Berta Sándor

A parlament­be készül a svéd Kalózpárt

A skandináv párt azt veti a svéd kormány szemére, hogy a lakosság húsz százalékát, mintegy 1,2 millió állampolgárt kezelnek bűnözőként, mert az internetről illegálisan másolt filmeket, zenei albumokat, játékokat és szoftvereket töltenek le.

A párt azt tűzte ki célul magának, hogy indul az idei svédországi parla­menti válasz­tásokon és mindenképpen szeretnének bejutni a törvény­hozásba. Amennyiben sikerül meg­va­ló­sí­ta­ni ezt a célt, a svéd Kalózpárt szeretné megreformálni nem csak a helyi, de az európai szerzői jogi törvényi szabályozást is. "Az emberek jogainak fontosabbnak kell lenniük a film- vagy a zeneipar érdekeinél. Jelenleg ebben a kérdésben egyoldalúan csupán az utóbbi csoport érdekeit veszik figyelembe a jogszabályok" - mondta Rick Falkvinge, a párt alapítója.

A Kalózpártot január elsején alapították polgári jogi aktivisták, akik azt szeretnék elérni, hogy Svédországban és Európa-szerte változzanak meg a szerzői jogi törvények és töröljék el a digitális másolás­védel­meket. Ezenkívül el akarják érni, hogy az eddiginél jobban védjék az emberek magánéletét. "Ideje megállítani azokat az európai folyamatokat, amelyeknek célja az emberek totális megfigyelése és ellenőrzése. Svédország pedig kitűnő kiindulópontja lehet a harcunknak" - mondta a politikus.

Rick Falkvinge érdekes kérdéseket vetett fel: miért védettek az adott művész halála után még 70 évig a művei? A pártalapító szerint ennek nem morális indokai vannak, még csak nem is az alkotást vagy az alkotó jogait védik, hanem az egész csupán azt a célt szolgálja, hogy minél nagyobb hasznot tudjon húzni a szórakoztatóipar egy adott termékből. Az aktivista úgy vélte: védeni kell a termékeket, ám a film- vagy a zeneiparnak nem boszorkányüldözéseket kellene folytatniuk, hanem ehelyett inkább az adott művek és ezáltal a kultúra terjesztésével kellene foglalkoznia.

Korábban Magyarországon szintén nagy vitát váltott ki a különböző szerzői jogilag védett tartalmak illegális másolása. Több magyar zenei előadó és együttes közös felhívást tett közzé, amelyben kértek mindenkit, hogy csak eredeti termékeket vásároljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #21
    Eddig a Kétfarkú kutyákra akartam szavazni, de inkább a svéd kalozpárta fogok.
  • Max Damage #20
    Ebben van vmi :) Vhogy én is így érzek :)
  • strogg #19
    Mo-n miért nincs ilyen párt?
    azt hiszem elég sokunk megoldottnak tekineté a vasárnapi választást :))
    Én legalábbis nem agyalnék:)

  • pemga #18
    Telia ajánlata Ehh, nem tudom értelmezni, közel van a némethez, de nem eléggé :). Mire adja azt a havi 30kr kedvezményt?
  • M0rph3u5 #17
    Hajrá svédek! bár szerintem túl messze vannak tőlünk...
  • pemga #16
    Na, sikerült szerezni svéd szótárt, nem 12, hanem 22eFt/hó a 24-es. 400korona a sávszél és 380 korona az adsl. Tudtam én, hogy nem kolbász meg kerítés :).
  • pemga #15
    Hmm, és tényleg. 24Mbps-es (upload 1Mbps) kapcsolat egy éves hűséggel havi 400 korona (kb 12eFt)
    Spray.se. Igaz ehhez 500m-re kell lenni a telefonközponttól, 2500m-re csak 12Mbps-t húz. Azt nem sikerült kinyernem, hogy ez most önmagában a teljes költség, vagy erre még rájön a madzag/teló miatt bármi is (mint a németeknél). A modemnek egyszeri költsége van.

    Cikk (angolul :))
  • PLaci #14
    Ne csodálkozz, ugyanazért a pénzért, amit ma egy felhaszbáló magyarországon internetre költ, a svédek min tízszer gyorsabb elérést kapnak!
  • Ted Beneky #13
    A Svédek 20 % illegálisan tölt le ? Ezt se gondoltam volna ...
  • MacrosTheBlack #12
    Hajrá kalózok, hajrá Svédország! :D