Berta Sándor

Jogellenes az európai légiutasok adatainak kiadása

Törvényellenesnek ítélte az európai légiutasok adatainak átadását az Európai Bíróság. Az ügyben eljáró testület ezzel a döntésével igazat adott az Európai Parlament beadványának és minden korábbi európai bizottsági vagy minisztertanácsi határozatot hatályon kívül helyezett.

Az ítéletet kihirdető bíró szerint az egyezmény megkötésekor hiányzott a szükséges jogi háttér. A határozat értelmében az Egyesült Államokkal kötött megállapodást az Európai Bizottságnak június végéig, de legkésőbb szeptember végéig fel kell mondania. Az ügyben eljáró bírói tanács indoklása szerint a megállapodás semmilyen adatvédelmi szempontnak sem felelt meg és az Egyesült Államok semmilyen garanciát sem vállalt arra, hogy biztosítja az így megszerzett adatok megfelelő védelmét.

Mint ismeretes, az amerikai kormány a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után hozta meg azt a döntését, miszerint a jövőben minden, az országba légijáratot indító légitársaság köteles feljegyezni az utasok adatait és ezeket az információkat megosztani az amerikai hatóságokkal. Az intézkedés érintette az európai légitársaságokat is, akiknek 15 perccel a repülőgépek felszállása előtt már továbbítaniuk kellett az adott járaton tartózkodó utasok nevét, címét, telefon- és bank- vagy hitelkártyaszámát, valamint hogy az illető személyek mit ettek.

Mivel leszállási engedélyük bevonásával fenyegették meg az együttműködést megtagadó légitársaságokat, az Európai Bizottság jobbnak látta, ha a jogbiztonság érdekében hivatalos megállapodást kezdeményez. Így az eredeti követelés némiképp enyhült (korlátozták az adatok körét, tárolásuk határidejét és harmadik országnak való kiadását), ám az Európai Parlament még ezt is sokallta, ezért a luxemburgi bírósághoz keresetet nyújtott be. A testület megalapozottnak találta a panaszt, mondván: az EB túllépte hatáskörét, amikor az egyesült államokbeli adatvédelmi garanciákat megfelelőnek ítélte. És mivel a tagállamok ennek a megfelelési határozatnak az alapján hagyták jóvá az EB és Washington megállapodását, szintén törvény­te­le­nül jártak el. légitársaságoknak utasonként 34 mezőt kell kitölteniük. Amennyiben a cégek ezt egy járaton akár csak egyetlen utas esetében is elmulasztják, az amerikai hatóságok megta­gad­hat­ják a repülőgép leszállását.

A légitársaságok azonban továbbra is eleget akarnak tenni az amerikai követeléseknek. "Az utasok számára a közeljövőben semmi sem fog változni. A légitársaságok továbbra is át fogják adni a kért adatokat az amerikai hatóságoknak. Amíg az amerikai kormány nem változtat a rendeleten, addig kénytelenek vagyunk együttműködni. Jelenleg két szék között a padlón ülünk és most az Egyesült Államokon, illetve az Európai Unió képviselőin a sor, hogy megoldást találjanak a problémára" - nyilatkozta az ítélet kihirdetését követően Martin Gaebges, a Braig főtitkára. Ez a szervezet több mint száz Németországból járatokat indító légitársaságot tömörít.

Nem ez az első kritika a megállapodással kapcsolatban. Néhány hete az Amerikai Polgári Szabadság Unió (ACLU) képviselői jelentették be, hogy az amerikai belbiztonsági és az amerikai egészségügyi minisztérium hónapok óta megosztja egymással az Európából érkező légiutasok személyes adatait. Az EB első reakciójában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítélet nyitva hagy egy kiskaput: ha a bizottság kellő jogalapot talál az adatok kiadására, akkor a gyakorlat folytatható.

Nemzetközi jogászok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy bár jogosak az európai felvetések (nincs tisztázva, hogy mely amerikai hivatalok férhetnek hozzá az adatokhoz, megsemmisítik-e idővel ezeket az információkat stb.), az Egyesült Államok nem kötelezhető európai jogszabályok betartására. A Malév a hatályos jogszabályok alapján kíván a jövőben is üzemelni, a magyar légitársaság jelenleg egy járatot közlekedtet az Egyesült Államokba, New Yorkba. E járat utasainak adatait azok írásos hozzájárulása alapján, a magyar adatvédelmi biztos ajánlásait figyelembe véve továbbítják az USA hatóságaihoz - nyilatkozta Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #9
    "Nekem a Hamburger az egy várost sugall ám, és elárulom, hogy az a város NEM az Ámerikái kontinensen van ;)"

    Nem is beszélve a kínai éttermekről...
  • Picivizipaci #8
    Az egész dolog az amerikai alkotmányból fakad, amely előtérbe helyezi USA érdekeit mindenek felett!! Hasonlóan a dajcsland dajcsland űberállé hoz.
    Itt élek négy éve már és alig várom, hogy lejárjon a szerződésem. Amerika megérett a pusztulásra és összeomlásra, csak nehogy valami cezaromán barom legyen hatalmon akkor is és elkezjen zongorázni a rakétaindítókon.
    Hajrá EU!!
  • Praetor #7
    Annyiban módosítanék, hogy ha az engedélyhez képest 3 percel tovább tartózkodik az amerikai gép európa fölött, akkor a légvédelem automatikusan kilövi a gépet.
  • Inquisitor #6
    "hamburger helyett langos"
    Nekem a Hamburger az egy várost sugall ám, és elárulom, hogy az a város NEM az Ámerikái kontinensen van ;)
  • Inquisitor #5
    "... az Egyesült Államok nem kötelezhető európai jogszabályok betartására."
    No problem. Az USA-ból átruccanó személyek adatait (anyja neve, kedvenc színe, melyik pornó oldalt látogatja, etc.) 6 példányban és 52 rublikában kitöltve adják le az indulás elött 1 héttel a légitársaságok az EU érintett országainak :)
    Ja és az EU nem köteles betartani az USA törvényeit. :D
    Ellenben addig röpködhetnek az EU felett leszállási engedéyl nélkül ameddig bírnak vagy van üzemanyaguk ...
    Lol.
  • Morden23 #4
    Amerika alatt rohad szét a talaj. A petrodollárjukat hamarosan szabhatják, mert € előtérbe kerül. Az agyelszívás már annyira nem működik, mint a XX. században, és az EU is képes lassan ellátni ezeket a feladatokat. Függetlenedünk a GPS-üktől is. És nekünk legalább van történelmünk:)))
  • Darth Sith #3
    Amerika.. Csak enyhén akarják az ellenőrzésük alá vonni az egész világot. Eddig illegálisan csinálták, mostmár legálisan.. Még jó hogy alig sérti a személyi jogokat ez a rendelet... Ennyit az emberi jogokról.
  • zerke #2
    Epithetnenk sajat kulturat, ami kevesbe amerikai.

    Pl. hamburger helyett langos, kinai etterem helyett kifozdek, vagy nem tudom

    Vagy - bar lehet, ezzel nem leszek nepszeru - de szerintem nincs europaibb auto a Smart ForTwo-nal...
    Az amerikaiak kiakadhatnak rajta, de en teljesen vallalhatonak tartom
    Csak draga egy picit a dragam.
  • Morden23 #1
    Na, erről van szó. Valahogy mindig bíztam az EU-ban, most kezd kikristályosodni.

    Tudom, hogy ez most nem egy intelligens megjegyzés, de a célnak megfelel, és tükrözi egy 3 oldalas esszé értelmét: Kapja be Amerika!