Berta Sándor

Adatlopás az amerikai Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalban

Úgy tűnik, se vége, se hossza az amerikai hivatalokat érő kínos adatlopási, adateltűnési ügyeknek. Ezúttal az amerikai atomfegyver-programokat irányító és felügyelő hivatal 1500 munkatársa személyes adatainak kélt lába.

Az adatlopást az energiaügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó intézményben már hónapokkal ezelőtt követték el, azonban az amerikai szervek csak most voltak hajlandóak hivatalosan is elismerni azt. A kiszivárgott információk szerint a bűncselekményt egy ismeretlen személy követte el, aki megszerezte többek között az 1500 munkatárs nevét, biztonsági besorolására vonatkozó információkat, valamint a társadalombiztosítási azonosítószámaikat.

Az adatlopásra Új Mexikóban, a helyi Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalban (NNSA) került sor. Az 1500 érintett alkalmazott többsége olyan szabadúszó kutató és tudós, akik az amerikai minisztériumok megbízásából nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgoznak. Az érintettek követelik az igazgató leváltását, például mert az adatokat nem titkosítva, hanem egy teljesen hétköznapi szerveren tárolták. Brooks elmondta, hogy az adatok között voltak az 1500 dolgozó születési adatai, valamint az intézménybe való belépésükkor és a munkájuk során használt biztonsági kódok is.

Linton Brooks, az NNSA igazgatója egy képviselőházi vizsgálóbizottsági meghallgatáson kénytelen volt elismerni, hogy már tavaly szeptember óta tudott az adatok eltűnéséről, azonban felettesét, Samuel Bodman energiaügyi minisztert erről "elfelejtette" értesíteni. Brooks szerint az ügyben csupán egy egyszerű félreértés történt. A meghallgatásokon az egyik képviselő megkérdezte az NNSA igazgatóját, hogy ő nem akarta volna-e, hogy informálják egy hasonló esetben: "Dehogynem" - válaszolta Brooks, ám, hogy miért nem értesítette a minisztert, nem tudott magyarázatot adni.

Érdekesség, hogy az energiaügyi minisztérium belső vizsgálata már tavaly komoly biztonsági hiányosságokat tárt fel a hivatalban. "Nagyon egyszerűen hozzájutottunk gyakorlatilag bármilyen kódhoz vagy jelszóhoz, pénzügyi és bizalmas információkhoz is" - nyilatkozta a vizsgálatot végző egyik beosztott. Ez a mostani a sokadik hasonló eset az amerikai fegyveres erőknél, illetve hivatalokban. Korábban történt számos hasonló kínos ügy az amerikai hadseregben, de kiszivárgott az Air Force One repülőgépek tervrajza is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loryb #8
    Én már nem hiszem ezeket a híreket. Lassan kiderül, hogy így tüntetik el a nyomokat.
  • kvp #7
    "En ezek utan mar csak azon rohogok, hogy Zimmermann a PGP alapitoja es ugynevezett atyja olyanokat nyilatkozott, hogy az o szoftveret hasznaljak maganszemelyek, hivatalok, sot cegek, illetve kulonfele katonai szervezetek, s egyebb mas ilyen vonulatu intezmenyek.
    Szerintetek akkor most hogy is van ez a Zimmermann fele PGP meg hasonlok? :)"

    A technolgia jo es hasznaljak is. Az ssh mara eleg elterjedte valt a kulonbozo unix-ok alatt. Az ssl adja a titkositott hozzaferest bizonyos weboldalakhoz. A pgp-t is hasznaljak (azaz inkabb az ingyenes valtozatat a gpg-t), csak a legtobb ilyen orszag vagy szervezet nem nato tag es az amerikaiak valoszinuleg leteroristaznak oket. (viszont nem is sikerul elkapni a tobbseguket)

    Egyebkent csak a los alamos-i kutatokozpont volt vezetojet tudom idezni, amikor felelossegre vontak miert nem vigyaznak jobban a titkos adatokra: Itt annyi kulfoldi kutato van, hogy nem lehet midenre odafigyelni. A fenti mondat utan a helyet es a palit egy idore be is zartak. :-)
  • RealPhoenixx #6
    Sziasztok

    En ezek utan mar csak azon rohogok, hogy Zimmermann a PGP alapitoja es ugynevezett atyja olyanokat nyilatkozott, hogy az o szoftveret hasznaljak maganszemelyek, hivatalok, sot cegek, illetve kulonfele katonai szervezetek, s egyebb mas ilyen vonulatu intezmenyek.

    Ezekszerint akkor most vagy csak hazudnak a PGP SSL SSH meg hasonlokkal kapcsolatosan, vagy pedig ennyire szart sem er a programjuk :)
    *sztem el lehet donteni*
    (avagy tenyleg csalnak ezek a progik, etc)

    Szerintetek akkor most hogy is van ez a Zimmermann fele PGP meg hasonlok? :)
  • wOlFbYTe #5
    Hihetetlen számomra, hogy nem zárt láncú hálózaton, cipherelve tárolják ezeket az adatokat.

    Fordítsunk a cikken és gondolkodjunk egy kicsit. Amcsik nem mindig olyan hülyék, mint amilyennek mutatják magukat. Például a dezinformációhoz jól értenek. Mi van, ha csinálnak bizonyos kirakatszervereket, generált, valósnak tűnő adatokkal? Pontosan amiatt, mert korábban volt hasonló betörés és így nyomára akadhatnak az elkövetőknek, mivel a "bevált" módszert követik.

    Így már más fénybe kerül a cikk szvsz ;)
  • MhyCroft #4
    :DDD

    Ennyit a nagy über Amerikáról!:)

    Egyszerűen olyan hiányos a védelme h az már durva, s csodálkozik h egy terrorista ekkora nagy csapást tud rá verni!?!?:)
  • Tetsuo #3
    Haha lol haha
  • UnnameD #2
    1 hét múlva meg kiderítik, hogy az alkaida, binladen, meg saddam a bűnös.
  • bertino #1
    felébredhetne kicsit ez az Amerika xDDDD