Gyurkity Péter

Szövetség a legális zenei letöltésekért

Több IT nagyvállalat, számos kiadó és jogvédő szervezet fogott össze abban a kezdeményezésben, amely a digitális zene terjesztését, vagyis a letöltő szolgáltatásokat hivatott egységes alapra helyezni.

A Digital Data Exchange névre keresztelt szervezet fő feladata a digitális zenei fájlokban található meta-adatok szabványosítása, mégpedig az eladási adatok és a szerzői jogi kérdések nyomon követése érdekében. A szövetkezők között ott van a Microsoft, az Apple, a RealNetworks, számos kiadó, úgy mint az EMI Music, a Sony BMG, a Warner és az Universal Music Group és természetesen a jogvédő szervezetek is. Az információ kezelésének egységesítésével a legális – fizetős - szolgáltatások felfuttatása a cél.

„Egységes alapot szeretnénk megalkotni a zenei anyagokról szóló információk hatékonyabb és gyorsabb kezelése érdekében. Valami olyasmire kell gondolni, mint a hitelkártya ágazat néhány évvel ezelőtti kezdeményezésére, amikor szabványosították rendszereiket” - magyarázta Chris Amenita, az előadókat képviselő ASCAP csoport alelnöke. Véleményük szerint a fő problémát jelenleg az jelenti, hogy az egységes megoldás hiányában összes szolgáltató kidolgozta a saját módszerét az eladásokról szóló információ továbbítására, és emiatt meglehetősen nehéz nyomon követni az adatokat. A kiadók ugyanis közlik, mely alkotásokat bocsátották a zenei szolgáltatások rendelkezésére, amelyek viszont összesített adatokat küldenek be eladásaikról.

A DDEX ezen adatokat helyezné egységes alapra, illetve az egyes fájlokban található meta-információt, amely alapján könnyebbé válik az eladások, szerzői jog tulajdonosának és a jogdíjak nyomon követése. Várakozásuk szerint legkorábban az év végére születhet meg a rendszer első formája, bár a tömörülők nagy száma azt is jelenti, hogy sokféle érdek jelentkezik majd az egyeztetések alatt, amely lelassíthatja a folyamatot.

A hosszú távú cél maga a meta-adat szabványosítása, amely már az előadó, az album nevére, a megjelenés évére és az egyéb szokásos információra is vonatkozik. Ennek révén egységes, az lejátszóktól, szolgáltatásoktól és formátumoktól független, egységes rendszer jönne létre, amely szerintük mindenki érdekeit szolgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #6
    Ez egy zsenális húzás, el kell ismernem.
    Képzeljétek el, ha államilag alakítanak ki egy legális torrent szolgáltatást, akkor a művészek egyből oda teszik fel a cuccukat, és a kiadók bizony úgy halnak éhen ahogy vannak.
    Így itt az újabb lehetőség részükre arra hogy kössék meg az előadókat, és hogy vámolják meg az általuk termelt pénzt
    Mondtam már hogy kb a hányinger kerülget ezektől ...
  • sonicXX #5
    Ez az elgondolás zseniális lenne, ha nem lennének az előadók behálózva ezer irányból, kb ezer szerződéssel.

    Amúgy egész jó ötlet :) - az internet megjelenésekor ha ezt valaki kitalálja, akkor ezek a gondok lehet nem lennének.
  • ebertek #4
    Még a "művészekét" sem nagyon...

    Olyan kéne, mint a Steam :) Direktben a gyártótól (jelen esetben az együttestől/énekestől) megvenni az albumokat, amiért ők kapják a pénzt, nem pedig a kiadók.
  • Gerygrey #3
    "szerintük mindenki érdekeit szolgálná" - kiét is pontosan? A fogyasztókét, akikből (sajnos még mindig) élnek, aligha. Akkor meg ki az a mindenki?
  • Gerygrey #2
    Van ezeknél fölösleges zsé ilyen marhaságokra. Nem kell a zeneipart félteni, sajnos nem fog tönkremenni soha, hiába is próbálják ezt elhitetni velünk, torrentező zeneszerető emberi lényekkel.
  • ZoliJ #1
    úgy nem fog menni az online biznisz, hogy a potenciális letöltőket lecsukják