Gyurkity Péter

Fél évig kötelezően őrzik adatainkat az EU-ban

A Unió szabadságjogokat vizsgáló bizottsága nagy többséggel támogatja az adatmegőrzés hat hónapra történő meghosszabbítását, így a javaslat esélyei nagyban javultak a végső szavazás előtt.

Az Európai Parlament bizottsága tegnap döntött a meglehetősen nagy port felkavaró adatmegőrzési direktívával kapcsolatban, tudósít a Reuters. Ebben 33 résztvevő - nyolc nemleges válasz és öt tartózkodás mellett - a javaslat elfogadását és továbbítását vélte a helyes megoldásnak, így minden akadály elhárult a teljes parlament decemberi, minden bizonnyal végleges szavazása előtt. Amennyiben ez is pozitívan zárul, már csak az egyes tagállamokon múlik, hogy mikor lép életbe.

A javaslat legnagyobb jelentőségű változtatása, hogy a jelenlegi három hónapról hat hónapra, azaz fél évre meghosszabbodik az adatmegőrzés kötelező időtartama. A telekommunikációs és internetszolgáltatók tehát fél éven keresztül kötelesek lesznek megőrizni előfizetőik beszélgetéseit, világhálón folytatott tevékenységét rögzítő adatokat, hogy adott esetben a hatóságok segítségére siethessenek. Ez ugyanis nagyban hozzájárulhat az internetes bűnözők elleni harc hatékonyságának növeléséhez, de persze sokan attól tartanak, hogy a kiadók és filmstúdiók is felhasználják a főellenségnek tekintett fájlcserélők ellen. A hivatalos indok a terrorizmus visszaszorítása, a terroristák nyomon követése, de innen már csak egy lépés lenne az eljárás kiterjesztése.

A javaslat óriási vitát váltott ki a világhálón, és többen egyértelműen annak elvetése mellett foglaltak állást. Az ötletet feldobó European Digital Rights hangsúlyozta, hogy a kommunikáció tartalmát egyetlen esetben sem tárolnák el, ám minden egyéb információt - a felhasználó neve, címe, telefonszáma, az ügyfél által kezdeményezett vagy fogadott hívások időpontja és időtartama, a kommunikáció módja, valamint a mobilhívások esetében a földrajzi elhelyezkedés - rögzítenének. Nem csoda, hogy a jogvédő szervezetek nem értettek egyet, és rövid időn belül tiltakozásukat fejezték ki a javaslattal kapcsolatban. Augusztusban az EU is elismerte, hogy a kommunikációs adatok megőrzése sérti a személyi jogokat, ám ennek ellenére mégis támogatták az adatmegőrzés időtartamának hat hónapra történő növelését.

Alexander Alvaro német küldött a hírügynökségnek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy az általuk megszavazott változat némileg visszafogottabb, és egyensúlyra törekszik az egyes tagállamok és az Európai Bizottság által kívánt módozat között. Erre utal, hogy a tagállamoknak meg kellene téríteniük a szolgáltatók ezzel kapcsolatos kiadásait, és kizárólag birói döntés alapján lehetne betekinteni az adatokba. Mobilhívásoknál az ügyfél azonosító száma, SIM-kártyájának száma, és a hívás kezdeményezésekor észlelt földrajzi elhelyezkedése lenne a kiindulópont, míg a világhálón az IP-cím, telefonszám, a ki- és belépés dátuma, valamint az előfizető neve és címe tartozna a megőrzendő adatok körébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szal #22
    Volt egy vicc. ..az nem baj, hanem katasztrófa..
    Ennek alapján, aggódom. Ha nyiltan bevallanak az
    illetékesek. Akkor mi is lehet az amit titkolva tesznek a magánélet sérelmére!
    Bitang jó annak aki egy kormányváltás elött "idöben" vétett el valami véleményt. Mert, ha nem
    akkor (ha betartják a félévet(!)? Mire fogják fel-
    használni az elszólásomat!?
    Az internet saját magát öli meg azzal, hogy csak
    LEXIKON-nak érdemes használni! Itt is van buktató!
    Mit is keresett 'a pógár'?
    A szabadság vélelme elhozta a cenzúra és büntetés
    szerinti életet! Ez! Van!
  • HUmanEmber41st #21
    és ha 1 haver a nevére veszi a mobilt, de valki egészen más használja, akkor mi van ???
    Ha pl sok szemtanu állítja, h velük volt aznap?
    Talán majd a törvény tiltani fogja azt is, h kölcsönadjuk a mobiltelefonunkat ???
  • HUmanEmber41st #20
    Ha valaki EUból vagy Amiból rákeres 1 arab weboldalra, máris jelez valhol, és azonnal körbeveszik a PCt az Interpol-osok...
    New World Order (by G. Bush) rulez..ehh
  • crx #19
    Mondjuk teljesen mindegy hogy mit rögzitenek lás példát kaser ede mobiltelefon 100 Km re de mégis moron volt a birák szerint akor meg minek kérik le a hivásokat ha ugyis mindegy.
  • abelr #18
  • BlueGold #17
    Már itt van. Fel a nagy Telefon cserére! Aztán bizonyitság be, hogy éppen kinél van melyik telefon.
  • abelr #16
  • abelr #15
    wow viszhangzik ...
  • abelr #14
    A Ludas Matyiban volt Döbrögi vágya, h. akkora tornyot épitsenek neki amelyen a falu összes házának összes ablakán belát. Egy álom fog megvalósulni ...
    Történelemből tanultuk, hogy voltak rabszolgatartó társadalmak! És még a középkorra mondták azt, hogy sötét!
  • abelr #13
    A Ludas Matyiban volt Döbrögi vágya, h. akkora tornyot épitsenek neki amelyen a falu összes házának összes ablakán belát. Egy álom fog megvalósulni ...