Berta Sándor

Távközlési adattárolás az Egyesült Államokban is?

Az USA vezetőinek láthatóan megtetszett az Európai Unió tagországainak az a törekvése, hogy évekig tárolnák a különböző telekommunikációs adatokat. Most Alberto Gonzales amerikai igazságügyi miniszter lobbizik az adattárolás mellett.

Mint ismeretes, az Európai Unió 25 tagországának igazságügyi miniszterei idén februárban szavazták meg az egységes európai távközlési adattárolási tervezetet. Ennek értelmében nemcsak a vezetékes, mobil-, VoIP-, chat- és az ICQ- vagy más azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon folytatott beszélgetések, a fórumbejegyzések, de az SMS-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait is kötelesek eltárolni az internetszolgáltatók és a telefontársaságok.

Ezek közé az adatok közé tartoznak többek között az előfizető vezetékes vagy mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja, az internetezésről szóló naplófájlok. Ezenkívül a mobilhívásoknál az ügyfél azonosító száma, SIM-kártyájának száma és a hívás kezdeményezésekor észlelt földrajzi elhelyezkedése a kiindulópont, míg a világhálón az IP-cím, telefonszám, a ki- és belépés dátuma, valamint az előfizető neve és címe tartozik a megőrzendő adatok körébe. Alberto Gonzales szerint azonban az USA-ban nem ilyen célokra, hanem például a pedofília elleni harcban vetnek be az adattárolási fegyvert.

A miniszter csütörtökön tett látogatást Virginiában az Eltűnt és Megrontott Gyerekek Nemzeti Központjában és itt beszélt arról, hogy szerinte korántsem minden internetszolgáltató működik együtt a hatóságokkal a gyermekpornográfia elleni harcban. A politikus elmondta azt is, hogy már felkérte az igazságügyi minisztérium szakértőit egy tervezet kidolgozására. A jelenleg hatályos úgynevezett Quick Freeze-eljárás szerint az internetszolgáltatók csak konkrét gyanú vagy vád esetén kötelesek kiadni az igazságügyi szerveknek az előfizetőik személyes adatait, illetve az internetes naplófájlokat. Az Electronic Communication Transactional Records Act nevű törvény egyik pontja szerint az adattárolás időtartamát legfeljebb 90 napra lehet kiterjeszteni. Az amerikai kormánynak egyébként nem ez az első hasonló elképzelése. Néhány esztendeje Washington folyamatosan nyomást gyakorol ebben a kérdésben az internetszolgáltatókra.

Az Amerikai Kongresszusban is egyre nagyobb támogatást élveznek ezek a javaslatok. Ed Whitfield republikánus képviselő szerint például abszolút követendő lenne az Egyesült Államok számára az európai példa és így jobban felderíthetők lennének a pedofil személyek.

Az elképzelést mindenesetre folyamatosan támadják az internetszolgáltatók és a civil szervezetek, például az emberi jogi csoportok. Szerintük nem világos, hogy ki viselné az adattárolás költségeit és azt sem lehet tudni, hogy hol tárolnák ezeket az információkat, valamint, hogy kik és milyen mértékben férhetnének hozzá ezekhez a személyes adatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fawcet #1
    Tudás az hatalom. Másik oldalról nézve összegyűjtve bárki megszerezheti másnak a személyes adatait.
    Már csak a emésztési mellékterméket nem kellene évekig tárolni.