Specker Balázs

Letölthető Neil Young új lemeze

Megjelent Neil Young új lemeze. A zenészlegenda Living With War címet viselő albuma a már a CD-s megjelenés előtt elérhető a MusicGiants zenei letöltős oldalról.

A cég azt is elárulta, hogy Windows Media Audio Losless formátumban kívánja árulni az új szerzeményeket. Ez a szabvány ugyan nagyobb méretű a megszokottnál, ám a MusicGiants szerint jobb minőséget biztosít, mint az iTunesból vagy a többi hasonló szolgáltatásból letölthető zenefájlok. Elliot Mazer, Young egyik producere és a MusicGiants tanácsadója szerint a számonkénti átlagos fájlméret 15 MB körül lesz.

Összehasonlításképpen: ugyanaz a nóta egy közepes minőségű MP3 állományban körülbelül 3 MB-ot tenne ki. Mazer, aki többek között Neil Young 1971-es Harvest című lemezének keverési munkálataiban is részt vett, a két szabvány közti különbséget a 32 és a 16 bites színmélység eltéréseihez hasonlította. Igaz, a kisebb fájlméret révén spórolni lehet a tárolókapacitással és a sávszélességgel, ám a hangminőség ilyenkor jelentősen sérül.

"A Lossless formátumú állománynál egy az egyben a CD minőségét élvezheti a zenerajongó. Ha összehasonlítjuk az eredeti CD-verziót a Napsterről vagy az iTunesról letöltött változattal, azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi szegényebb és szürkébb élményt nyújt. Egy kis sávszélességgel és tárhellyel már nem lehet gond - miért kéne választanunk a kisebb formátumot?" - érvelt Mazer a CNet oldalán.

A MusicGiants számonként 1,29 dollárt (körülbelül 300 forint) kér a letöltésekért, így egy teljes album körülbelül 15,29 dollárért (körülbelül 3100 forint) vásárolható meg ebben a formátumban. A kínálat immár 500 ezer nótára rúg, melyek több nagy kiadó - köztük az EMI, a Sony vagy a Warner Music - lemezeit is felölelik. A Windows Media Audio Lossless formátumot a Windows Media Player 10-es verziója támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Capra Ibex #8
    (Tudom, egyszer már megbeszéltük ;). Itt csak szófordulat volt a vájtfülű.)
  • dez #7
    Tulajdonkáppen nem vájt fül kell hozzá, hanem normális hangcucc. Azon szinte bárki hallhatja a különbséget.
  • dez #6
    "a számonkénti átlagos fájlméret 15 MB körül lesz. Összehasonlításképpen: ugyanaz a nóta egy közepes minőségű MP3 állományban körülbelül 3 MB-ot tenne ki."

    Na nézzük, mennyire megbízható ez az adat... A 15 MB losslessben átlagosan 4 perc. 4 perc mp3 esetén 96 kbps-en 3 MB, amit egyátalán nem neveznék közepes minőségnek... A közepes az legalább 160 kbps, ami úgy 5 MB. Vagy inkább a 192 kbps, ami meg ~6 MB. Nem tudom, miért kell mindig túlozni a cikkekben.
  • arty #5
    fizessé' érte!

    by sg.hu team

    (sztem is nagyon gáz ;) )
  • Capra Ibex #4
    (szerk opciót akarok...)
  • Capra Ibex #3
    Khm... ez miért is jó?
    Szállítással együtt az amcsik (másnak úgyis mind1, mert egyelőre csak ott elérhető) olcsóbban megússzák ha az Amazonról megrendelik a CD-t (megnéztem, így van).

    Ha olcsóbb lenne és DRM mentes, akkor érteném.
    De így? (Jójó, az ITMS sikerét sem értem, mert szerintem az is kurva drága ahhoz képest, hogy szar minőségű /CD-hez képest/ és DRM-es számokat árul.)

    Szerintem eddig eMusic-nál nincs jobb. Esetleg vájtfülűeknek lehetne egy olcsón, flac-et árusító bolt.

    Nem mintha fizetnének nekem ezért, de 25 DRM mentes mp3 (lame 3.92 , -alt-preset standard) szám ingyeneses letölthető tőlük (eMusic-tól). Nem mainstream kedvelők előnyben. Itt.
  • cSuwwi #2
    nyílván az is bejátszik, hogy a másolásvédelmet is rátegyék, a micro$ofnak ugye ott a WMDRM, de a flacben pl. nincs megoldva a DRM tudtommal.
  • goki #1
    de jó hogy vannak megint jobb megoldások mint az m$-nél csak le se ****ják.

    poor flac