Specker Balázs

A laptop-tolvajok is kedvelik az internet-kávézókat

Az internetes kávézók igazán jó terepet jelentenek a laptopokra szakosodott tolvajok számára. San Franciscoban a múlt hónapban megkéselték egy cég pénzügyi vezetőjét, aki tetten érte az elkövetőket.

A város bűnözési statisztikájából kiderül, hogy egyre több az erőszakkal társuló laptop-lopás. Míg 2004-ben csupán 18 ilyen jellegű bűntényt jelentettek, addig tavaly már 48 eset jutott a hatóságok tudomására. Idén március végéig pedig újabb 18 bűncselekménnyel bővült a lista - írja a San Francisco Chronicle.

Egy 40 éves San Francisco-i üzletember aznap délelőtt éppen csak beugrott az egyik helyi internet-kávézóba, hogy egy bögre kávé mellet nyugodtan dolgozhasson laptopján. Hirtelen azon kapta magát, hogy megtámadták. "Felnéztem és azt láttam, hogy egy fickó felém hajol, mintha kérdezni akarna valamit. Egy kicsit előredőltem és a szemem sarkából arra lettem figyelmes, hogy valaki matat a számítógépem zsinórjánál. Megpróbáltam felállni, és ahogy hátrahajoltam megszúrt a mellkasomon" - nyilatkozta az áldozat, aki a támadás folyamán részleges légmellet kapott és hat napig kórházi ellátásra szorult. A két támadónak sikerült elmenekülnie a csaknem 2500 dollár (körülbelül félmillió forint) értékű Apple PowerBook laptoppal.

A rendőrség úgy látja, hogy az egyébként csendes kávézók egyre inkább a laptop-banditák vadászterületei váltak. "A pórul járt áldozat csupán annyit tett, hogy megpróbált felállni…és erre szinte teljesen váratlanul a leszúrták. Az egész nem tartott tovább 15 másodpercnél" - ismerteti az ügy részleteit Robert Lynch nyomozó. "A kultúra változásait a bűnözési szokások is követik. A bűnözők szemében ez egy értékes műszaki cikk, amit meglehetősen olcsón továbbadhatnak. Az egyébként törvénytisztelő állampolgárok is előszeretettel vásárolnak 3000 dolláros laptopokat az ár tizedéért a feketepiacon" - fejtette ki John Loftus hadnagy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomo #6
    oda kell kotozni a laptopot az asztalhoz. remelhetoleg drotvago nincs naluk.
  • Hegyikecske #5
    Már ha egyáltalán tudod h lopott... a szomorú az h ma már egyáltalán nem csak a koszoskezű ronygokba járó cigányok árulják, hanem akikről nem is gondolnád szal ellenőrizhetetlen.
  • greg971 #4
    Nemrég kaptak el EGY kamionnyi lopott cuccot magyarországon . Csak azért buktak le, mert egyben akarták eladni.
  • roliika #3
    Hát...őszintén szólva én lopott cuccot soha sem vettem+ nem is fogok. 1 laptop jó lenne, majd veszek is, de részletre...lopottan ugye azt + nem lehet. És aki ellopja tőlem esetleg, az ne nagyon találkozzon velem... de igazából erről a laptop gyátrók is tehetnek, hogy nincs beenük valami GPS vagy rádió frekis riasztó ha ellopják visítson a rendőrségen vagy valami.... Nem? Mert, hogy 1 kóddal lavédik, az nem védelem.
  • Mberke #2
    Egyébként az is probléma hogy hajlamosak vagyunk megvenni a lopott dolgokat. Abba nem gondolunk bele hogy azt valakitől lopták, csak abba, h milyen jó olcsó. Gondoljatok csak a mobilokra.
    Jó lenne ezen változtatni!!!
  • Visor #1
    Most már nem csak az ember buxáját akarják a mocsok ragadós kezűek megkaparintani, hanem még a laptopját is. Még mit akarnak ezek a ragadóskezűek ellopni, meg ártatlan embert megölni. Mert ami ez a mocsok művelt NEM lopás, hanem fegyveres rablás, nameg gyilkossági kísérlet!