Gyurkity Péter

Sikert jósolnak az Origaminak

A piaci elemzők várakozása szerint a debütáláskor tapasztalt sűrű vállvonogatások ellenére siker vár a nemrég bemutatott ultramobil személyi számítógépekre, amelyek lassan, de biztosan terjednek.

Az In-Stat elemzői cég előrejelzést készített, hogy felmérje az ultramobil PC-k, így a Microsoft Origamija előtt álló lehetőségeket és valószínű pályaívet. Úgy találták, hogy az új család elterjedését hátrányosan befolyásolja majd a megfelelő processzorok hiánya, az akkumulátorok szűkös kapacitása, valamint a korlátozott funkcionalitás. Ennek ellenére azonban idővel nagy sikert arathatnak ezek az eszközök, meghódítva a piac jelentős részét.


Samsung Q1

Számszerűsítve ez annyit jelent, hogy 2011-re összesen 7,8 millió készüléket szállíthatnak le az ezzel kísérletező gyártók. Az elsők között az Asus, a Founder, illetve a Samsung található - az Egyesült Királyságban ez utóbbi dobja legkorábban piacra saját megoldását, a Q1-et, mégpedig 800 fontért, vagyis mintegy 300 ezer forintért, ami azért nem kis összeg. Hozzájuk csatlakozik a Microsoft és az Intel, előbbi az Origami, utóbbi pedig saját változata, illetve a készülékekbe kerülő Celeron-M és Pentium-M processzorok révén érintett. Ígéreteik szerint a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően idővel felülemelkednek majd az itt említett problémákon, mint például korlátozott üzemidő és a processzorhiány.


Asus RH2

Erre szükség is lesz, hiszen az UMPC készülékek éppen a hagyományos számítógépek mobilitásának korlátait, illetve a jelenlegi hordozható készülékek - mobiltelefonok, okostelefonok, PDA stb. - határait hivatott eltüntetni egy köztes megoldás révén. A dolog igazi érdekessége, hogy ezek a cégek éppen abba a szegmensben szeretnének benyomulni, amelyet a Transmeta, főként a piac növekedésének elmaradása miatt, éveken át sikertelenül próbált kitölteni, és végül fel is adta ezen próbálkozását. A szakértők egyetértenek abban, hogy ezeknek a megoldásoknak bizonyos vásárlói igényekre kell koncentrálniuk, hiszen nem elégíthetnek ki minden elvárást.

A Microsoft Origamijáról korábban részletesen beszámoltunk. Bill Gates, a szoftvercég első embere már tavaly sürgette, hogy a PC-k olyan új kategóriáját kell kifejleszteni, amely kevésbé költséges, könnyebb és egyszerűbben használható. Üzemideje a vállalat tájékoztatása szerint legfeljebb 2,5-3 óra lehet, míg az ár előreláthatóan 600-1000 dollár között helyezkedik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asysoft #13
  "...benne van minden ,amit eddig is megkaptál csak sokkal kisebb"
  Azért a PCket nem fogja kiváltani. Pl játszani biztosan nem fogsz rajta, egy nagyteljesítményű VGA hűtése bele sem fér, fogyasztásról nem is beszélve...
 • asysoft #12
  Nem tudom, mennyire lesz ez sikeres. Majd az idő eldönti... Végülis egy apró TabletPC, azt meg régebben szerettem volna, csak egy "kicsit" drága ahhoz.
 • AgentKis #11
  Nekem PC-ből "bővel elég" ami az asztalon van...
 • codylcran #10
  Szerintem ez nem is olyan rossz kütyü. Figyeljétek meg , ha bevezetik a hosszabb üzemidejű aksikat , amik már melleseleg készen vannak , most hirtlen nem tudom meddig bírják ,de nagyon sokáig , akkor mindenki aki megteheti , amíg nem megy le ennek az ára , venni fog egy ilyet. Ha lemegy az ára ,aki csak tud ilyet fog venni. Ez a gép egy csoda ,amiben benne van minden ,amit eddig is megkaptál csak sokkal kisebb. Akik szerint bukta lesz , azok maradiak és ezt most tényleg ki merem jelenteni !!!
 • Extraboy #9
  Az szerintem jo is, csak eppen eleg draga, es ezert inkabb mindenki notebook-ot vesz. Amugy tabletPC sok helyzetben elonyosebb lenne mint a notebook, csak az ára lenne alacsonyabb :)
 • Emmegki #8
  A tablet PC-nek is sikert jósoltak...
 • BlackVoid #7
  Amig nincs normalis aksi, addig ez ertelmetlen. 2,5-3 ora az kb. 3 honapig annyi, utana inkabb fel-1 ora.
 • Ulkesh #6
  "Most voltam az extrem digitalban,ak az egyik üvegszekrény tele van ilyen kütyükkel"

  Mivel ezek a gépek még nem igazán vannak forgalomban, főleg nem magyarországon, így maximum csak távolról hasonlító PDA-kat láthattál ott.. (Most nézem a kínálatukat, de nincsen ilyen gépük)..

  "Viszont kb ugyan arra lehet őket használni, mint ezeket itten: médiázásra, talán netezésre, meg néhány játékra. Offiszt, komolyabb programokat azért szerintem el lehet felejteni egér billentyű nélkül ugye.;)"

  PDA-ra is van Office és komoly programok garmadája, így ez kicsit megmosolyogtató kijelentés.
  Másrészről ennek van billentyűzete, egyrészről egy virtuális, ami a képernyő PDA-khoz mérten nagy mérete miatt kényelmesen használható, és van valódi billentyűzete, amivel, mint egy notebook használható (BT, vagy USB csatlakozással)..

  "Mire egy ilyen gép eléri egy jelenlegi notebook képességeit, addigra a laptopok és pláne az asztali gépek megint fényévekre lesznek."

  Mivel gyakorlatilag egy notebook hardverét zsúfolják bele egy A5-ös méretbe, így vicces a kijelentésed, mivel pontosan annyit tudnak, mint egy notebook, csak fele/negyed akkorák és jobban hordozhatók..
  Ne tévesszen meg a felület, amit a képeken látsz, ezeken a gépeken XP fut, és mindaz futtatható rajta, mint egy asztali gépen..
  Az elterjedésük meg pont ennek lesz köszönhető.
  Egy ilyen kütyü fog otthon egy dokkban pihenni, rádugva a nagy monitor, billentyűzet, egér és egyéb külső perifériák. Használod, mint a mostani géped, aztán elmész otthonról, akkor kiemeled a dokkból és viszed magaddal, a cégednél dolgozol tovább pont ugyanazzal a környezettel, mint otthon. Útközben eléred az összes adatodat, tudsz zenét hallgatni, GPS-en keresztül segíti a tájékozódásod stb.
  Az informatikai bázisod leszűkül egyetlen készülékre, többé nem lesz szükséged külön számítógépekre, PDA-kra, MP3 lejátszókra, mobiltelefonokra.. (Mobilként szépen tudod használni BT-s, vagy WiFi-s headsettel, gond nélkül tudsz felépíteni GSM, UMTS, vagy akár Skype hívást)..
  Út közben tudsz jegyzetelni (aki azt mondja, hogy utazás közben kényelmesebb a billentyűzet, mint a kézírás az nagyon téved), zenét hallgatni, videót nézni stb...

  ---

  Erre lesz hivatva ez az eszköz.
  DE ehhez meg kell oldani, hogy kompatibilis legyen (bárhova viszed, ott tudjon kommunikálni a meglévő rendszerekkel, hálózatokkal), fejlett infrastruktúra (kiépített Wifi háló mindenhol), hosszú rendelkezésre állás (legalább 10 óra folyamatos üzemelés), fejlett kézírás és hangfelismerés..
 • Caro #5
  Nem akarják belátni, hogy nem mindenhova való x86, de ennek ellenére erőltetik, há' mennyivel ocsóbb már csak 1 platformot (intel) és csak egy platformra(MS) fejleszteni.
  A használhatóság úgy látszik nem lényeges...
 • NEXUS6 #4
  Most voltam az extrem digitalban,ak az egyik üvegszekrény tele van ilyen kütyükkel, nem igazán csábított vásárlásra, még ha olcsóbbak is voltak ezeknél, bár kevesebbet is tudtak.
  Viszont kb ugyan arra lehet őket használni, mint ezeket itten: médiázásra, talán netezésre, meg néhány játékra. Offiszt, komolyabb programokat azért szerintem el lehet felejteni egér billentyű nélkül ugye.;)

  Mire egy ilyen gép eléri egy jelenlegi notebook képességeit, addigra a laptopok és pláne az asztali gépek megint fényévekre lesznek.

  Akkor már inkább egy PSP.