Specker Balázs

A Burst visszavág - félhet az Apple?

A Burst.com visszavágni készül az Apple Computernek. Az óriáscég még tavaly nyújtott be keresetet ellenük, azt állítva, hogy a Burst mediaközvetítő szabványa érvénytelen.

Miután a Burst régóta hangoztatta, hogy bepereli az Apple-t, most végre jogi ellentámadásba kezdett a San Francisco-i bíróságon, mert állítólag az Apple iTunes zeneboltja, az iTunes szoftver, maga az iPod eszközök, valamint a Quicktime alkalmazások négy ponton is megsértik szabványaikat - derül ki a felperes sajtóközleményéből. A felperes azt követeli, hogy az Apple méltányosan térítse meg jogsértő szolgáltatásai és termékei által okozott károkat, és jogorvoslatot kér a további törvényszegések megakadályozására.

Nem ez az elő eset, hogy a Burst szabványjogsértés miatt perel valakit. Tavaly a Microsoft ellen sikerült csatát nyerniük, akkor 60 millió dolláros kárpótlást sajtoltak ki a szoftveróriásból. Paul Lesko, a SimmonsCooper szellemitermék-védelmi csoport vezetője szerint nehéz lenne megmondani, hogy melyik félnek lehetnek nyomósabb érvei. "Az Apple valószínűleg abban bízott, hogy a Burst szabványait próbára teszik majd a Microsoft-ügy során, ez azonban - a vita kimeneteléből következtetve - nem történhetett meg" - nyilatkozta a jogi szakértő.

A két cég között dúló vita remekül példázza a napjaink egyre élénkebb szabványharcait. "Az ehhez hasonló ügyek jól jelzik, hogy mennyire uralja mindennapjainkat a technológia" - fejtette ki Howard J. Susser, a Burns & Levinson szellemitermék-védő csoport tanácsadója. Ugyanakkor a szabványügyek hatalmas költségeket rónak a technológiai és gyógyszercégekre. Peter Vogel, a Internet and Computer Technology csoport társelnöke úgy nyilatkozott a MacNewsWorldnek, hogy egy szabványügyi per költségei akár az 1 millió dollárt is elérhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #4
  Régebben (asszem) így volt, de most már csak akkor kell a kötőjel, ha a szóvégi betű nem kerül kimondásra.
 • Adenoma #3
  de rühellem ezeket a cégeket, akik szinte semmit nem tesznek le az asztalra, csak perlekednek.
 • sonicXX #2
  Illetve "MacNewsWorldnek" helyett "MacNewsWorld-nek". Ha jól tudom, mivel a "MacNewsWorld" nem magyar szó, a ragot kötőjellel toldjuk mögé.
  Persze akár tévedhetek is, de nekem ez így rémlik.
 • RoliSoft #1
  "Nem ez az elő eset, hogy a Burst szabványjogsértés miatt perel valakit."

  Szerintem ez nem az elSő... ;)