Berta Sándor

Bemutatkozott az Origami

Heteken át tartó spekulációk után végre fény derült a Microsoft Origami-projektjének rejtélyére. Persze a felhasználók többségét nem igazán lepte meg az új termék, ami köszönhető annak, hogy számos részlet már jóval a hivatalos bemutató előtt kiszivárgott.

Klikk ide!
Otto Berkes egy UMPC-vel
A rejtély megoldására egészen a huszadik alkalommal megrendezett CeBIT-kiállításig kellett várni. Kiderült, hogy az Origami-projekt része a több cég által közösen fejlesztett "ultra-mobile" PC (UMPC) programnak, melynek vezetője a magyar hangzású Otto Berkes. A rendezvényen többek között ilyen készülékeket mutatott be az Intel, a Microsoft, a Samsung, az Asus és a Founder is. Maga a termék - nevéből adodóan a japán origami papírhajtogatási művészethez híven - többféle dizájnnal is rendelkezhet, ám a "belbecs" általában változatlan.

Az UMPC egy könyv méretű tábla-PC, amelyeken a Windows XP Tablet-PC verziójának egy módosított változata fut. Érintőképernyője 17 centiméter képátlójú, felbontása 800x480 képpont. Van rajta USB-, Bluetooth- és WLAN port, azonban nem rendelkezik billentyűzettel. A készülékek kezelése legtöbbször egy elektronikus toll vagy az ujjunk segítségével történik. Aki azonban ragaszkodik a billentyűzethez, az az USB-portra csatlakoztathat egyet. Ezenkívül a legtöbb UMPC-nek van legalább egy-egy SD és CF memóriakártya-slotja is, valamint egyes modelleket a gyártók felszereltek a Globális Helyzetmeghatározó Rendszer (GPS) vevőegységével, digitális tunerkártyával vagy beépített webkamerával is.

Az UMPC-k debütálása Bill Gates, a Microsoft elnöke által 2005-ben a számítógépiparhoz intézett felhívását követi. Gates akkor azt sürgette, hogy a PC-k olyan új kategóriáját kell kifejleszteni, amely kevésbé költséges, könnyebb és egyszerűbben használható. "Ezekkel a termékekkel új számítógép-használati távlatok nyíltak meg a cégek és a felhasználók előtt" - nyilatkozta a CeBIT-en Bill Mitchell, a Microsoft mobil eszközökért felelős menedzsere.

A kiállításon a redmondi konszernt és partnereit képviselő szakemberek jóvoltából kiderült néhány további részlet is az UMPC-programmal kapcsolatban. Az első prototípusokat 9 hónappal ezelőtt készítették el. Az első ilyen hordozható mini-PC-k a következő két hónapban kerülnek a boltok polcaira és egy ilyen termék előreláthatóan 600 és 1000 dollár közötti összegbe fog kerülni. A CeBIT-en elhangzott az is, hogy a később piacra kerülő modellekre már a Windows Vista adott változatát fogják feltelepíteni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülékek képesek akár a kézzel írt szövegek megértésére is. Az új, gyárilag telepített Microsoft Touch Pack for Windows XP szoftver például az érintőképernyős felhasználói felületet optimalizálja az UMPC-k számára, hogy leegyszerűsítse az eligazodást és útközben is könnyebben használhatóvá tegye. A Touch Pack egyedi módon beállítható programindítója kategóriákba rendezi a szoftvereket, és nagy gombok, illetve ikonok segítségével teszi lehetővé, hogy a felhasználó kedvenc programjait könnyen megtalálhassa és megnyithassa. A Touch Pack tartalmaz egy hüvelykujjas kezelésen alapuló, képernyőbe ágyazott billentyűzetet is, amely a könnyű szövegbevitel érdekében érintés-optimalizált.

Az UMPC-k "lelke" vagy egy VIA C7-M vagy pedig egy Intel Celeron-M, illetev Pentium-M processzor lesz. A beépített merevlemez 30 vagy 60 GB adatot fog tudni tárolni. A Samsung Q1 Ultra-Mobile PC alapja egy Intel Celeron-M ULV processzor, 512 MB memória, valamint egy 40 GB-os merevlemez. Ezeket egészíti ki az IEEE 802.11b/g szabványt támogató WLAN-port, egy Bluetooth 2.0 port, az integrált GPS vevőegység és a mobil televíziózást lehetővé tevő beépített DMB-tuner. Az Asus RH2 agya szintén egy Intel Celeron-M ULV processzor, az IEEE 802.11b/g-szabványú WLAN-port mellé egy Fast Ethernet, egy Bluetooth 2.0 és három USB 2.0 port is társul. Emellett a készülék rendelkezik még két audio- és egy videókimenettel, egy mikrofonbemenettel és egy SD memóriakártya-olvasóval. Az "ultra-mobile" PC-k üzemideje a Microsoft tájékoztatása szerint legfeljebb 2,5-3 óra lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #42
    LOL! ott van a marketing!
    pda helyett másfélkilós pécéket fogunk vidáman cipelni magunkkal. :)
    a tabletpc túl drága, kellett vmi ócsóbb a népnek.

    #40 -> idiotizm! a rosszindulat nem ugyanaz, mint a hosszas tapasztalatok alapján kialakult pesszimizmus. frei pedig egyértelműen hatalamas nagy asshole. minden műsorában a magyarokról (így általánosítva, jó bután) vmilyen képet akar bevésni a tévénézők agyába. utálom mint a xart!
    mi tehát a szánalmas?
  • gordonmail #41
    Igazad vann
  • Sliders #40
    Aszem múlkori Frei dossziéban volt. A srácnak teljesen igaza van.

    A magyarok rosszindulatú, irigy, fikázó nép akik azonnal negítvan illetnek mindent. Ezekből a hozzászólásokból mindig ez jut eszembe. Annyira szánalmas.
  • asysoft #39
    Egy hozzászólásra reagáltam, nem én kértem számon 10 órás üzemidőt egy kézi számítógépen:)
    Azért abban a Meromos dologban erősen kételkedek, mivel nem csak a processzor fogyaszt, hanem pl a kijelző... Max egy új akkumulátor technológiával lehetne ily' drasztikusan megnövelni az üzemidőt.
  • BlackRose #38
    Az én A6Vm-em kb. 2 óra 20 - 40 percet megy, de mivel két aksim van, akkor ez kb. 5 óra, ami bőven elég, mert ritkán vagyok áromnélküli helyen ennyi ideig. Különben vannak TabletPC-k amelyek 6 órát vagy többet is kibírják, és ez már alapjában elég a 8 órás munkaidőre, mert nem kell azért 8 órán át folyamatossan használni. Csak persze ezek általában a low-power CPU-sok, optikai meghajtó nélküliek és ezért korlátozott az alkalmazási területük, de pl. az USA-ban a korházakban nagyon használják, audítorok és tanácsadók körében szintén népszerűek. A következő generációs aksikkal és a Merom vagy utánna érkező CPU-kal azt ígérik, hogy a notebookok használati ideje kb. 2x jobb lesz a jelenleginél, néhány éven belül pedig a hidrogén cellás aksik azt hiszem komoly javulást fognak eredményezni a mobilitás terén.
  • BlackRose #37
    OK, semmi rosszindulat nem volt a hozzászólásomban, csak egy picit idegesít az, hogy manapság az emberek előre kisemmiznem valamit, pedig minden alkotás minden új dolog amit valaki megcsinál, függetlenül attól, hogy az nekem kell e vagy sem, vagy, hogy hasznomra e vállik vagy sem, jó, lehet, hogy valakinek szüksége lesz rá, sőt nem hiszem, hogy manapság valamit csinálnak, főleg nem a Microsoft, hogy előtte nem vizsgálta meg a piacot, de még ha nem is kell majdnem senkinek akkor is dícséretre méltó dolog, hogy valaki valami pozitívat alkotott, de sajnos ma olyan környezetben élünk ahol a "dögöljön meg a szomszéd tehene" az alapelv, és ezért egy picit durván reagáltam, egyébként semmi gond.
  • asysoft #36
    Már nem azért, de te tudsz olyan laptopról, amely 10 óráig bírja? Mert a fenti dolog tulajdonképpen az, csak kisebb, egy nagyobb akkunak sincs hely...
  • asysoft #35
    Egyébként meg a dolog nem rossz, csak nem látom értelmét:) Mindent meg lehet csinálni egy PDA-val, s az még kisebb is...
  • asysoft #34
    Kisebb, meg a legtöbb TabletPC egy laptop, aminek "kiforgatható" a kijelzője:)
  • kabalthenbk #33
    nagyon aranyos videó meg minden... kár, h azt nem mutatják, h mennyit dolgozol azért h vehess egy ien szart ami pár bkv átszállás után lemerül és idegrohamot kapsz, vagy ellopják:)sznobság