Berta Sándor

Illegális az európai-ame­ri­kai légi­u­tasok ­­adatainak átadása?

Az Egyesült Államok és az Európai Bizottság között korábban megkötött, a légiutasok személyes adatainak átadására vonatkozó megállapodás kapcsán az európai főügyész azt javasolta az Európai Közösségek Bíróságának, hogy nyilvánítsa az egyezményt semmisnek, mivel az törvénytelen.

A főügyész szerint a megállapodásnak nincs és nem is volt jogi alapja, az gyakorlatilag teljesen illegális. Az egyezménnyel kapcsolatban az Európai Parlament emelt kifogásokat, mivel aggályosnak tartotta, hogy így uniós állampolgárok személyes adataihoz juthatnak hozzá az amerikai szervek. Az Európai Közösségek Bírósága illetékes testületében jelen lévő bírók bár részleteket nem közöltek, annyit elárultak, hogy négy-öt kérdésben teljesen egyetértenek a főügyésszel.

A főügyész elmondta: az Európai Bizottság nem köthette volna meg ezt a megállapodást, míg az Európai Tanács ott hibázott, hogy nem volt joga ellenjegyezni az egyezményt. A szakember ugyanakkor elvetette azokat a gondolatokat, miszerint a megállapodás sértené az európai uniós állampolgárok személyiségi jogait, illetve, hogy az Európai Parlament nem tárgyalta elég körültekintően az ügyet.

A tervek szerint az Egyesült Államok legkésőbb 2006-tól minden egyes, az országba utazó állampolgár személyes adatait össze akarja gyűjteni, hogy összehasonlíthassák azokat a terroristagyanús személyek adatbázisában tárolt információkkal. A 2004 májusában az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között megkötött megegyezés kimondja, hogy a légitársaságok kötelesek az egyes légiutasokra vonatkozóan legfeljebb 34 különböző személyes adatot kiadni. Az információk között van például a repülőgépen fogyasztott menü, a munkáltatóra vonatkozó adatok és az illető banki folyószámlaszáma is.

A bíróságot elvileg nem kötelezi a főtanácsnoki vélemény, de a statisztikák szerint az esetek nagyjából 80 százalékában a végleges döntés egybeesik a jogi szakértő szakvéleményével. Ha ez ebben az esetben is így történik majd - a bíróság egyelőre még éppen hogy csak elkezdte az ügy tárgyalását - az komoly feszültséget hozhat az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolataiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GodBadka #26
    34 személyes adat vazzer. Én nem tudnék magamról hirtelen ennyi személyes adatot felsorolni. Kapják be.
  • Omnia #25
    Pl. kosher menut az ker, aki vallasi okjokbol nem akar diszno hust enni. A csunya arab terroristakat igy rogton ki lehet szurni!
  • Darth Sith #24
    ha akarnak, úgyis hozzájutnak az adatainkhoz, ha szükségük van rá...
  • fonak #23
    Ez nem politikai fórum, de nem igazán lesz EU vs USA. Miért? Mert az EU nem egységes politikailag és katonailag, és nem is lesz egyhamar az (arról nem is beszélve, hogy az EU katonai súlya még egyesítve is jelentéktelen lenne az USA-éhoz képest). Az USA megveszi kilóra az új EU-tagállamokat, pl. Lengyelország hagyományosan USA-barát (és német- és oroszellenes), a nemsokára EU-tag Románia és Bulgária Amerika legszolgálatkészebb csatlósai európában. Anglia szintén nem fog az USA ellen fordulni, és így tovább. Az EUban a franciák és a németek azok, akik erőltetik a burkoltan USA-ellenes vonalat, de ketten kevesek hozzá... Kínával meg Oroszországgal szövetkezni meg, hát... Részemről ezerszer inkább szimpatikus az USA (politikai rendszere), mint ezek az országok.
  • dirty dogg #22
    úgy tudom, hogy a nem eu tagok állampolgárainak ki kell tölteni a kártyát. ez sok helyen van, de azt azért nem kell ráírni, hogy mi a számlaszámod és, hogy mennyi a havi jövedelmed. ráadásul ott Te kitöltöd,és nem sutyiba lekérdezik ahátad mögött.
  • mrzed001 #21
    A gyomorfekélyes manager meg amúgy is eleve gyanús :))
  • Lame #20
    Ez esetben teljesen folosleges azt az adat, hogy mit evett, eleg az is, hogy evette-e ...
  • mrzed001 #19
    A bankszámlaszámából meg megtudhatod a horoszkópodat
  • Cat #18
    Marhaegyszerü. Aki dél amerikai államból jön, és 12 orás ut alatt nem eszik semmit a gépen, az 90%ban kokaint visz a hasában.
  • látogató #17
    Mikor szeptemberben Tunéziában voltam, a repülőn kapott minden utas egy kis kártyát, amit ki kellett tölteni. Olyan adatok voltak rajta, hogy név, foglalkozás, milyen céllal jön az országba, stb. Mikor leszálltunk a repcsiről, a vámnál elkérték a kártyát, az egyik felét letépték a másikat visszaadták. Később ezzel tudtam magamat igazolni a hatóság előtt. Az útlevelet meg nyugodtan a szállodában hagyhattam. :) Azért nem csak az USA csinál ilyen dolgokat...