényező.. no comment. Sok kis gerinctelen, aki átbassza a másikat...