Berta Sándor

Franciaország egy évig tárolná a távközlési adatokat

A francia kormány most kiadott rendeletében azonnali hatállyal egy éven át tartó adattárolásra kötelezi az internetszolgáltatókat és a telefontársaságokat. A határozat a meglévő terrorizmus-ellenes törvényt egészíti ki, amit a Francia Nemzetgyűlés még tavaly decemberben szigorított meg.

A jogszabály máris óriási vihart kavart és számos polgári jogi és szakmai szervezet is tiltakozott ellene. Az Imaginons un Réseau Internet Solidaire (IRIS) nevű civil szerveződés például azt kifogásolja, hogy a rendelet túl szigorú és beavatkozik az emberek magánszférájába, hiszen mi köze a kormánynak vagy más szerveknek ahhoz, hogy valaki kivel beszél telefonon vagy milyen oldalakat látogat meg a világhálón?

Az IRIS - amely az Európai Digitális Jogok Kezdeményezés (EDRI) tagszervezete - megpróbált panasszal élni az Európai Bizottságnál, azonban a beadványt lesöpörték az asztalról. Mint ismeretes, az EB hosszas huzavona után tavaly fogadta el azt az irányelvet, aminek az értelmében az egyes tagországoknak hat hónap és 3 év közötti időtartamra el kell tárolniuk a távközlési adatokat, vonatkozzanak azok sms-ekre, e-mailekre, fórumbejegyzésekre, azonnali üzenetküldőkön és a VoIP-csatornákon keresztül folytatott, illetve a chat-, vonalas vagy mobilbeszélgetésekre. Az előterjesztést idén februárban fogadták el a huszonöt európai uniós tagország igazságügyi miniszterei. Az irányelv szerint a telefontársaságoknak és az internetszolgáltatóknak az adott időszakon belül minden olyan információt meg kell őrizniük, ami egy hívó vagy egy hívott fél azonosítására szolgálhat.

Ilyen adatnak számít többek között a telefonszám, a beszélgetés időpontja és időtartama, valamint az internetes naplófájlok. A francia kormány által elfogadott határozat nem tér ki a technikai részletekre, de arra sem, hogy a telefontársaságok és az internetszolgáltatók miből finanszírozzák az adattároláshoz szükséges beruházásokat. Az állam egyébként csak a tárolási költségeket vállalja át, minden más beruházás az internetszolgáltatókat és a telefontársaságokat terheli.

Franciaországban a rendelet értelmében adattárolási kötelezettség terheli ezentúl az internetkávézókat, a hoteleket és az éttermeket is. Az információkhoz a rendőrség és az ügyészség munkatársai számára bármikor hozzáférést kell biztosítani. A kormány döntésének nyilvánosságra hozatala után a L'Association des Fournisseurs d'Accés et de Services Internet (AFA) nevű, a francia internetszolgáltatókat tömörítő szervezet azonnal bejelentette, hogy megtámadja a döntést és minden eszközzel fel fog lépni annak végrehajtása ellen. Az AFA szerint ugyanis óriási összegeket emésztene fel a határozat betartása, amely egyben alkotmányellenes is.

Ezenkívül civil szervezetek rámutattak arra, hogy sérülnek az egyéni szabadság- és az alapvető emberi jogok is, mivel senki sem tudja, hogy mennyire lesznek biztonságban az eltárolt adatok, azokhoz valóban kik és milyen mértékben férhetnek majd hozzá, illetve, hogy az egy év leteltével tényleg megsemmisítik-e ezeket a fájlokat?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Atti_ #3
    a nagy terrorveszélyre lehet fogni minden rohadt megszorítást..
  • pepe003 #2
    Inkább a szegényeknek adnák a terolásra szánt pénzt...
  • bundee #1
    dejo nekik - mit sir a szajuk, itthon vagy 3 evig eltarolnak mindent...